Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Muistoksi leipää ja viiniä - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Jokaisen kaupungin ja kylän keskustassa on jokin muistomerkki. Se voi olla patsas, taideteos tai vaikka rakennus. Muistomerkin tarkoitus on muistuttaa jostakin tärkeästä henkilöstä tai tapahtumasta.

Niitä tietenkin pystytetään vain tärkeitä asioita varten, mutta myös jokainen tavallinen ihminen saa kerran muistomerkin, hautakiven. Hautakivi kertoo, että tämän ja tämän niminen ihminen on joskus elänyt ja nyt häntä ei enää ole.

Yksi muistomerkki poikkeaa kaikista muista, kirkoissa vietettävä ehtoollinen.

Se ei ole mikään paikallaan seisova patsas, vaan tapahtumasarja, jonka joukko ihmisiä toimittavat. Pappi ottaa ehtoollisleivät ja viinin, siunaa ne ja jakaa ihmisille, jotka ottavat ne vastaan. Ja ne, jotka eivät ole vielä käyneet rippikoulua, pappi siunaa laittamalla käden pään päälle.

Tämä koko tilanne on suuri muistomerkki. Se palauttaa mieleen Jeesuksen elämän, kuoleman ja ylösnousemuksen. Jeesus itse käski viettää ehtoollista. Hän näytti oppilailleen, miten se tapahtuu, ja kertoi, miksi sitä vietetään. ”Tehkää se minun muistokseni”, hän sanoi.

Tätä käskyä Jeesuksen oppilaat ovat sitten noudattaneet. Hänen muistokseen vietetään ehtoollista kaikkialla missä kristityt kokoontuvat jumalanpalvelukseen.

Siksi ehtoollista voidaan sanoa maailman mahtavimmaksi muistomerkiksi.

 

???Hyviä kysymyksiä???

Mitä sana ehtoollinen tarkoittaa?

- Illalla syötävää ateriaa. Jeesuksen aikana se oli päivän pääateria. Kristityille ehtoollinen tarkoittaa Herran ateriaa eli ”ruokahetkeä”, jota Jeesus käski viettää.

Mutta eihän ehtoollisella syödä oikeaa ruokaa. Otetaan vain tilkka viiniä ja pala leipää, joka ei maistu yhtään miltään. Sitä ei voi sanoa miksikään kunnon ravitsevaksi ateriaksi.

- Totta puhut. Nälkähän ehtoollisen jälkeenkin on. Mutta tuo nälkä sijaitsee vain ruumiissa. Maha tarvitsee edelleen ruokaa, mutta sielu on saanut ravintoa.

Sielun ruokaa? Mitä tarkoitat?

- Ehtoollinen ruokkii ihmisen näkymätöntä, salattua puolta, jota kutsumme sydämeksi, sieluksi tai hengeksi. Siksi emme aina itse huomaa, miten ehtoollinen ravitsee meitä.

Mitä hyötyä ehtoollisesta on, jos sen vaikutusta ei lainkaan huomaa?

- Ehtoollisen hyöty ei aina tunnu heti ehtoollistilanteessa, vaan se vaikuttaa ihmiseen hitaasti. Se toimii vähän samalla tavalla kuin keuhkoputkentulehdukseen annettava antibiootti: lääke ei auta heti, mutta kun sitä on syönyt muutaman päivän, tauti alkaa vähitellen parantua. Ehtoollisen hyöty tulee vaan hitaammin ja huomaamattomammin.

No mitä ehtoollinen sitten tekee ihmiselle?

- Se vahvistaa uskoa Jumalaan. Se antaa minulle voimaa luottaa siihen, että Jumala on minun lähelläni, vaikka en havaitsekaan häntä millään aistillani. Voit ajatella, että mieli tarvitsee erilaista ruokaa kuin ruumis. Ruumis tarvitsee vettä ja hampurilaisia, mieli taas taivaallista ehtoollisruokaa.

Saavatko lapset ehtoollista?

- Kyllä saavat, jos he tulevat kirkkoon vanhempiensa kanssa. Nuori voi tulla ehtoolliselle yksin käytyään rippikoulun. Lapsi voidaan myös siunata ehtoollispöydässä.

Mitä siunaaminen tarkoittaa?

- Pappi laittaa käden pään päälle ja lausuu siunauksen. Tuo siunaus antaa samat taivaalliset lahjat kuin ehtoollinen. Siunattava lapsi saa saman hyödyn kuin ehtoollista nauttiva vanhempansakin.

Onpa kummallista. Onko tuo kaikki oikeasti totta?

- Tämä on kaikista paras kysymys! Kannattaa ajatella näin. Asia voi olla totta, vaikka en itse ymmärräkään sitä. Esimerkiksi se on totta, että ajatukset muodostuvat aivoissa, vaikka viisain aivotutkijakaan ei ymmärrä, miten se oikein tapahtuu. Samalla tavalla se, mitä tässä on sanottu ehtoollisesta, pitää paikkansa. Järki ei pysty käsittämään sitä, mutta ei se haittaa. Ehtoollinen ja siunaus eivät ruoki järkeä, vaan sydäntä ja sielua.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja