Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Hyvä, parempi, Pyhä - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Pyhä, siinäpä vaikea sana. Mitähän se oikein tarkoittaa?

Joskus kaikkea tärkeää kutsutaan pyhäksi. Sauna on pyhää, kotimaa on pyhää, perhe on pyhää ja jonkun mielestä vaikka oma kännykkä on pyhä.

Pyhä ei kuitenkaan tarkoita mitä tahansa tärkeää. Se on eräänlainen erottamissana, joka liitetään kaikkeen sellaiseen, joka on erotettu tavallisesta käytöstä Jumalaa ja Jumalan asioita varten.

Esimerkiksi Raamattu on pyhä kirja, koska se ei ole mikä tahansa kirja, vaan se kertoo Jumalasta. Kirkko on pyhä rakennus, koska sitä ei käytetä tavalliseen asumiseen, vaan siellä rukoillaan ja pidetään jumalanpalveluksia.

Pyhää on siis kaikki Jumalaan ja uskoon liittyvät asiat. Siksi kaikkeen pyhään suhtaudutaan kunnioittavasti ja arvokkaasti.

 

Minäkö pyhä?

Ihmistäkin voidaan sanoa pyhäksi. Kristitty nimittäin kuuluu Jumalalle. Kun hänet kastettiin, häneen piirrettiin ristin merkki. Se on omistuskirjoitus, joka tarkoittaa, että tässä on Jumalan lapsi.

Siksi kristityt ovat pyhiä. Se ei tarkoita, että he olisivat parempia ihmisiä kuin muut, vaan että he ovat Jumalan omia.

 

Pyhitetty olkoon

Isä meidän rukouksessa sana pyhä mainitaan aika jännässä paikassa. Jumalalle sanotaan näin: ”Pyhitetty olkoon sinun nimesi”. Jumalan nimen pitäminen pyhänä on Jumalan kunnioittamista ja kiittämistä.

Tähän onkin paljon syytä, sillä Jumalan ansiosta me olemme olemassa ja elämme. Tämän oivaltamista voi helpottaa seuraava ajatusleikki. Kuvittele, että maailmankaikkeus olisi sellainen, että sinua ei olisi. Kaikki muut ihmiset olisivat syntyneet, mutta sinua ei.

Onneksi tämä on vain ajatusleikki. Oikeasti sinä olet olemassa! Kun tämän tajuaa, tulee sellainen tuntu, että Jumalaa haluaa kunnioittaa ja kiittää. Kiitos siitä, että minä olen.

Tämä kiittäminen on Jumalan tekemistä pyhäksi.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja