Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Ihastus, rakastuminen, rakkaus - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Kun hän tulee huoneeseen, maha täyttyy perhosista.
Punastun enkä saa sanaa suustani.
Lempiruokakaan ei maistu.
Olenko rakastunut?

 

Rakastuminen on ihanaa. Se laittaa ajatukset ja tunteet aivan sekaisin. Ihana poika tai tyttö täyttää mielen eikä sinne mahdu muuta. Ei ihme, että rakastuminen on elokuvien ja kirjojen suosikkiaihe.

Jo Raamatussa on monta rakkauskertomusta. Ehkä kuuluisin niistä on kertomus kuningas Daavidista ja Batsebasta. Daavid näki kerran Batseban kylpemässä ja ihastui häneen korviaan myöten. Valitettavasti

Batseba oli jo naimisissa. Silloin kuningas lähetti Batseban miehen taistelussa eturiviin, jotta tämä kuolisi, ja Daavid saisi leskeksi jääneen naisen omakseen.

Vastoinkäymiset kuuluvat rakkaustarinaan. Joskus mies rakastuu naiseen, mutta ei saa tältä vastarakkautta. Rakastuneiden vanhemmat eivät hyväksy heidän suhdettaan. Rakkaus loppuu yhtä nopeasti kuin se on alkanutkin. Tai jompikumpi rakastuu yllättäen toiseen ihmiseen.

Ehkä ihmiset eivät ole itkeneet minkään muun asian takia niin paljon kuin onnettoman rakkauden.

 

Onnettomat rakkaustarinat?

Elokuvissa on usein rakkautta ensi silmäyksellä. Ehkä sellaista ei ole olemassakaan tosielämässä. Se, mitä usein kutsutaan rakkaudeksi, ei nimittäin ole rakkautta vaan ihastumista.

Rakkaus perustuu siihen, että kumpikin tuntee toisensa hyvin. Toisen voi tuntea vasta kun on vietetty paljon aikaa yhdessä.

Lisäksi yhdessä vietetyn ajan täytyy olla ”normaalia”.

Kun ihmiset ihastuvat, he muuttuvat huomaamattaan. Kun pidän kovasti toisesta, yritän miellyttää häntä, jotta saisin hänet pitämään minusta. Silloin en enää käyttäydy omalla tavallani enkä ole aivan oma itseni. Ulkopuoliset usein huomaavat tämän. Ihastuneet tai rakastuneet ovat jotenkin erilaisia kuin ennen.

Niinpä vastarakastuneet eivät tunne toisiaan kovinkaan hyvin. He ovat nähneet vasta toistensa juhlapuolen. Siksi ei ole olemassa rakkautta ensi silmäyksellä. Ihmiset eivät voi oppia tuntemaan toisiaan yhdellä silmäyksellä tai parin tapaamisen perusteella.

Se kyllä on mahdollista, että ihastun juuri siihen ihmiseen, jota myöhemmin myös rakastan. Tämä ei kuitenkaan ole rakkautta ensi silmäyksellä, vaan ihastumista juuri oikeaan ihmiseen.

 

Pikaihastus ja rakastuminen

Ihastuminen, rakastuminen ja rakkaus ovat eri asioita.

Ihastuminen on alkuviehätystä. Se voi syttyä hetkessä. Toisen silmissä, äänessä, käyttäytymisessä tai vaikkapa vaatteissa on jotakin, joka herättää mielenkiinnon, joka kasvaa nopeasti ihastukseksi. Toiseen voi ihastua, vaikka hänestä ei tietäisi paljon mitään.

Kaukorakkaus on tällaista ihastumista. Kaukorakkaudella tarkoitetaan rakastumista ihmiseen, jonka kanssa ei olla juuri missään tekemisissä. Hän siis on kaukana.

Ihastuminen saattaa mennä nopeasti ohi. Oma mieli muuttuu. Tai toinen osoittautuu erilaiseksi kuin luulin.

Monet rakkaustarinat ovat oikeastaan ihastumistarinoita. Ne eivät kerro toisen tuntemiseen perustuvasta syvästä rakkaudesta, vaan alkuvaikutelmien herättämästä ihastuksesta. Todellinen rakkaus on paljon kestävämpää kuin ihastus.

Rakastuminen on ihastumista syvempää. Ihastunut ei oikeasti tunne ihastuksensa kohdetta. Niinpä hän on oikeastaan ihastunut omaan mielikuvaansa toisesta.

Vasta sitten, kun toista tunnetaan eenmmän, tunne kohdistuu häneen, eikä minun mielikuvaani hänestä. Tässä on ihastumisen ja rakastumisen välinen ero.

Kun olen rakastunut, toisesta välittäminen tulee itsestään. Koska toinen tuntuu niin ihanalta ihmiseltä, hänelle haluaa olla kiva ja ystävällinen.

 

Yhden kirjaimen ero

Jos rakastuminen on kestävää, se muuttuu rakastamiseksi.

Näillä sanoilla on vain yhden kirjaimen ero, mutta silti rakastuminen ja rakastaminen ovat aivan eri asioita. Rakastamisessa on samaa viehättymistä ja tykkäämistä kuin rakastumisessa. Lisäksi siinä on tietoista välittämisen ja huolenpitoa.

Rakastamisessa ollaan selvillä myös toisen huonoista puolista, mutta silti hänen kanssaan halutaan olla.

On mielenkiintoista vertailla keskenään seurustelevaa paria ja vanhaa avioparia. Vähän aikaa seurustelleen parin välillä näyttää olevan paljon tunteita ja kipinöitä.

Vanhan avioparin rakkaus taas voi näyttää jo vähän nuutuneelta ja kuluneeltakin. Tosiasiassa viisitoista vuotta yhdessä olleen pariskunnan rakkaus voi olla paljon syvempää kuin tuon nuoren parin.

Tunteet toki muuttuvat vuosien varrella, mutta toisesta välittäminen pysyy ennallaan. Ja kun rakkaus on vahvaa, uskalletaan riidelläkin.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja