Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Askartelu kerhossa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Askartelua suunnitellessasi huomioi lasten ikä, kehitystaso, kerhon muu ohjelma ja kirkkovuosi.

Huomioitavaa ovat myös määrärahat, kerhotila ja toimintavälineet. Myös kerhoaika asettaa omat vaatimuksensa. Kerhoaikahan on perinteisesti 1-11/2 h, joten siinä ajassa ei kovin suuritöisiä askarteluja ehdi tehdä. Varaa kuitenkin tarpeeksi aikaa, koska kerholaisesi ovat taidoiltaan eri tasoisia. Pitkäjänteisyyttä vaativiin töihin ei lasten kärsivällisyys aina riitä, joten aloita helpoimmista töistä ja siirry vaativimpiin kunhan kerholaisten taidot kehittyvät.

Valmistaudu itse huolellisesti ennen kerhoa ohjaamaan askartelu. Hanki kaikki materiaali valmiiksi. Tee työ ensin itse vaihe vaiheelta ennen kuin teetät sitä kerhossa. Siten saat työstäsi mallikappaleen kerhotyöskentelyä varten. Mallikappale motivoi lapsia työskentelyyn

 

Ohjaus kerhotilanteessa

Katso, että kaikki askartelumateriaali ja työvälineet ovat valmiina kun aloitatte työn. Kerro ensin askartelutyön kulku vaihe vaiheelta ja sen jälkeen jaetaan materiaali ja työskentely voidaan aloittaa. Varmista, että kaikki ovat ymmärtäneet annetun tehtävän.

Innosta lapsia käyttämään omaa mielikuvitusta ja tekemään askartelusta Se Oma Työ, eikä kopiota ohjaajan työstä.

Älä koskaan tee työtä kerholaisen puolesta. Opasta ja neuvo, mutta jätä lapselle onnistumisen ja tekemisen ilo. Huomioi kaikki kerholaiset ja etene hitaimpien ehdoilla.

 

Materiaalit

Kerhojen määrärahat eivät ole kovinkaan suuria, joten askartelustakin tulisi selvitä mahdollisimman halvalla. Pyri siis käyttämään mahdollisimman paljon ilmaismateriaalia. Sitä löytyy luonnosta ja kotitalouksista keräämällä. Kävyt, oksat, kivet, lehdet, kukat ja sammalet soveltuvat eri vuodenaikojen askarteluihin. Jätemateriaalien käyttö säästää luontoa, joten kaikki pakkauslaatikot, jugurttipurkit, munakennot, maistiaisrasiat soveltuvat hyvin askartelumateriaaliksi. Kotoa löytyy nappeja, solkia, kangastilkkuja, nahkanpaloja, lasipurkkeja, pullonkorkkeja jne. Kierrätysmateriaali käy hyvin pienempien kerholaisten askarteluihin. Isompien kanssa voi tehdä osaksi uusista materiaaleista.

 

Esimerkki

Kun ohjaaja on suunnitellut syys-ja kevätkauden kerhot pääpiirteissään valmiiksi hän tietää mitä materiaaleja missäkin kerhossa tarvitaan. Lasten kanssa voi lähteä syyskuussa luontoretkelle ja hankkia luonnosta erilaisia materiaaleja kerhon askartelutuokioihin. Samalla tutustutaan lähiympäristöön, maisemiin, maaperään, erilaisiin puihin, kasveihin ja maaston muotoihin. Samoin ymmärretään luonnossa liikkumisen perusasioita.

Kerhoaskartelu saisi olla mielellään kytketty kulloisenkin kerhokerran teemaan.

Maisemataulu

Luonnossa liikkuminen voisi virittää lapset tekemään yhdessä yhteisenä työnä kotimaiseman, kaupungin, kerhomaiseman ym.

Tarvikkeet: iso pahvi, kangastilkkuja, oksia, pumpulia, sakset

Askarrellaan työ leikkaamalla ja liimaamalla kangastilkkuja, sekä asettelemalla muu mahdollinen materiaali oikeille paikoille.

 

Mistä ideoita?

Kerhonohjaajan käsikirja

Mainio opus varhaisnuorten kerhotoimintaan. Uusi ilmestyy joka vuosi elokuussa. PTK julkaisee kirjaa.

PTK:n julkaisemista kirjoista (http://puoti.ptk.fi)

Askartelukirjoja on ilmestynyt ja ilmestyy koko ajan uusia. Käytä kirjaston palveluja tai seurakunnan omaa käsikirjastoa.

Verkosta

http://www.hepokatti.fi/askarteluohjeita
http://www.kotivinkki.fi/askarteluohjeita
http://www.sinooperi.fi/askarteluohjeet

Lehdistä

Nykyisin ilmestyy paljon askarteluun erikoistuneita lehtiä, joita voit ostaa itsellesi tai pyytää tilamaan seurakunnan kerhotoiminnalle. Erilaisissa varhaisnuorten ja lasten lehdissä on paljon askarteluideoita, joten kerää ne talteen omaan kansioosi.

Toisilta kerhonohjaajilta

Kerhonohjaajille järjestetyissä koulutuksissa, tapahtumissa, kokouksissa voit saada ideoita toisilta ohjaajilta.

Esitteistä

Askarteluliikkeet jakavat pitkin vuotta erilaisiin teemoihin liittyviä askarteluohjeita, tietoja uusista materiaaleista, malleista jne.

Ennen kaikkea laita oma mielikuvituksesi liikkeelle. Kierrätysmateriaalit ovat mainio tarvike.

 

Askartelu on kivaa

  • Tekemisen ja luomisen ilo - onnistumisesta ei saa tehdä taakkaa.
  • Tekemällä ja harjoittelemalla oppii ja siinä samalla kehittyvät erilaiset taidot ja tulokset paranevat.
  • Askartelu kehittää luovuutta, käden taitoja ja kärsivällisyyttä.
  • Ennen kaikkea askartelu on hauskaa ja virkistävää.
  • Huomioi myös sen sosiaalinen, terapeuttinen ja hoitava vaikutus.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja