Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Riita ja sovinto - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Riitaan ajautuminen ei ole vaikeaa. Sen sijaan sovinnon tekeminen vaatii taitoa ja sydäntä. Se joka osaa tehdä sovinnon, on oikeastaan riidan voittaja.

Jokainen meistä on riidellyt. Riitaa voidaan käydä vanhempien, sisarusten, opettajien tai kavereiden kanssa. Yleensä riita erottaa ihmiset toisistaan.

Joskus riita saattaa olla tapa hakea yhteyttä toiseen ihmiseen. Jotkut ovat aina riitaväleissä keskenään. Ehkä he haluavat olla tekemisissä toistensa kanssa, mutta eivät tiedä miten. Silloin ollaan riitaväleissä, sillä se on parempi kuin että ei olisi mitään tekemistä toisen kanssa.

 

Miksi riidellään?

Riitaan on monta syytä. Yleensä riita tulee erimielisyydestä. Ollaan eri mieltä jostakin asiasta. Asiariita yleensä riidellään ja sitten riita päättyy ja elämä jatkuu ennallaan.

Joskus erimielisyys laajenee niin, että aletaan loukata toista ihmisenä. Sinä ääliö! Silloin asiariidasta tulee henkilöriita.

Henkilöriidat syntyvät siitä, että toinen vaan ärsyttää minua. Jostakin syystä en voi sietää toista ja siksi päädyn välirikkoon ja kinasteluun. Tällaisissa riidoissa toiselle sanotaan helposti todella loukkaavia asioita.

Henkilöriidat kestävät kauan, sillä ihmiset eivät helposti muutu. Ja kun ollaan riitaväleissä, toiseen ei päästä tutustumaan.

Jos henkilöriitaväleissä olevat joutuisivat autiolle saarelle ja heidän olisi pakko tutustua toisiinsä, todennäköisesti riita hälvenisi. Taistelutoverit huomaisivat, että kummassakin on paljon hyvää. Se täytyy vain haluta huomata.

Pahaoloriita johtuu omasta pahasta olosta. Joskus ihminen purkaa sisäistä pahaa oloaan riitelemällä toisen kanssa. Oikeasti pahaa oloa pitäisi purkaa puhumalla siitä. Mutta kun tätä ei osaa tai huomaa tehdä, paineita päästetään ulos riitelemällä.

 

Päästä höyryt ulos!

Aikuisetkin riitelevät. Useimmiten aikuisten riidat ovat hillittyjä ja rauhallisia, vaikka pinnan alla tunteet käyvät kuumina. Miltei kaikki pariskunnat riitelevät. Olet ehkä joskus kuullut vanhempiesi riitelevän.

Vanhempien välinen riita ei ole vaarallista. Riita on keino puhdistaa ilmaa.

Joskus aikuiset – ja lapsetkin – joutuvat sellaiseen tilanteeseen, että joku asia vaivaa ja harmittaa, mutta sitä ei vaan osaa sanoa toiselle. Tällöin riidan avulla vaikea asia saadaan sanottua. Kun sanasota kuumentaa tunteet, uskallus kasvaa ja sanotaan lopulta, mitä todella ajatellaan. Tätä kuvaa sanonta ”päästä höyryt ulos”.

Tosin joskus ihmiset sanovat suuttuneina asioita, joita he katuvat jälkeenpäin. Kaikkea kun ei ole hyvä sanoa, vaikka asiat olisivatkin totta. Kumpa osaisimme riidellä sivistyneesti.

 

Tie sovintoon

Riitely on yritys selvittää erimielisyydet. Riitelijä haluaa ratkaista asian ja päästä sovintoon.

Sovintoon pääseminen vaatii paljon. On puhuttava suoraan siitä asiasta, josta riita on tullut. On oltava halua sopia. Ja jos haluaa sopia riidan, täytyy osata antaa periksi. Aina ei kaikissa asioissa voi saada tahtoaan läpi. On oltava valmis myöntämään olleensa väärässä.

Toisinaan kummankin osapuolen on tingittävä omista näkemyksistään sovinnon aikaansaamiseksi.

 

Anna anteeksi!

Yleensä riita loukkaa ja satuttaa ihmistä. Siksi sovintoon kuuluu anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen.

Anteeksipyytäminen on sitä, että ymmärtää toimineensa väärin, katuu sitä ja pyytää anteeksi. Anteeksipyytämiseen kuuluu myös halu sovittaa tehty vääryys, jos se on mahdollista. Joku voi vaikkapa luvata korvaavansa rikkomansa esineen. Kyse on siis itseensä menemisestä ja halusta muuttaa omaa käyttäytymistä.

Sellainen anteeksipyytäminen ei ole uskottavaa, jossa ei ole minkäänlaista itseensä menemistä vaan tarkoituksena on vain selvitä vaikeasta tilanteesta. Useinhan näin tulee tehtyä. Jos vaikka myöhästytään tunnilta, voidaan sanoa ohimennen ”anteeksi, että olen myöhässä” asiaa sen kummemmin ajattelematta.

 

Suostu sovintoon

Kun joku pyytää anteeksi, onko pakko antaa anteeksi?

On!

Anteeksiantamisen ”pakko” johtuu siitä, että kun toinen pyytää anteeksi, hän tunnustaa oman väärän teon tunnistaminen ja haluaa muuttaa omaa käyttäytymistään. Loukatun osapuolen on aina suostuttava siihen, että toinen haluaa lopettaa loukkaamisen. Pohjimmiltaan loukattu haluaakin tätä.

Joskus loukatulla osapuolella voi olla niin paha olo, että anteeksiantaminen tuntuu mahdottomalta. Anteeksiantamisessa ei kuitenkaan ole kyse siitä, että luvataan omien tunteiden rauhoittuvan.

Jos sinun tunteitasi on loukattu, paha olo voi jatkua, vaikka annatkin toiselle anteeksi. Anteeksiantaminen on sitä, että otat vastaan toisen katumuksen ja luovut kostosta. Silti voit tarvita aikaa pahan olon helpottumiseen.

Yksi kauneimpia asioita ihmisessä on se, että hän osaa antaa anteeksi toiselle. Isä meidän –rukouksessa pyydetään Jumalalta: ”Anna meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.”

Tämä ei tarkoita, että jos me annamme anteeksi, Jumalakin antaa. Sen sijaan rukouksessa sanotaan, että niin kuin meillä ihmisillä on tapana antaa anteeksi, niin anna sinäkin Jumala meille anteeksi.

Toisin sanoen, tee hyvä Jumala niin kuin me ihmiset teemme. Me annamme toisillemme anteeksi.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja