Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Yksi usko kaikkialla - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Kristinuskon merkki on risti, jonka sakarat osoittavat joka ilmansuuntaan.

Ne kertovat siitä, että sanoma Jeesuksesta Kristuksesta on tarkoitettu kaikille ihmisille. Siksi Jeesus käski oppilaitaan menemään kaikkialle maailmaan tekemään kaikki ihmiset hänen seuraajikseen.
Nykyään kristinusko onkin levinnyt joka puolelle planeettaamme. Tosin seurakunnat ovat melko erilaisia. Joissakin maissa suuret seurakunnat pitävät jumalanpalveluksia vanhoissa komeissa kivikirkoissa. Toisissa maissa, esimerkiksi Kiinassa, monet kristityt kokoontuvat tavallisiin koteihin rukoilemaan yhdessä.

Vaikka seurakunnat ovat erilaisia, niiden usko on samanlaista. Kaikkialla kristityt tunnustavat, että on yksi Jumala, jossa on kolme persoonaa, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Isä Jumala on luonut maailman, Jumalan Poika on tullut ihmiseksi ja Pyhä Henki synnyttää ihmisissä uskon Jumalaan ja rakkauden lähimmäiseen.

Myös eräät kristilliset käytännöt ovat samanlaisia kaikkialla maailmassa. Seurakuntaan liittyvät ihmiset kastetaan vedellä. Jumalanpalveluksissa vietetään ehtoollista. Uskontunnustus lausutaan yhteen ääneen.

Lisäksi kaikki kristityt tuntevat yhden yhteisen kirjan, Raamatun. Osia siitä on käännetty noin 2500 kielellä.

 

Sama tarkoitus kaikilla

Kuvitellaan, että kiertäisimme ympäri maailmaa kysymässä ihmisiltä, mikä on elämän tarkoitus. Saisimme tietenkin monenlaisia vastauksia.

Mutta yksi vastaus toistuisi yhä uudestaan: Elämän tarkoitus on rakastaa lähimmäistä ja elää yhteydessä Jumalaan.

Tuon vastauksen kuulisimme kaikista maailman kirkoista. Joku pappi sanoo sen kiinaksi, toinen englanniksi ja kolmas vaikkapa zulun kielellä, jota puhutaan Etelä-Afrikassa.

Moni vielä viittaisi samaan Raamatun kohtaan, siihen jossa Jeesus sanoo, että tärkeimpiä käskyjä on kaksi: Rakasta Jumalaa ja rakasta lähimmäistä.

Jos sitten kysyisimme hieman tarkennusta tähän rakkauden käskyyn, saisimme jälleen samanlaisia vastauksia.

Kaikki kristityt viittaisivat kymmeneen käskyyn, joissa annetaan hyvän elämän suuntaviitat. Lisäksi he ottaisivat esiin muita Raamatun opetuksia.

Näin huomaisimme nopeasti, että kaikkialla maailmassa kristittyjen arvomaailma on hyvin samanlainen. Tämä merkitsee, että kristityllä on kaikkialla maailmassa samalla tavalla ajattelevia veljiä ja sisaria.

 

Isä meidän kaikkien

Ehkä ihmeellisin yhteinen asia on Isä meidän –rukous. Menetpä minne päin maailmaa tahansa, voit sanoa sen yhteen ääneen paikallisten kristittyjen kanssa. He sanovat sen omalla kielellään, sinä omallasi.

Tällainen tilanne tuo hienon yhteyden tunnun: vaikka en tunne näiden ihmisten kieltä, meillä on sama Jumala ja yhteinen usko.

Sillä on varmasti suuri merkitys, että kaikkialla maailmassa kristityt rukoilevat, ”tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi”. Näin he pyytävät omalle paikkakunnalleen rauhaa ja oikeudenmukaisuutta.

Samalla he sitoutuvat itse edistämään niiden toteutumista. Siksi kristinusko onkin maailman suurin rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta työskentelevä liike.

 

Kristinuskon viisi pääkohtaa

Hyvää tuli eli luominen. Jumala on luonut koko maailman ja kaikki ihmiset. Meidän kuuluu kiittää häntä kaikesta hyvästä, mitä meillä on. Ja meidän kuuluu palvella lähimmäisiämme niin kuin omatunto neuvoo.

Pahus, kaikki ei ole kunnossa ihmisessä eikä luomakunnassakaan. Synti - mikä ruma sana – rikkoo yhteyttä Jumalaan, lähimmäiseen ja itseen. Siksi joskus on vaikea uskoa ja vielä vaikeampi tehdä sitä mikä on oikein.

Apua saatavilla. Jumalan Poika on syntynyt ihmiseksi, elänyt ihmisen elämän, kuollut meidän puolestamme ja hänet on herätetty kuolleista. Siksi mikään paha ei erota meitä Jumalasta. Jeesus Kristus on niin tärkeä juttu, että hänestä koko uskomme saa nimen Kristinusko.

Otetaan vastaan, kiitos paljon: Usko, kaste ja rukous ovat välineitä, joilla Jumalan lahjat otetaan vastaan. Usko on eräänlainen aisti tai tajuamisen tapa, jolla ymmärrämme, että Jumala on minunkin Jumalani. Jo kasteessa Jumalan hyvyys tulee elämäämme salatulla tavalla. Rukous on sydämen taito keskustella Jumalan kanssa.

Täällä ollaan, tervetuloa! Maailmanlaaja kristittyjen joukko muodostaa yhden suuren porukan, josta käytetään nimeä seurakunta tai kirkko. Pyhä Henki liittää kaikki kristityt yhteen näkymättömällä siteellä.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja