Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Kotityöt – ikuinen riidan aihe - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Kotityöt ovat monessa perheessä ikuinen riidan aihe. Vanhemmat vaativat lapsia imuroimaan, tiskaamaan, siivoamaan ja osallistumaan milloin mihinkin kotityöhön.

Ja eihän sellainen aina tunnu mukavalta. Olisi omaakin tekemistä. Sitä paitsi – mitä sitä kieltämään – jokaisessa asuu pieni laiskamato, joka sanoo, en viitsi nyt. Teen sitten myöhemmin…jos teen.

Kuvitellaanpa hetki, ettei lapsia vaadittaisi koskaan osallistumaan kotitöihin. Kodista tulisi heille eräänlainen hotelli ja täysihoitola. Äkkiseltään se kuulostaa mukavalta. Minun ei tarvitsisi tehdä mitään, sillä henkilökunta laittaa kaiken valmiiksi.

Mutta kun asiaa ajattelee tarkemmin, hotellikodissa ei sittenkään olisi kovin mukavaa. Hotellivieras ei nimittäin kuulu taloon. Hän on ulkopuolinen, vaikka henkilökunta pörrääkin hänen ympärillään.

 

Milloin isä hankittiin meille?

Ihmiset kuuluvat ympäristöönsä tehtäviensä kautta. Koulussa sinä olet koululainen siitä syystä, että sinun kuuluu opiskella. Kotona olet perheesi jäsen siksi, että olet vanhempiesi lapsi ja he rakastavat sinua.

Perheenjäsennyyteen kuuluu myös vastuun kantaminen perheen elämästä eli kotityöt. Tekemällä omia taitoja ja ikää vastaavia tehtäviä kotona kukin osallistuu perheensä elämään.

Tätä kuvaa hyvin hauska tarina. Erään perheen 5-vuotiaasta lapsesta näytti siltä, ettei hänen isänsä tee mitään kotona. Äiti siivoaa ja laittaa ruokaa ja isä käy vaan töissä. Kerran heille tuli vieraita, jotka pysähtyivät katsomaan vanhempien hääkuvaa kirjahyllyllä. Silloin lapsi sanoi: ”tuo kuva otettiin silloin. kun isä hankittiin meille”.

Lapsi ei osannut ajatella, että isä on perheenjäsen. Hänestä näytti, että isä on kuin kaupasta hankittu lemmikki, joka makaa söpösti, mutta ei tee mitään. Niinpä isä ei lapsen mielikuvissa kuulunut perheeseen samalla tavalla kuin äiti ja isommat sisarukset.

Tarina ei onneksi ole totta. Se kuvaa kuitenkin osuvasti sitä, miten kotitöistä kieltäytyvästä tulee vapaamatkustaja, joka ei kunnolla kuulu joukkoon.

 

Ei kotia vaan elämää varten

Vanhemmat antavat lapsilleen kotitöitä myös siksi, että he oppisivat vähitellen huolehtimaan itsestään. Kotona harjoitellaan monia myöhemmässä elämässä tarvittavia taitoja. Esimerkiksi imuroimista tai tiskaamista ei opetella koulussa.

Nuorten aikuisten kotityötaidot ovat nykyään hyvin erilaisia. Joku 20-vuotias ei osaa lainkaan laittaa ruokaa. Hän pystyy juuri ja juuri lämmittämään maksalaatikkopakkauksen mikroaaltouunissa.

Toinen on oppinut äidiltään monipuoliset ruoanlaittotaidot. Hän osaa tehdä perunamuusia, jauhelihakastiketta, makaronilaatikkoa ja vaikka mitä.

Kukaan vanhempi ei haluaisi, että hänen lapsestaan kasvaa avuton nuori aikuinen. Jos näin tapahtuu, vanhemmat kokevat epäonnistuneensa kasvattajana. Tästä syystä he vaativat lapsiaan kotitöihin, vaikka siitä seuraisi riitaakin.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja