HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Jeesus Nasaretilaisen elämäntarina on ihmeellisempi kuin kenenkään muun ihmisen. Hän eli noin 2000 vuotta sitten silloisen maailman mitättömällä reunalla harjoittaen vaatimatonta puusepän ammattia.

Silti hänet muistetaan edelleen ja hän on maailman kuuluisin ihminen. Kenestäkään muusta ei puhuta, kenenkään muun sanoja ei pohdita, eikä ketään toista ihmistä kunnioiteta yhtä paljon kuin häntä.

Vaikka Jeesus on maailman vaikutusvaltaisin ihminen, hänestä tiedetään yllättävän vähän. Meille on säilynyt vain neljä lyhyttä kirjaa, evankeliumia, joihin on koottu tietoja hänen puheistaan ja teoistaan.

 

Ei tavallinen ihminen

Jeesuksen elämässä tapahtui ihmeellinen muutos. Ensin hän eli huomaamattomana puuseppänä noin 30 vuoden ajan, kunnes hän astui julkisuuteen, koska hänellä oli tärkeää asiaa.

Hän puhui Jumalan hyvyydestä ja haastoi ihmisiä ottamaan se tosissaan. Hän kutsui ihmisiä tekemään hyvää ja luottamaan siihen, että asiat ovat Jumalan käsissä. Tuolloin kaikki muutkin juutalaiset uskon opettajat puhuivat Jumalasta, mutta Jeesuksen puhe oli erilaista. Se kolahti. Ihmisten oli pakko kuunnella.

Monet totesivat, että Jeesuksen puheessa tuntui erikoinen valta, ikään kuin siinä vaikuttaisi ihmistä suurempi voima.

Siksi monet ottivat Jeesuksen sanoman vastaan ja alkoivat elämään uudella tavalla. Toiset jättivät kotinsa ja lähtivät seuraamaan Jeesusta tämän julistusmatkoille.

 

Tule terveeksi

Vaikuttavan puhumisen lisäksi Jeesus teki vieläkin ihmeellisempiä asioita. Hänen kerrottiin tehneen ihmeitä ja parantaneen sairaita. Nykylukija tietenkin kyselee, ovatkohan nämä ihmekertomukset lopulta totta. Vai olisiko niissä liioiteltu asioita?

Tutkijat ovat sitä mieltä, että ei savua ilman tulta. Evankeliumeissa on yli 30 erilaista ihmekertomusta. Ne eivät voi syntyä tyhjästä, vaan taustalla täytyy olla vahva muistitieto siitä, että Jeesus todella teki epätavallisen suuria tekoja.

Lisäksi on huomiota herättävää, että Jeesuksen vastustajat eivät kiistäneet hänen ihmeitään. Hänen puheistaan oltiin kyllä eri mieltä, mutta ihmeitä ei yritettykään kumota esimerkiksi väittämällä niitä huijaukseksi.

Näistä syistä ajatteleva ihminen voi aivan hyvin tulla siihen päätelmään, että Jeesus todellakin teki ihmeitä.

Jeesuksen seuraajat ajattelivat ihmeistä, että niissä toimii Jumala itse. Jeesus ei ole tavallinen opettaja, vaan Jumala on lähettänyt hänet julistamaan ja tekemään ihmeitä.

 

Kuoli ja haudattiin

Jeesuksen kuolemakaan ei ollut tavallinen tapaus. Hän oli aavistanut, että hänet tullaan surmaamaan hänen julistuksensa takia. Mutta hän suhtautui tähän levollisesti, ikään kuin sekin kuuluisi Jumalan suureen suunnitelmaan.

Kun hän sitten matkusti Jerusalemiin pääsiäisjuhlille, hänet pidätettiin kansankiihottajana. Juutalaiset johtajat nimittäin pelkäsivät, että hän nostattaa kansan kapinaan roomalaisia vastaan.
Niin hänet tuomittiin kuolemaan ja hänet surmattiin ristiinnaulitsemalla.

Jeesuksen tarina ei kuitenkaan päättynyt hänen hautaamiseensa. Hänen seuraajansa väittivät kohta, että Jumala oli herättänyt hänet kuolleista. Jotkut Jeesuksen vastustajatkin olivat samaa mieltä.

Tästä uskosta syntyi uusi uskonto: kristinusko. Sen mukaan Jumala itse tulee ihmisten lähelle ylösnousseen Jeesuksen kautta.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja