Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Iloa ja rauhaa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Nauraminen on tervellistä. Se virittää lihakset ja laittaa keuhkot puhisemaan.

Suurin terveysvaikutus tapahtuu aivoissa. Mieli puhdistuu pahoista ajatusradoista ja kokee syvän ilon. Kun nauru sitten lakkaa, olo on vähän aikaa tosi kevyt. Sitten kohta palaamme lähtöpisteeseen ja oleminen on taas tavallista.

Ei ihme, että haluamme nauraa. Höpsöttelemme, kerromme vitsejä ja etsimme hassuja näkökulmia maailmaan.

Naurun iloa kutsutaan huumori-iloksi. Se on kuin laskemista hyppyrimäestä. Ilmalento on korkea ja vauhdikas, joskin kestää vain pienen hetken. Se on eräänlaista pintailoa. Voimakasta kyllä, mutta menee nopeasti ohi.

Huumori-ilo löytyy helposti. Riittää kun näkee jotakin hassua. Vaikka koiran kantamassa tyhjää kokispulloa korkkipäästä, niin että näyttää kuin hauva joisi limpsaa.

Lisäksi on olemassa tehtaita, joissa valmistetaan nauruiloa. Tarkoitan tällä televisioohjelmia, joiden tarkoitus on saada katsoja hekottamaan.

 

Sisällä kirkastuu

Onnellisuusilo on toisenlaista kuin nauruilo. Se tulee siitä, että on tyytyväinen ja tasapainoinen oman elämänsä kanssa. Uskotaan, että asiat järjestyvät ja kaikki kääntyy hyväksi. Ihminen voi uida onnellisuusilossa, vaikka olisi harmeja ja vastoinkäymisiä.

Onnellisuusiloa voi verrata kirkkaaseen säähän. Kun aurinko paistaa ja on lämmintä, säätilaa ei edes huomaa. On vain hyvä olla ulkona ja hengittää raikasta ilmaa. Kun sitten joku sanoo, että onpa täällä kaunista, huomaan sen itsekin. Onkin ihana ilma.

Samalla tavalla onnellisuusilon kantaja ei itse huomaa olotilaansa. Hän vain voi hyvin. Niin hyvin, ettei omaan olemiseen tarvitse kiinnittää sen kummempaa huomiota. Vasta kun pysähtyy oikein miettimään itseä, huomaa olevansa onnellinen.

Siksi pysähtyminen onkin tärkeä taito. Pysähtyminen, hiljentyminen, kaikessa rauhassa oleminen.

 

Syvää rauhaa

On kolmaskin ilon laji. Kutsun sitä rauhailoksi. Raamatussa puhutaan paljon rauhailosta. Se on rauhaa ihmisen ja Jumalan välillä. Tästä rauhasta syntyy syvä ilo.

Jumala ajattelee ihmisistä hyvää. Hän haluaa auttaa jokaista ja olla kaikkien ystävä. Jokaisella ihmisellä puolestaan on aavistus Jumalasta. Tätä kutsutaan jumalakykyisyydeksi. Ihmisellä on kyky tai taito olla Jumalan lähellä.

Siksi osamme laittaa kädet ristiin ja sanoa iltarukouksen. Osamme ajatella Jumalaa ja pyytää häntä siunaamaan itseämme ja muita ihmisiä.

Kun tämän oikein ymmärtää, voi kokea rauhailoa. Levollista syvää iloa siitä, että saan olla Jumalan ihminen.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja