Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Lapsella on oikeus…olla lapsi - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Onko sinulle koskaan sanottu: ”syö niin kasvat isoksi”?

Ehkä on. Hyvää tarkoittavaan kehotukseen sisältyy yksi omituinen oletus. Se, että lapsen tehtävä on kasvaa. Lapsena oleminen olisi ikään kuin valmistautumista johonkin vielä tärkeämpään.

Toki lapsi kasvaa nuoreksi, sitten aikuiseksi ja kerran vielä vanhaksi. Mutta kasvaminen tapahtuu itsestään. Lapsen ei tarvitse tietoisesti syödä, jotta hän kasvaisi isoksi. Lapsi saa olla kaikessa rauhassa lapsi.

 

Kiire poikki

Joskus lapsia pakkokasvatetaan vähän isommaksi kuin mitä he ovat. Esimerkiksi yhä nuoremmille tytöille tarjotaan isomman tytön asioita, kuten vaatteita ja elämäntyyliä. Näin lapsia kiirehditään kasvamaan nopeammin kohti nuoruutta ja aikuisuutta.

Mitä tapahtuisi, jos lapset nousisivat kapinaan tällaista pikakasvua vastaan? Luulenpa, että vanhemmat ja opettajat olisivat tästä iloisia.

Mutta kaikkein tyytyväisimpiä olisivat lapset itse. He huomaisivat elämään tulevan uudenlaista rentoutta ja vapautta. Saa ihan oikeasti leikkiä, olla lapsellinen ja käpertyä äidin tai isän kainaloon.

Mainosmies sen sijaan pahoittaisi mielensä. Lasten salakasvatusohjelma taitaa olla hänen keksintönsä. Sen avulla hän saa ihmiset ostamaan enemmän ja kalliimpia tavaroita.

Aikuisille hän tuputtaa yhä uusia kodinkoneita ja harrastustavaroita. Lapsillekin hän myy tavaroitaan. Ja mitä nopeammin lapset haluavat isompien lasten asioita, sitä paremmin kauppa käy.

 

Lasten puolustajat: YK ja Jeesus

Kerran maailman kansojen johtajat päättivät puolustaa maailman lapsia ennenaikaiselta aikuistamiselta. Näin syntyi YK:n eli Yhdistyneiden Kansakuntien julistus lasten oikeuksista.

Siinä sanotaan, että lapsella on oikeus olla lapsi. Lasta ei saa kohdella pikkuaikuisena eikä pakottaa kasvamaan isoksi liian nopeasti. Toisin sanoen, YK kehottaa lapsia kapinaan pikakasvua vastaan.

Tässä YK seurasi itse Jeesuksen jalanjälkiä. Jeesuskin puolusti lapsia ja teki heistä esimerkin kaikille aikuisille. Tämä tapahtui aika erikoisessa tilanteessa.

Kerran vanhemmat toivat lapsiaan Jeesuksen luo. Silloin Jeesuksen opetuslapset estelivät heitä. Opetuslasten mielestä pienten lasten ei sovi tulla Jeesuksen luo, vaan heidän on ensin kasvettava isommaksi.

Jeesus oli toista mieltä. Hän sanoi, että erityisesti lapset saavat tulla hänen luoksensa. Ja hän lisäsi, että kaikkien häneen turvautuvien on otettava erimerkkiä lapsista. Jeesukseen uskovien aikuistenkin täytyy tulla lasten kaltaisiksi. Heidän täytyy lasten tavoin ajatella, että he tarvitsevat itseään paljon suuremman turvan ja auttajan, Jumalan.

Siksi kristityt kutsuvat Jumalaa taivaalliseksi isäkseen ja itseään Jumalan lapsiksi. Meistä suurinkin tarvitsee taivaallisen isän voimaa. Ja pieninkin saa tulla hänen luokseen.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja