Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Juoruilta siivet poikki - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Juoru on paljastus jonkun ihmisen elämästä. Sen kertominen voi tuntua mukavalta, mutta se vahingoittaa toista ihmistä. Kukaan kun ei halua itsestään kerrottavan pahaa. Juorulta on leikattava siivet poikki.

 

Se leviää väkisin

Juorua on vaikea määritellä tarkasti. Kerromme jatkuvasti asioita toisista ihmisistä eikä siinä ole mitään pahaa. Mikä sitten tekee jutun juoruksi? Juorun selvin tuntomerkki on se, että juoru paljastaa toisen elämästä jotakin, joka vahingoittaa tätä.

Joskus ihmiset juoruilevat, koska haluavat vahingoittaa toista. Toisinaan taas juoruillaan vain sen hauskuuden takia. On mukava paljastaa kiusallisia salaisuuksia toisesta.

Juorulla on taipumus levitä. Juorun yhteydessä sanottu ”älä kerro tästä kenellekään” tarkoittaa usein päinvastaista: ”kerro se eteenpäin!”

Juoru on kuin tuli. Se kasvaa levitessään. Sitä suurennellaan, jotta se olisi entistäkin mehevämpi.

Alussa voidaan vaikka kertoa, että joku varasti äidiltään karkkipussin ja äiti suuttui kovasti. Jonkin ajan kuluttua juttu on muuttunut toisenlaiseksi. Nyt väitetään, että kyseinen ihminen on varastanut kaupasta rahaa ja poliisi tutkii asiaa.

 

Perätön ja paha paljastus

Joskus juoru on syntynyt aivan tyhjästä. Jos epäilet kuulemasi jutun todenperäisyyttä, on hyvä tarkistaa asia kysymällä, kuka sen sai ensimmäiseksi selville. Jos kukaan ei tiedä, juttu voi olla tuulesta temmattu.

Juoruilu vahingoittaa juorun kohdetta. Siitä koituu harmia myös juorun kertojalle itselleen.

Kertoessaan toisesta pahaa juoruilija paljastaa, ettei hän kunnioita toista eikä pidä totuudesta kiinni. Tämä saa ihmiset ajattelemaan, että myös juoruilijasta saa levittää perättömiä juttuja. Joka ei kunnioita toisia, ei ansaitse itsekään kunnioitusta.

Niinpä juorukaverit ovat usein kaikkein petollisimpia ystäviä. He kertovat sinulle juoruja muista, mutta seuraavana päivänä he kertovat sinusta juoruja muille.

 

Juorulehtien julkista riistaa

Juoruilu on eräänlaista viihdettä. Herkullisen jutun kertominen on aina hauskaa. Saan muiden jakamattoman huomion, kun kerron mehevän paljastuksen jostakin toisesta. Lisäksi yhteinen salaisuus yhdistää ihmisiä.

Sanonta ”vahingon ilo on paras ilo” kertoo yhden syyn juoruiluun. Ihmiset nauttivat toisten onnettomuuksista. Niiden kuunteleminen on hauskaa, vaikka aavistaisi, etteivät tarinat ole edes tosia.

Juoruilu on myös julkista viihdettä. Monet julkkiksista kerrotut uutiset ovat juoruja. Lehdet kertovat mielellään tunnettujen ihmisten ongelmista ja vastoinkäymisistä. Julkkiksen avioero tai alkoholiongelma on aina parempi juttuaihe kuin vaikkapa uuden levyn tai kirjan ilmestyminen.

Suomessakin ilmestyy juoruihin erikoistuneita lehtiä. Joskus lehdet maksavat julkkikselle siitä, että hän paljastaa jonkin kiusallisen asian itsestään. Toisinaan toimittajat saavat julkkisten kateelliselta lähipiiriltä vinkkejä, joiden perusteella tehdään paljastusjuttuja. Julkkikset ovat juorutoimittajien julkista riistaa.

Toisaalta monet julkkikset haluvat julkisuutta. Nämä ”ammattijulkkikset” esiintyvät laulajina, juontajina, malleina tai jossakin muussa näkyvässä roolissa. Jotta he kiinnostaisivat yleisöä, heidän täytyy säännöllisesti esiintyä juorulehdissä. Usein pelkkä kuva ja kuvateksti riittää pitämään julkimon pinnalla.

 

Oikeus kunniaan

Juoruilu on erityisen pahaa siitä syystä, että se riistää toiselta hänen kunniansa. Jokainen ihminen toivoo, että hänestä ajateltaisiin ja puhuttaisiin hyvää. Kun meistä puhutaan pahaa, meiltä riistetään kunnia ja hyvä maine.

Käsky ”älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi” suojelee ihmisten kunniaa.

Väärän todistuksen lausuminen on valehtelemista. Emme tietenkään saa valehdella itseämme koskevissa asioissa. Mutta vielä pahempaa on valehdella toista koskevassa asiassa. Silloin vahingoitan sekä itseäni että toista ihmistä.

Katekismuksessa sanotaan, että lähimmäisen rakastamiseen kuuluu hänen maineensa ja kunniansa suojeleminen. Niiden menettäminen on raskas isku ihmiselle. Tästä syystä Kymmeneen käskyyn sisältyy toisen kunniaa suojeleva käsky.

Teet suuren palveluksen toiselle, jos et jatka juoruviestiä eteenpäin. Jos joku sanoo sinulle, ettet saa kertoa juuri kuulemaasi tarinaa kenellekään, voit vaikka kysyä kertojalta, miksi hän sitten paljasti sen sinulle.

Jos kieltäydyt kuuntelemasta juorua, kerrot toiselle, että sinuun voi luottaa ihan oikeasti. Et halua kuulla pahaa toisesta. Silloin kaverit rohkenevat kertoa sinulle todellisia asioita itsestään.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja