Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Kilpailua ja kunniaa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Mitä eroa on liikunnalla ja urheilulla?

Liikunnassa vain liikutaan, urheilu on aina myös kilpailua. Urheilussa suorituksia verrataan toisten suorituksiin ja jokainen yrittää saada muita parempia tuloksia. Liikunnassa sen sijaan liikutaan liikkumisen itsensä tuoman nautinnon vuoksi. On vain mukava liikkua ja hoitaa omaa kuntoa.

 

Kumpi on parempi?

Ihmisillä näyttää olevan merkillinen kilpailuvietti. Kilpailutamme asioita keskenään ja laittamme niitä paremmuusjärjestykseen.

Jos vaikka vastaan tulee kaksi koiraa, ihminen helposti heti vertailee niitä mielessään ja päättää, kumpi on hänen mielestään söpömpi. Toinen saattaa vertailla koirien isäntiä ja katsoa, kumpi heistä on kauniimpi tai komeampi.

Kilpailuvietti näkyy näinkin pienissä asioissa. Lisäksi kilpailemme miltei luonnostamme toistemme kanssa. Vertailemme itseämme toisiin. Mietimme, kuka on kaunis, älykäs, voimakas, kenellä on eniten kavereita ja kuka menestyy koulussa parhaiten.

Ihmisjoukko muodostaa alitajuisesti nokkimajärjestyksen eli eräänlaisen paremmuusjärjestyksen.

Koulussa luokka tietää, kuka on ketäkin parempi tai huonompi eri asioissa. Lukuaineissa parhaat oppilaat kilpailevat koenumeroissa. Kun ryhmän kokoonpano muuttuu, nokkimajärjestystä täytyy tarkistaa. Jos luokkaan tulee uusi oppilas, paremmuusjärjestykset menevät sekaisin.

 

Vihreä ja punainen kateus

Kilpailuun liittyy usein kateus. Kateus on sitä, että ihminen haluaa sitä mitä toisella on.

Joskus puhutaan punaisesta ja vihreästä kateudesta. Punainen kateus nousee pintaan silloin, kun näen toisella jotakin hyvää ja pyrin sitten saamaan itselleni jotakin vielä parempaa. Jos kaveri vaikka saa kokeista hyvän numeron, punainen kateus saa tekemään töitä, jotta saisin häntä paremman numeron.

Punainen kateus on ihan hyvä asia. Se saa ihmisen yrittämään parhaansa. Sen sijaan vihreä kateus on myrkkyä. Kateudesta vihreä vähättelee tai turmelee toisen hyvän sen sijaan että yrittäisi saada itselleen vielä parempaa.

Jos vaikka kaverilla on upea takki, vihreä kateus ei suostu tunnustamaan sitä. Vihreän kateuden valtaama ei kehu toisen takkia, vaan yrittää olla huomaamatta koko vaatepartta. Tai hän kaverin takkia tämän selän takana.

 

Kunniakilpailu

Ihmisten kilpailuhalut ovat erilaisia. Joitakin kilpailuvietti ei juuri heiluta. Toiset taas ovat hyvin kilpailuhenkisiä. He muuttavat nopeasti leikin kilpailuksi ja liikunnan urheiluksi.

Jotkut kilpailevat itsensä kanssa. He pyrkivät koko ajan parempiin suorituksiin. Tosin mitään suoritusta ei voi loputtomiin parantaa. Kymppiä parempaa numeroa ei voi saada.

Kilpailuvietissä ei ole mitään pahaa. Ihminen vain on sellainen, että hän vertailee asioita mielellään keskenään ja asettaa ne paremmuusjärjestykseen.

Ongelmaksi kilpailuvietti tulee silloin, kun se korostuu liikaa tai kun se alkaa vahingoittaa itseä tai toisia. Kilpailuun näyttää aina kuuluvan yritys voittaa toinen. Niinpä kilpailuun kuuluu aina se mahdollisuus, että joku pahottaa mielensä. Jokuhan aina häviää tai tulee viimeiseksi.

Onneksi on myös toisenkinlaista kilpailua. Raamatussa kehotetaan: ”kunnioittakaa kilvan toinen toistanne”.

Meidän pitäisi siis kilpailla siinä, miten osaamme arvostaa ja kunnioittaa toisiamme. Tällainen kilpailun tarkoitus ei ole laittaa ihmisiä paremmuusjärjestykseen. Eikä se laita ketään viimeiselle paikalle.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja