Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Miksi ihminen itkee? - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Itku on merkillinen asia. Tietty tunnetila tai kivun kokemus saa silmistä virtaamaan kyyneleitä ja itkun ääni tulee vaikka ei haluaisikaan. Itkeminen ei tunnu pahalta, pikemminkin se helpottaa pahaa oloa. Miksi ihminen itkee ja mitä hyötyä siitä on?

 

Itku on viesti toiselle

Äkisti voi tuntua, että itkusta ei ole mitään hyötyä. Mutta kun tarkemmin ajattelee, itku on erittäin tärkeä apuväline. Sen avulla kerrotaan itsestämme toisille. Ja itku on viesti meille itsellemme.

Itku paljastaa meille asioita omasta itsestä.

Jo aivan pienten vauvojen itku on viestintää. Itkemällä vauva kertoo äidille, että sillä on nälkä tai muuten paha olo.

Myös isommilla ihmisillä itku toimii joskus viestinä. Itkulla näytämme toisille, miltä meistä tuntuu. Joskus vasta itkeminen saa muut ymmärtämään, kuinka pahalta tuntuu.

Itku saattaa lopettaa kiusaamisen, koska itkusta kiusaaja ymmärtää, miten pahalta toisesta tuntuu. Erityisen sydämetöntä onkin härnätä itkevää, ja vielä siitä, että hän itkee.

Haluamme luonnostamme lohduttaa itkevää. Kaikissa ihmisissä on siinä mielessä “äidin vaistoa.” Äitihän reagoi vauvan itkuun hyvin herkästi.

Jos taas emme osaa lohduttaa, olomme tulee hyvin epämukavaksi itkevän ihmisen lähellä. Meille tulee sellainen tunne, että jotakin pitäisi tehdä toisen olon helpottamiseksi, mutta emme tiedä, mitä.

Raamatussa on kaunis kohtaus, jossa Paavalin ystävät itkivät. Paavali kävi jättämässä jäähyväiset ystävilleen eräässä Miletoksen kaupungissa. Hän tiesi, ettei enää koskaan näkisi ystäviään.

Silloin kaikki itkivät ja syleilivät Paavalia.

Raamatussa sanotaan, että “kaikkein suurinta tuskaa he tunsivat siitä, etteivät he, niin kuin Paavali oli sanonut, enää näkisi häntä” (Apostolien teot 20:37-38). Tässä vuodatettiin eron kyyneleitä.

Niissä oli surua ja iloa.

 

Sydämen postia

Itku on viesti myös itkevälle itselleen. Väkisin tuleva itku kertoo, miltä minusta oikeasti tuntuu. Itku on siis postia, jonka oma sydän lähettää itselle.

Joskus voi olla sellaisessa tilanteessa, että ei halua itkeä. Ehkä ei halua muiden näkevän omaa itkua, tai muuten haluaa yrittää olla “reipas” ja pidätellä itkua. Silloin varsinkin esiin pyrkivä itku yrittää kertoa, miltä sinusta todella tuntuu.

Ihmisen mieli yrittää suojella ihmistä. Joskus mieli yrittää saada pahat asiat ja muistot unohtumaan. Useimmiten niin käykin. Emme yleensä muista ikäviä asioita läheskään yhtä kurjina kuin mitä ne alunperin olivat. Hyvät muistot sen sijaan muistamme usein kaikessa tunnevoimassaan.

Joskus mieli saa ihmisen kokonaan unohtamaan jonkun surullisen ja kipeän asian. Silloin itku saattaa olla viesti siitä, että joku kaihertaa mielessä.

Varsinkin murrosiässä tulee joskus selittämättömiä itkunkohtauksia. Pienikin surullisen asian näkeminen tai muistaminen saattaa nostaa kyyneleet silmiin. Näin nuoren kehittyvä mieli käsittelee lapsuuteen ja kasvuun liittyviä asioita. Itkukohtauksista ei tarvitse huolestua, sillä ne kuuluvat kasvuun ja kehitykseen.

 

Anna itkun tulla

Yleensä itkeminen helpottaa oloa. Tunteet purkautuvat ja tulevat ulos itkun kautta. Siksi on hyvä itkeä silloin kun itkettää. Itkun pidättäminenkään ei ole vahingollista, mutta joskus on parempi itkeä kuin vastustaa sitä.

Todella suuren surun läpikäyminen vaatii monta itkua. Jos vaikka toinen vanhemmista on kuollut, suru saattaa purkautua itkuna hyvinkin kauan.

Ennen vanhaan monilla oli sellainen uskomus, että miehet eivät itke. Siksi poikia kiellettiin joskus itkeämästä. Onneksi nykyään ei ajatella näin, vaan kaikilla on lupa itkeä.

Aikuisetkin itkevät, joskin yleensä paljon harvemmin kuin lapset. Tästä syystä lasta voi huolestuttaa ja pelottaa, jos hän näkee vanhempiensa itkevän.

Mutta itku ei vahingoita vanhempiakaan. He itkevät aikansa ja sitten se menee ohi. Vanhemmat itkevät samasta syystä kuin lapsetkin. He käsittelevät surullisia asioita itkemällä.

 

Jeesuskin itki

Johanneksen evankeliumissa on mielenkiintoinen kohtaus, jossa Jeesus itki. Hänen ystävänsä Lasarus oli kuollut. Kun Jeesus näki, että Lasaruksen ystävä Maria itki, myös Jeesus liikuttui syvästi.

Näin itku voi tarttua. Ensin yksi itki ja kohta itkivät toisetkin.

Kertomuksen kirjoittaja totesi lyhyesti: “Jeesus itki.” Tämä on lyhyin jae koko Raamatussa, vain kaksi sanaa (Joh 11:35).

Mutta siinä on sanottu valtavan paljon. Ystävän kuolema ja toisten ystävien suru kosketti Jeesusta syvästi. Koska Jeesus oli Jumalan Poika, hän saattoi tehdä asialle jotakin. Hän herätti Lasaruksen kuolleista.

Tässä näkyy pähkinänkuoressa se, mitä Taivaan Isä tulee tekemään. Kerran hän pyyhkii kaikki kyyneleet ihmisten silmistä. Kun niin tapahtuu, taivaasta on tullut totta.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja