Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Heinolan kokkikerhossa tapahtuu... - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Heinolan seurakunnan "Mahiksen" kokkikerhossa on vilskettä ja vilinää joka maanantai.

heinolan kokkikerhossa

 

Vähän vaille kaksituntisessa kerhossa kokkaillaan, askarrellaan ja leikitään Amanda Peltomaan ja Toini Seppälän johdolla. Kerholaiset ovat pääasiassa 7 - 11-vuotiaita tyttöjä ja poikia, joita käy viikottain noin kymmenen.

Heinolan seurakunnalla on Suomen evankelisluterilaisen kirkon virallinen ympäristödiplomi, joten ympäristöasioita pidetään esillä myös varhaisnuorten kerhoissa ja leireillä. Askarteluissa hyödynnetään esimerkiksi vanhoja lehtiä eikä ruoka-aineita heitetä hukkaan; kuivahtaneesta leivästä tehtiin köyhiä ritareita.

Maanantaina 21.1.2013 Mahiksen keittiössä valmistettiin lihapullia ja juuresmuusia, salin puolella aiheena oli biojäte. Alkuhartauden jälkeen ryhdyttiin toimimaan.

Lihapullat tehtiin itse alusta loppuun, joten kerholaiset pääsivät pyörittelemään niitä "ihan kuin pullia!" Juuresmuusiin käytettiin perunaa, porkkanaa ja lanttua. Muusi olikin sekä ekologista että taloudellista, sillä osa juureksista oli edellisen kerhokerran ylijäämää.

 

heinolan kokkikerho 1

Itse tehdyt lihapullat uunissa paistumassa.

 

Keittiössä käydään kahden tai kolmen hengen ryhmissä, ja sillä aikaa muut touhuavat ohjatusti salin puolella. Tämän kerran teemana oli biojäte, joka onkin useimmille kerholaisille tuttu juttu. Aihetta käsiteltiin leikkien, yhdessä miettien ja askarrellen. Kerholaiset luonnostelivat papereille oman biojätesankonsa, jonka sisään piirrettiin sopivat jätteet. Mikä sitten on biojätettä? "Ainakin banaanin ja omenan kuoret!" "Omenanraato!" "Homeiset piparit!" Kerholaisille jäivät mieleen myös muut elintarvikkeet, kasvit, servietit ja kahvinporot.

 

heinolan kokkikerho 5

Biojätesankojen sisään piirrettiin sopivat jätteet.

 

Jotta tietous ei valuisi hukkaan, biojätepiirrokset talletettiin niiden valmistuttua kunkin kerholaisen omaan kokkikerhokirjaan. Kirjaan kootaan kerhovuoden aikana käytettyjä reseptejä sekä askarteluja. Kerholaisen oma haastattelu (mm. lempiruoista), ruokarukous ja biojätesanko ovat myöhemmin mukavia muistoja. Kirjan kannessakin oli tekemistä; ne koristeltiin ruoka-aiheisilla lehtikuvilla.

 

heinolan kokkikerho 3

Kokkikerhokirjat koristeltiin ruoka-aiheisilla lehtikuvilla.

 

Lihapullien paistuttua päästiin ruokapöytään. Vaikka juuresmuusiin sekoitettu lanttu olikin epäilyttänyt kerholaisia aluksi, muusikattila syötiin nopeasti tyhjäksi. Lopuksi kokoonnuttiin sisaruspiiriin kiittämään hauskasta kerhokerrasta.

 

heinolan kokkikerho 4

 Kokkikerholaiset, ohjaajat ja piirustukset yhteiskuvassa.

 

Kuvat: Sirkku Kovalainen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja