Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Mieltäkin täytyy hoitaa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Harmittaa, ottaa päähän!

Tekisi mieli rikkoa jotakin.

Tai sitten vain itkeä.

Joskus mieliala on yhtä hullunmyllyä. Se poukkoilee sinne tänne ilman mitään syytä. Yhtenä päivänä on hyvä ja rauhallinen olo, toisena kaikki asiat harmittavat.

Kasvavan nuoren elämä saattaa olla joskus tällaista. Mieli ikään kuin kokeilee erilaisia tunnetiloja. Joskus taas mielialan poukkoilu kertoo siitä, että nyt kaivataan erityistä hoitoa ja hemmottelua.

Yksi tärkeimmistä mielen hoitovälineistä on sänky. Tarvitsemme lepoa.

Päivän ja viikon tapahtumat ovat eräänlaisia kuormaustilanteita, joissa sisällemme lastataan monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Lepääminen taas on kuorman purkamista.

Jos emme lepää riittävästi, mielen painolasti kasvaa liian suureksi. Silloin olemme tilanteessa, jota kutsutaan stressiksi.

Jos taas ei tee muuta kuin lepää, mieli tylsistyy. Mielikin kaipaa hampaiden tavoin purtavaa. Siksi on hyvä antaa itselle aivoruokaa ja tunneruokaa.

Aivoruokaa on ajattelu, jossa joutuu vähän raapimaan älynystyröitä. Koulussa sitä saakin. Mutta aivoja virkistää parhaiten se, että niille tarjoaa vapaa-ajalla jotakin vapaa-ehtoisuuteen perustuvaa toimintaa.

Tunneruokaa annetaan sydämelle. Useimmiten sen nauttimiseen tarvitaan useampia ihmisiä. Kun tehdään kavereiden tai vanhempien kanssa hyvältä tuntuvia asioita, tunneminä saa ravintoa.

Joskus tosi pienikin tunnevälipala virkistää pitkäksi aikaa. Se voi olla vaikka kaverin puhelinsoitto, jossa hän sanoo: ”Ei minulla ole mitään erityistä asiaa, halusin vain kysyä, mitä sinulle kuuluu.”

Koitapas joskus itse tehdä tällainen välipalasoitto.

 

Valkoista itserakkautta

On eräs tärkeä lääke, jota voimme antaa itse itsellemme. Se on valkoinen itserakkaus.

Valkoinen itserakkaus on sitä, että arvostetaan itseä ja ajatellaan, että minä olen hyvä ihminen. Osaan tehdä asioita ja saan olla juuri sellainen ihminen, kuin olen.

On aika tärkeä oppia kiittämään ja kehumaan itseä. Se vahvistaa itsetuntoa ja itseluottamusta.

Tosin kohtuus on paikallaan tässäkin. Jos on liikaa valkoista itserakkautta, se muuttuu punaiseksi itserakkaudeksi. Punainen itserakkaus on vääränlaista itsekehua ja itsen nostamista muiden yläpuolelle. Ylpeydeksikin ja itsekkyydeksikin sitä kutsutaan.

Silloin, kun minä luotan itseeni, olen rohkeasti oma itseni. Olen sitä mieltä asioista, kuin oikeasti olen. En kysy, mitä mieltä kaveripiirin suosituin ihminen on, vaan ajattelen asiat ihan itse.

 

Apuva! Pilli pois silmästä

Joskus asiat saattavat olla niin solmussa, että niitä ei kannata enää ihmetellä yksin. Silloin on viisasta puhua jonkun aikuisen kanssa. Yleensä omat vanhemmat ovat paljon ymmärtäväisempia, kuin arvaammekaan. Myös koulun terveydenhoitajat ovat sitä varten, että heille voi puhua huolista.

Vaikeista asioista puhuminen voi olla aluksi vaikeaa. Mutta kun pääsee alkuun, huomaa, miten ihmeellisesti se auttaa. Kun saa kertoa mieltä painavan asian toiselle, se selkiytyy omassa mielessä.

Lisäksi toinen saattaa nähdä tilanteesi laajemmin kuin sinä itse. Tämä johtuu siitä, että sillon kun on vaikeaa, katsomme omaa elämäämme ikään kuin pillin läpi. Emme näe kokonaisuutta, vaan huomaamme vain ne kipeät ja vaikeat asiat.

Siksi ongelmat usein kasvavat mielessämme paljon vaikeimmiksi, kuin mitä ne tosiasiassa ovat. Moni on huomannut, että kun keskustelee toisen kanssa, tulee sellainen tuntu, että ikään kuin pilli olisi otettu silmästä pois ja elämän näkeekin paljon laajemmin ja valoisammin.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja