Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Pyhä huolettomuus - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Koululainen odotti hammaslääkärille pääsyä. Aika oli varattu kuukauden päähän.

Odotusajan kuluessa tyttö ehti kuvitella kaikenlaista. Minulla on hirveästi reikiä. Niiden paikkaaminen sattuu. Saan tekohampaat. Miten voi elää tekohampaiden kanssa? Meneekö kukaan naimisiin tekohammasihmisen kanssa?

On luonnollista, että hammaslääkärille meno jännittää. Mutta tällä kertaa jännitys kasvoi sietämättömäksi ja toi mukanaan epätodellisia pelkoja. Voit kuvitella, kuinka huolissaan tyttöparka oli odottaessaan pääsyä hammaslääkärille. Ja miten helpottunut hän oli, kun hampaista löytyi vain yksi reikä, joka paikattiin samalla kerralla.

Tyttö tajusi, että hänen mielikuvituksensa oli karannut käsistä ja laukannut aivan omia polkujaan. Ehkä hän osaa seuraavalla kerralla ottaa hammaslääkärille menemisen ”pyhällä huolettomuudella.”

 

Mielikuvitus karkuteillä

”Pyhä huolettomuus” on mielentila, jossa asiat nähdään oikeissa mittasuhteissa. Oikeilla mittasuhteilla tarkoitetaan, että huolen aiheet eivät kasva epätodellisen suuriksi, vaan asiat nähdään sellaisina kuin ne ovat.

Jotta huolenaiheet eivät kasva liian suureksi, on hyvä tulla tutuksi oman mielikuvituksen kanssa.

Mielikuvitus on ihmeellinen taito. Sen avulla voimme ajatella ja suunnitella tulevia tilanteita. Pohdimme etukäteen kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, jotta osaisimme toimia oikealla tavalla.

Mutta joskus ajaudumme ajatusvirheeseen. Mielikuvitus maalaa eteemme jonkun pelottavan mahdollisuuden, esimerkiksi huolen hampaiden menettämisestä.

Huoli nostaa pintaan voimakkaita tunteita, pelkoa, menetystä ja ahdistusta. Voimakas tunne puolestaan saa luulemaan, että nyt on todella syytä huoleen. Asiat ovat ihan oikeasti menossa pahasti pieleen. Apua!

Näin syntyy kierre, jossa huoli kasvaa lumipallon tavoin hallitsemattomaksi möhkäleeksi.

Kun tunnen mielikuvituksen kyvyn liioitella ja suurennella asioita, osaan korjata ajatusvirheen. Osaan erottaa tosiasiat kuvitelmista. Silloin epätodelliset huolet eivät saa minua valtaansa.

Tämä on helpompi sanoa kuin laittaa käytäntöön. Jokaisella on omat heikot alueet, joilla pyhää huolettomuutta on vaikea saada toimimaan.

 

Olen tehnyt parhaani

Oikeisiin mittasuhteisiin kuuluu myös se, että teemme oman osuutemme.

Hammaslääkäriä pelänneen tytön kuuluu itse pitää huolta hampaistaan. Kun hän on tehnyt oman osansa, hänellä, hänellä on lupa heittäytyä pyhän huolettomuuden varaan.

Pyhä huolettomuus ei ole vastuuttomuutta. Levollinen mieli syntyy siitä, kun tietää tehneensä parhaansa. Usein ihmiset kokevatkin, että velvollisuuden täyttäminen tuo mielenrauhan.

Tämän huomaa parhaiten, kun pohtii sen vastakohtaa.

Kuvitellaan, että joku on laiminlyönyt velvollisuutensa. Hän ei ole tehnyt kouluesitelmää vaadittuun aikatauluun mennessä. Kun palautuspäivä lähestyy, huoli ja levottomuus kasvavat. On vaikea ottaa rennosti, kun järki ja omatunto muistuttavat siitä, että asiat eivät nyt ole kunnossa.

 

Sinua kannetaan

Mutta miksi puhumme pyhästä huolettomuudesta? Huolettomuus on pyhää silloin kun huolet annetaan Jumalan haltuun. Raamatussa sanotaan näin: ”heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen”.

Tämäkin on asioiden laittamista oikeisiin mittasuhteisiin. Iltarukouksessa voi kertoa Jumalalle, mikä huolestuttaa. Silloin voi tapahtua ihmeellinen näkökulman muutos.

Katseletkin elämääsi ajatellen, että kaikki on Jumalan käsissä ja huolenpidossa. Silloin huolettomuuteen tulee pyhän tuntu.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja