Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Mennäänkö naimisiin? - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Häät on aina jännittävä juhla. Sulhasen ja morsiamen ystävät ja sukulaiset täyttävät kirkon. Urut soivat, salamavalot räpsähtelevät ja innostus ja ilo on käsinkosketeltavaa. Kaikki haluavat kuulla, kun vihkipari sanoo toisilleen ”tahdon.”

Mitä kirkossa tapahtuu, kun pari vihitään avioliittoon?

Kun juhlaväki on saapunut kirkkoon ja kaikki on valmista, urut alkavat soida. Yleensä käytetään tuttua häämusiikkia, joka antaa juhlallisen tunnun siitä, että nyt ollaan kirkkohäissä.

Sulhanen ja morsian kävelevät käsikynkkää kirkon keskikäytävää pitkin kirkon etuosaan alttarikaiteen luo. Sitten pappi sanoo: ”Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.” Se tarkoittaa sitä, että taivaallinen Isä on juhlaväen kanssa kirkossa.

Papin puhe käsittelee avioliittoon ja parisuhteeseen liittyviä asioita. Hyvässä puheessa on jotakin hauskaa ja jotakin vakavaa. Tosin vihkipari harvoin muistaa mitään puheesta, sillä mieli on niin täynnä jännitystä ja innostustakin.

Muu juhlaväki sen sijaan saattaa painaa tarkastikin mieleen papin sanoja.

 

Viisas kysymys

Tärkein kohta on vihkikysymys.

Kysymyksen sanamuoto on viisaasti valittu. Pappi kysyy: ”Jumalan edessä ja tämän seurakunnan läsnäollessa kysyn sinulta, MM, tahdotko ottaa NN:n aviovaimoksesi ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?”

Kysymykseen vastataan sanalla ”tahdon.” Sama kysymys esitetään molemmille vihittäville.

Pappi ei kysy vihittävien tunteista mitään. Tunteethan vaihtelevat ja rakaskin ihminen voi joskus ärsyttää. Sen sijaan vihittäviltä kysytään, mitä he tahtovat tehdä. Tahtovatko he osoittaa toisilleen rakkautta myötä ja vastoinkäymisissä?

Rakkaus on tunnettakin, mutta ensisijaisesti rakkaus on sitä, miten toista kohdellaan.

Rakkautta osoitetaan teoilla. Rakkaalle ihmiselle tehdään kaikenlaista pientä ja suurta hyvää, joka kertoo rakkaudesta. Rakkaus onkin kekseliäs löytämään tapoja kertoa siitä, että toinen ihminen on tärkeä.

 

Vastoinkäymisiä tulee varmasti

Onnelliseenkin avioliittoon kuuluu vastoinkäymisiä ja vaikeuksia. Silloin varsinkin tarvitaan rakkauden tekoja ja uskollisuutta.

Melkein jokaisessa avioliitossa on joskus riitoja ja erimielisyyksiä. Mutta rakkaus katsoo riitojen ja erimielisyyksien yli siihen, mitkä on yhteistä.

Avioliiton solmiminen vahvistaa parisuhdetta, koska siinä annetaan julkisesti lupaus siitä, että puolisot haluavat olla yhdessä ja pitää huolta toisestaan. Silloin kumpikin tietää, mihin toinen on sitoutunut.

 

Sormusten herra ja herratar

Vihkikysymyksen aikana kirkossa on hiiren hiljaista. Kaikki haluavat kuulla sanan ”tahdon.”

Sen jälkeen pappi näyttää vihkisormusta juhlaväelle. Sormus on sopiva avioliiton ja rakkauden symboli. Sitä kannetaan vasemman käden nimettömässä, joten se aina silmien edessä ja muut voivat siitä nähdä, että sormuksen kantaja on sitoutunut avioliittoon.

Sulhanen laittaa sormuksen juhlallisesti morsiamen sormeen. Vaimolla on siis kaksi sormusta, kihlasormus ja vihkisormus. Kihlasormuksen hän sai silloin, kun pariskunta meni kihloihin.

Myös miehen sormeen laitettiin silloin kihlasormus. Avioliittoon vihittäessä hän voi saada myös vihkisormuksen.

Kihloihin meneminen on lupaus siitä, että menemme naimisiin. Samalla kihla-aika on harkinta-aikaa. Kovin moni ei tosin nykyään ajattele kihlautumista avioliittoon valmistavana asiana, vaan sitä pidetään eräänlaisena parisuhteen vahvistamisena. Kihloihin mennessä olisi siksi hyvä selvästi sopia siitä, missä mielessä nyt ollaan kihloissa.

 

Suudelma kirkossa

Kun sormus on pujotettu sormeen, pappi vahvistaa vihkiparin liiton ja julistaa heidät mieheksi ja vaimoksi. Tämän jälkeen hän sanoo ”aamen.” Tämä on se kuuluisa papin aamen. Sen lausuminen on merkki siitä, että pariskunta on vihitty.

Vihkisuudelma on kaunis tapa. Se on vertauskuvallinen teko, jolla vihkipari kertoo juhlaväelle, että he rakastavat toisiaan ja haluavat pitää huolen toisistaan. Sama asia kerrottiin juuri aikaisemmin vastaamalla papin kysymykseen sanalla ”tahdon.”

Kirkkoon on tultu myös rukoilemaan vihkiparin puolesta. Mitä suurempi asia on, sitä enemmän Taivaan Isän siunausta siihen tarvitaan. Yksi elämän suurimpia valintoja ja asioita on se ihminen, jonka kanssa arki ja juhla jaetaan. Siksi avioliiton puolesta on hyvä rukoilla ja pyytää taivaallista voimaa, varjelusta ja johdatusta.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja