Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Olen riittävän hyvä - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Itsetunto. Tositärkeä sana. Se tarkoittaa kykyä luottaa itseensä ja uskoa siihen, että minulla on oikeus olla olemassa. Valitettavasti itsetunto ei aina toimi oikealla tavalla.

Jos on huono itsetunto, ei usko omiin kykyihin. Silloin ajattelee jo etukäteen, että se mitä teen, menee kuitenkin pieleen.

Ja jos homma onnistuu, siitä ei osaa iloita, vaan vähättelee suoritustaan. Sanoo vaikka, että ”sen nyt olisi osannut tehdä kuka tahansa vaikka silmät sidottuina.”

Itsetunto voi myös olla liian hyvä. Silloin kuvittelee itsestään ihan liikoja. Minä olen maailman paras, kaunein, nopein, enkä epäonnistu koskaan. Ja jos epäonnistun, saan vaikka kokeesta huonon numeron, laitan sen muiden syiksi: koe oli liian vaikea, opettaja arvosteli sen väärin ja kynässäkin oli sinä päivänä vikaa.

Olisi kaikkein parasta, kun itsetunto ajelisi kultaista keskitietä pitkin.

 

Rakennetaan linna

Itsetunnon hoito-ohjeissa lukee: ”muistele onnistumisiasi ja iloitse niistä”. Jos vaikka olet joskus sählyssä tehnyt unelmamaalin, se kannattaa kirjoittaa päiväkirjaan muistiin. Sen lukeminen piristää kummasti silloin kun masennuspäivä iskee.

Tämä ohje perustuu siihen, että itsetunto on kuin linna, joka rakentuu aivan erityslaatuisista tiiliskivistä. Kiviä on kahdenlaisia.

A) Jokainen tilanne, jossa onnistuin hyvin, tallentuu muistiini itsetuntolinnan tiileksi.

B) Saman tekee jokainen toisten ihmisten lausuma kannustuksen sana. Kun äiti, kaveri tai opettaja kehuu minua, saan lisää rakennusaineita itsetuntolinnaani.

Itsetuntolinna rakentuu onnistumisista ja kehuista. Se suojelee minua niin, että luotan itseeni enkä lannistu vastoinkäymisissä.

 

Riittävän hyvä taikasana

Hyvän itsetunnon omaavilla ihmisillä on yksi yhteinen taito: he tuntevan sanan ”riittävä”, ja he osaavat käyttää sitä. He sanovat tekemisistään, että ”tämä on riittävän hyvä”.

Näin he ovat tyytyväisiä tyytyväinen itseensä. Jos et osaa sanoa, ”tämä on riittävän hyvä”, olet pahassa pulassa. Kaiken nimittäin voi tehdä aina paremmin, ja jos aina pyrit parempaan ja parempaan, et ole koskaan tyytyväinen siihen, mitä olet saanut aikaan. Vaikka saisit kokeista kympin, ajattelisit, että kymppiplussakin olisi voinut tulla.

Kokeile, miltä kuulostaa sanoa näin: Läksyni on tehty riittävän hyvin. Huoneeni on riittävän siisti. Minulla on riittävästi kavereita. Jos osaat sanoa näin, saat onnitella itseäsi.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja