Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Joulutähti näyttää suunnan - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Jos kaikki tähdet sammuisivat, olisimme pulassa. Yöllä olisi niin sysimustan pimeää, ettemme näkisi yhtään mitään. Emme huomaisi edes kasvojen eteen nostettua kättä. Tähdet nimittäin valaisevat yöllä. Vaikka ne eivät tuo kovin paljon valoa, niiden ansiosta voi yölläkin nähdä jotakin. Tosi hyvä, että tähdet loistavat taivaalla.

Entisaikaan tähdet olivat vieläkin tärkeämpiä ihmisille, sillä valon lisäksi ne toimivat karttoina. Merimiehet päättelivät tähtitaivaan avulla, missä kohdassa merta he ovat ja minne päin heidän pitäisi purjehtia päästäkseen oikeaan satamaan. Jos oli niin pilvistä, ettei tähtiä näkynyt lainkaan, laiva saattoi uida väärään suuntaan.

 

Tähti vei perille

Kaikkein ihmeellisin tähdistä suunnistaminen tapahtui silloin kun Jeesus syntyi.

Kaukana itäisillä mailla asui joukko tietäjiä, jotka tutkivat innokkaasti tähtitaivasta. Eräänä yönä he huomasivat, että taivaalle oli syttynyt uusi kirkas tähti. He arvelivat sen tarkoittavan, että jossakin oli syntynyt suuri kuningas.

Niinpä tietäjät päättivät lähteä katsomaan vastasyntynyttä kuningasta. He lähtivät seuraamaan tähteä, joka näytti liikkuvan heidän edellään.

Pitkä matka kesti kauan, useita kuukausia. Tietäjät varmaan ajattelivat, että tähti veisi heidät johonkin suureen linnaan, jonka kuningas on saanut pojan.

Mutta tähti pysähtyikin lopulta erään vaatimattoman talon yläpuolelle. Kuningas olikin syntynyt tavalliseen kotiin, vieläpä eläinten talliin.

Tietäjät koputtivat ovelle ja astuivat sisään. Kun he näkivät Jeesus-lapsen ja hänen äitinsä Marian, he tiesivät löytäneensä kuninkaan. Tähti oli kuljettanut heidät juuri oikeaan paikkaan. He kumartuivat lapsen eteen ja antoivat hänelle lahjoja.

Maria ja Joosef olivat ihmeissään. He muistivat kyllä, että Jeesuksen syntyessä enkelit kokoontuivat taivaalle laulamaan ylistystä Jumalalle. Siitä he tiesivät, että Jumalalla on suuri suunnitelma heidän lapselleen. Silti he hämmästyivät tietäjien saapumista ja heidän lahjojaan.

Voimme kuvitella Joosefin kysyneen tietäjiltä, mistä he tiesivät tulla juuri heidän kotiinsa. Ja silloin miehet kertoivat: seurasimme tähteä, joka toi meidät juuri tänne.

 

Loistavat suuntaviitat

Joulukuusen latvaan kiinnitetään suuri tähti. Se muistuttaa itämaan tietäjien matkasta Jeesuksen luokse. Samalla joulutähti kertoo, että on muitakin ”suuntaviittoja”, jotka osoittavat Jumalaan päin.

Raamattu on eräänlainen ”tähti”, joka näyttää oikean suunnan. Se kertoo Jumalan hyvyydestä ja rohkaisee meitä puhumaan hänelle rukouksessa. Jos ei tiedä, mitä rukoussanoja käyttää, voi sanoa vaikka Isä meidän -rukouksen. Senhän Jeesus opetti meille.

Omatunto on toinen ”tähti”, jonka avulla tiedämme, mitä meidän tulee tehdä. Jos en tiedä, mikä on oikein, olen hetken hiljaa ja kuuntelen omantunnon ääntä. Ja kas kummaa, kohta tiedänkin, miten toimin.

Onneksi meillä on nuo Raamatun ja omantunnon loistavat tähdet. Jos ne sammuisivat, maailma menisi hetkessä aivan sekaisin. Ilman omantunnon valoa ihmiset vahingoittaisivat toisiaan ja tuhoaisivat itsensäkin. Ja ilman Raamattua emme tietäisi Jumalasta juuri mitään.

Kun tarkemmin ajattelee, niin tähti on aika hieno joulukoriste.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja