Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Ruuanlaittoa ilman kilpailua - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Tällä hetkellä kovin suositut kokkauskilpailut, kuten Kokkisota ja MasterChef, ovat tehneet ruuanlaittamisesta kovin suosittua ja kiinnostavaa. Juuri alkanut tv-ohjelma Junior MasterChef osoittaa, että ruuanlaitto ei ole vain aikuisten hommaa. Kaikenikäiset voivat loihtia mitä hienompia ruoka-annoksia.

Seurakuntien piirissä tämä on tiedetty jo kauan, sillä kokkikerhot ovat suosituimpia kerhoja eri puolilla Suomea.

kokkikerho 8

 

Viinikan seurakunnan kokkikerhossa Tampereella ollaan perusasioiden äärellä. Tällä kertaa on valmistumassa porkkanasämpylät sekä Mars-muromakeisia. Paikalla on kymmenkunta innokasta kokkaajaa sekä heidän ohjaajansa Pauliina Huhtasalo ja Heidi Toijala. Pauliina vastaa ruuanlaitosta ja Heidi pitää huolen hartaudesta ja avustaa kokkauksissa.

Kerholaiset saavat aluksi yhteisen ohjeistuksen sekä illassa tehtävien ruokien reseptit, minkä jälkeen pestään kädet ja aloitetaan työt pienissä ryhmissä. Yksi ryhmä vastaa porkkanoiden kuorimisesta, toinen sulattaa rasvaa ja kolmas menee kattamaan ruokapöytää. Pikkuhiljaa Pauliinan valvovan silmän alla erilailla valmistetut raaka-aineet päätyvät yhteen ja niistä valmistuu illan ruoka, joka kerhoillan päätteeksi nautitaan yhdessä. Välillä pidetään taukoa, jonka aikana pidetään Heidin valmistelema hartaushetki.

 

kokkikerho 1

Aluksi on syytä pestä kädet hyvin. Valtteri ja Elias näyttävät mallia.

 

kokkikerho 14

Heidin tehtävä tällä kertaa on kertoa ystävyydestä.

 

Ystävänpäivälaskiaispulla!

Pauliina Huhtasalo innostui kerhojen pitämisestä käytyään itse ensin kerhoissa kerholaisena. Vuodesta 2005 kokkikerhoa vetänyt Pauliina kertoo peruspullan olevan kaikkein suosituin ruoka. Siitä on myös tehty omia sovelluksia kuten ystävänpäivälaskiaispulla. Pauliina itse suunnittelee illan "menyyt" ottaen huomioon lasten tiedot ja taidot sekä myös lasten toiveet.

- Silloin ei tule tehtyä mitään ylivoimaisen vaikeaa vaan kaikki osaavat ja kaikilla on mahdollisuus olla mukana. Lähtökohtana on myös, että lapset voisivat tehdä samoja ruokia myös kotona itsekseen. Reseptit löytyvät netistä selailemalla ja pikkuhiljaa niistä on muodostunut oma arkisto, jota voi käyttää uudestaan ja uudestaan. Monet lapsista pitävät kerhosta ja ovat olleet mukana joka vuosi, ekaluokkalaisesta kuutosluokalle asti, kertoo Pauliina.

 

kokkikerho 5

Myös omien jälkien siivoaminen kuuluu kerhon tehtäviin. Siljan vuoro tiskata.

 

Elias valmistaa jotain "mömmöä", johon laitettiin porkkanaa, vettä sekä jauhoja, suolaa ja sokeria. Itse mömmöä Elias aio itse syödä, vaan ruoka tulee näyttämään paremmalta, kunhan se valmistuu...

- Eli kyseessä on sämpylätaikina, joka sittemmin paistetaan uunissa herkullisiksi sämpylöiksi, valaisee Elias.

Valtteri on "vanha" kerholainen, vaikka on vasta 9-vuotias.

- Kerhossa tehdään yleensä jotain herkkuja, mutta myös kunnon ruokaa, niin kuin perunamuusia ja nakkeja ja kerrosvoileipiä, jotka ovat minun suosikkejani. Herkkujakin on tehty, kuten muffinsseja ja pullaa, mutta tänään tehdään Mars-riisikakkuja. Niistä tulee varmasti hyviä, odottaa Valtteri.

- Tykkään ruuanlaitosta ja teen myös kotona perheelle ruokaa. Lisäksi käyn kesäisin seurakunnan kokkileireillä, jossa myös saa valmistaa ruokaa ja leipoa. Haluan oppia tekemään erilaisia ruokia ilman ohjeita, kun taas meidän isä ei osaa kovin hyvin, kun sen täytyy koko ajan katsella netistä ohjeita, naureskelee Valtteri.

Anniina on kokkaamisesta pitäviä uusimpia kerholaisia.

- Onneksi nyt pääsimme kaverin kanssa tulemaan kerhoon, kun aikaisemmin emme ole päässeet tai mahtuneet mukaan. Olemme tehneet laskiaispullia ja spagettia ja leipiä. Parasta minun mielestäni oli laskiaispullat. Ensin tehdään tavallisia pullia ja sitten teimme Marianne-kermavaahtoa, joka laitettiin sen pullan väliin, kertoo Anniina.

Kotona yleensä äiti ja isä ja isoveli hoitavat kokkaukset ja siksi Anniina haluaisi yllättää kotiväen joskus tekemällä makaronilaatikkoa, koska se on niin hyvää ja helppo valmistaa.

Illan päätteeksi ryhmä kokoontuu ruokasaliin, johon osa kerholaisista on kattanut ruokapöydän. Ensin syödään lämpimät porkkanasämpylät suuren hiljaisuuden vallitessa, mutta kun esiin nostetaan jälkiruoka, alkaa iloinen puheensorina. Ruoka oli tällä kertaa onnistunutta ja kaikki ovat tyytyväisiä aikaansaannoksiin. Moni lupaa yllättää vanhempansakin ensi viikonloppuna porkkanasämpylöillä, ja itsensä Mars-muromakeisilla.

 

 kokkikerho 15

Kerhohetken päättää yhteinen ruokahetki, jossa maistellaan illan tuotoksia.

 

Mars-muromakeiset

kokkikerho 3

Näyttääkö herkulliselta? Voita ja Mars-patukoita sulassa sovussa.

 

Tarvitset:

 • 75 g voita
 • 6 kpl Mars-patukoita
 • 7 - 9 dl riisimuroja

Ohje:

 1. Sulata miedolla lämmöllä voi ja suklaapatukat.
 2. Sekoita joukkoon murot.
 3. Jaa seos lusikoita apuna käyttäen pieniin annosvuokiin.
 4. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin.

 

kokkikerho 4

Anniina mittaa muroja juuri oikean määrän.

 

 kokkikerho 2

Voin ja patukoiden sulattaminen on tarkkaa puuhaa, etteivät aineet kuumene liikaa.

 

Porkkanasämpylät

Tarvitset:

 • 5 dl maitoa (tai vettä tai molempia)
 • 1 pss kuivahiivaa
 • ½ dl voita
 • 3 tl sokeria
 • 2 tl suolaa
 • 4 keskikokoista porkkanaa
 • 4 dl kaurahiutaleita
 • n. 8 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja

 

kokkikerho 7

Pauliina vielä "hienosäätää" taikinaa. Taikinan vaivaaminen on sottaisaa puuhaa.

 

Ohje:

 1. Lämmitä maito n. 42 asteeseen.
 2. Lisää suola ja sokeri.
 3. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhot maitoon.
 4. Lisää kaurahiutaleet ja porkkanaraaste.
 5. Lisää voi ja vaivaa tasaiseksi.
 6. Anna kohota liinan alla n. 30 min.
 7. Pyörittele n. 20 sämpylää.
 8. Paista 220 asteessa n. 15 minuuttia

 

kokkikerho 11

Sämpylät valmistuvat yhteistyössä.

 

 kokkikerho 16

Porkkanasämpylät ovat parhaimmillaan kuumina, juuri uunista tulleina.

 

Kuvat: Jussi Kosonen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja