Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Anteeksi, sorry, ursäkta, entschuldigung, vabandust... - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Anteeksi. Kuulen tuota sanaa melko usein ja huomaan sen kuuluvan myös minun omaan sanavarastooni. Ehkä sinäkin olet kuullut joskus sanottavan tuon sanan tai sitten olet itsekin käyttänyt sitä.

Milloin sanotaan anteeksi? Silloin kun on tehnyt jotakin väärää, typerää, ilkeää, tai jättänyt tekemättä jotakin mitä on luvannut tehdä. Miksi sanotaan tai pyydetään anteeksi? Siksi, että saataisiin korjattua riitautuneiden ihmisten välit. Siksi, että saataisiin sekä loukatulle että loukkaajalle hyvä mieli takaisin. Siksi, ettei mikään asia jäisi vaivaamaan ihmisten välille. Miltä se tuntuu, kun pyydetään anteeksi? Ensin muistuu mieleen se tilanne, kun minua on loukattu, kiusattu tai sanottu minulle pahasti. Kun joku pyytää anteeksi, usein tulee mieleen ensin se, että pitäisikö minun antaa anteeksi. Sitten tulee ne ajatukset mieleen, että entä jos en anna toiselle anteeksi. Miten se vaikuttaa esimerkiksi ystävyyteemme. Lopulta usein kuitenkin päädymme siihen lopputulokseen, että on hyvä antaa anteeksi. On ikävä olla riidoissa tai pahalla mielellä koko ajan. Ja ennen kaikkea on ikävää, jos menetän hyvän ystävän. Entä miltä tuntuu sen jälkeen kun on antanut toiselle anteeksi? Tulee todella helpottunut olo. Suupielet voivat taas nousta ylöspäin ja hymy alkaa löytyä. Tuntuu ihanalta, kun ei tarvitse olla riidoissa kenenkään kanssa, vaan saa elää sovussa.

Anteeksi pyytäminen ja toiselle anteeksi antaminen ovat todella tärkeitä asioita. Ne eivät kuulu turhanpäivästen asioiden joukkoon, vaan ne ovat ”pidä näitä asioita tärkeänä-listan” kärkipäässä. Elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Elämässä tulee välillä suruja ja murheita. Riitelemme toistemme kanssa, loukkaamme toisia, sanomme toisillemme pahasti. Ilman anteeksipyyntöä ja anteeksiantamusta emme pärjää elämässä. Meidän tulee koko ajan opetella elämään sovussa toistemme kanssa. Ja jos ja kun niitä anteeksipyydettäviä ja anteeksiannettavia asioita tulee, meidän tulee muistaa Jeesuksen tärkeä opetus: Muistakaa antaa toinen toisillenne kaikesta sydämestänne anteeksi. Ja ennen kaikkea muistakaa pyytää pahoja tekojanne minulta anteeksi, sillä minun vuokseni sinä saat kaikki pahat tekosi anteeksi.

”Olkaa toisianne kohtaan ystävällisiä ja lempeitä ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden. Ef.4:32” 


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja