Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Mieliala vuoristoradalla - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Syyspimeät menevät helposti ihon alle. Mieliala laskee ja syysväsymys hiipii ihon alle. Jokin minussa yrittää päästä talviunille.

Ihmisen mieli on kuin juna vuoristoradalla. Välillä tunnelma nousee kuin mentäisiin ylämäkeä korkeuksiin. Toisinaan taas syöksytään syvälle maan pintakerroksiin. Useimmiten mielen rata on tasainen. Vain pienet pomput ja tärinät riemastuttavat tai harmittavat.

Ihmisten erilaisuus näkyy myös heidän mielialoissaan. Toiset ovat peruspirteitä ja iloisia. Heidän ympärillään on joukko ihmisiä ja iloinen rupattelu kuuluu kauas. Ani harvion he näyttävät väsyneiltä ja kyllästyneiltä itseensä ja elämäänsä.

Toiset lentävät matalammalla. Heidän ovat vakavampia ja tasaisempia. He nauravat harvemmin ja harkitummin ja he viihtyvät hyvin myös itsekseen.

 

Tuleeko syysmatalat?

Syyspimeillä jotkut huomaavat, että mieleen hiipii erikoinen apeus ja harmaus. Mieliala laskee ja alkaa väsyttää. Päiväunet maistuvat yhä useammin.

Syysväsymys tai ”syysmatala” johtuu monesta asiasta. Valon väheneminen vaikuttaa joihinkin ihmisiin niin, että heidän kehonsa alkaa luulla, että on koko ajan ilta. Niinpä keho yrittää vetää ihmistä yöunille. Tämä tuntuu väsymyksenä ja haluttomuutena tarttua asioihin.

Syksyn säät eivät houkuttele ulkoilemaan. Niinpä ihmiset ovat syksyisin paljon sisällä ja he liikkuvat vähän. Ei ihme, että keho ja mieli siinä ohessa voi lentää matalammalla.

Ensilumi yleensä nostaa mielialaa. Valo lisääntyy, kun syysmusta maa vaihtuu kirkkaan valkoiseksi lumipeitteeksi.

 

Murkkukiukkua

Myös ihmisen sisällä tapahtuu asioita, jotka vievät mielen vuoristoradalle. Erityisesti murrosiässä tunnetilat aaltoilevat ilman selvää syytä.

Välillä nuori on iloinen ja toiveikas. Toisinaan taas hän on kuin myrkyn niellyt. Kaikki harmittaa ja mikään ei tunnu mukavalta. Vanhemmat voivat silloin sanoa, että nyt nuorella on ”murkkukiukkua”.

Kun nuori kasvaa, hänen kehossaan tapahtuu monenlaisia muutoksia. Hormonit mylläävät, sanotaan. Hormonit ovat elimistön välittäjäaineita, jotka säätelevät kehon eri osien toimintaa ja kasvua. Kun nuori kasvaa ja kehittyy murrosiässä, kehossa on oikea hormonimyrsky. Se vaikuttaa myös mielialaan.

Murrosiän alkamisajankohta on yksilöllistä. Toisella murkkumyrskyt tulevat pintaan jo kymmenvuotiaana, toiset aloittavat sen vasta lähempänä 15-vuoden ikää. Joillakin kasvuvuodet menevät tasaisemmin, toisilla ne ovat täynnä myrskyjä.

Murkkukiukkua on myös aikuisilla. Aikuistenkin tunnelmat vaihtelevat ilman selvästi havaittavaa syytä.

Jokin vain harmittaa ja kaihertaa mieltä. Ihminen ei itsekään käsitä, mikä häntä vaivaa. Mutta hän ja muut kyllä huomaavat, että nyt on kiukkupäivä. Matalapaineessa olevalle voidaan sanoa, että ”olet noussut sängystä väärällä jalalla”.

 

Suru kuuluu elämään

Kun ihminen menettää jotakin, hän suree. Jokaisen elämään kuuluu menetyksiä. Jos kaveri muuttaa toiselle paikkakunnalle, menetät kaverin (vaikka voisittekin tavata silloin tällöin). Kotieläimen kuolema voi olla kipeä menetys. Suurimpia menetyksiä ovat vanhempien avioero tai läheisen kuolema.

Mieli käsittelee menetyksiä suremalla. Puhutaan surutyöstä. Silloin mieli tekee töitä. Se yrittää ymmärtää tapahtunutta ja se etsii keinoja sopeutua uuteen tilanteeseen. Usein nuoren mieli suree asioita vähän kerrallaan. Mieli annostelee surua riittävän pieninä annoksina, jotta sitä jaksaa kantaa.

Joskus ei edes tiedä, mitä suree. Mieli kun ei aina päästä ihmisen tajuntaan kaikkea mielessä myllertävää. Näinkin mieli suojelee ihmistä.

Joillakin ihmisillä suru ja mielen matalapaine menee niin syvälle, että se haittaa vakavasti arkipäivän elämää. Silloin puhutaan masennuksesta. Masennusta voidaan hoitaa keskustelulla ja siihen on olemassa hyviä lääkkeitä.

Yksin ei kannata jäädä silloin kun on vaikeaa. Omista huolista kannattaa puhua vanhemmille, luotettavalle kaverille tai jollekin muulle aikuiselle. Puhuminen keventää mieltä ja auttaa näkemään elämän myönteisiä puolia. Kun ilon jakaa, se kaksinkertaistuu ja kun surun jakaa, se puolittuu.

Vuoristoradan junien penkit muuten ovat yleensä kaksipaikkaisia. Mielialan vuoristoradalle kannattaa välillä ottaa kaveri mukaan.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja