Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Uskotko mainoksiin? - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

”Iik, kauppoihin on tullut tosi ihana uusi matkapuhelin. Mun on ihan pakko saada se. Silloin olisin iki-onnellinen. Voi kunpa vanha kapula putoaisi vaikka vessanpönttöön. Voisin sitten pyytää vanhemmilta uutta puhelinta.”

Näin Liisa haaveili mielessään. Mitä tapahtuisi, jos unelmien puhelin ilmestyisi hänen taskuunsa? Tulisiko hänestä iki-onnellinen? Ei taitaisi tulla. Aluksi riemu nousisi kyllä kattoon, mutta kohta onnenhuuma hälvenisi. Kuukauden kuluttua ihmepuhelin tuntuisi ihan tavalliselta kännykältä.

Näin Liisa oppisi ikivanhan viisauden. Tavara ei tee onnelliseksi. Se lupaa onnea, mutta ei lunasta lupauksiaan.

Varmasti jokaisella on omaa kokemusta tästä. Tavarat näyttävät ihanilta näyteikkunassa, mutta omassa kaapissa muuttuvat ihan tavallisiksi käyttöesineiksi.

 

Muodin muottiin

On eräs henkilö, joka ei haluaisi ihmisten oppivan Liisan läksyä. Kutsutaan häntä nimellä ”Mainosmies”.

Mainosmiehellä tarkoitetaan tavaroita valmistavia yrityksiä, tehtaita ja kauppoja. Toki tarvitsemme monenlaisia tarvikkeita, jotta ylipäätään selviytyisimme elämästä.

Mutta Mainosmies haluaisi meidän luulevan, että tarvitsemme kaikkea enemmän. Tavaroiden pitää olla uudempia, hienompia ja kalliimpia.

Hänen parhaita keksintöjään ovat muoti ja trendituotteet. Muoti tarkoittaa, että joka vuosi tulee uusia ”tyylikkäitä” vaatteita, joita ihmisten on ”pakko” saada, vaikka vanhatkin riittäisivät ihan hyvin.

Mainosmies toivoo, että haluaisimme aina näyttää muodikkailta. Silloin nimittäin kannamme rahamme hänelle heti kun hän keksii uuden muotisuunnan.

Trendituotteet ovat ”muotiesineitä”, joista ihmiset innostuvat yhtäkkiä. Ne voivat olla mitä tahansa, vaikka tietynvärisiä hammasharjoja tai kännykkäkoteloita.

Trendituotteet kiinnostavat ihmisiä vain vähän aikaa. Tästä Mainosmies tietenkin riemuitsee, sillä kohta ihmisten täytyy ostaa häneltä taas jotakin uutta.

 

Ystävä telkkarissa

Mainosmies liittoutuu televisio- ja elokuvateollisuuden kanssa. Niiden kautta lapsille esitellään uusia leluja tai muotituotteita, joita kaikkien on kohta pakko saada.

Elokuvalelujen hyvä puoli on siinä että ne vanhenevat nopeasti. Kun elokuva on poistunut muodista, lelutkaan eivät enää kiinnosta. Niinpä Mainosmies pääsee myymään uutta tavaraa.

Mainosmiehen muistomerkkejä ovat kaatopaikat, jonne häneltä ostetut turhat tavarat päätyvät ennemmin tai myöhemmin.

Mitä suurempia kaatopaikat ovat, sitä enemmän häneltä on ostettu tavaraa. Väitetään, että ainoa paljain silmin avaruuteen näkyvä ihmisten rakennelma on eräs amerikkalainen kaatopaikkavuori.

 

Noustaanko kapinaan?

Jotkut ihmiset kapinoivat tietoisesti Mainosmiehen houkutuksia vastaan.

He ymmärtävät, että onnellisuus ei riipu tavarasta, vaan sydämestä. Siksi he arvostavat vaatimattomampaa elämäntapaa. Kaiken ei tarvitse olla uutta, suurta ja muodikasta. Myös vanhalla ja käytetyllä tavaralla tulee aivan hyvin toimeen.

Nämä kapinalliset pohtivat tarkasti ostopäätöksiään. Monta kertaa he ovat pyörittäneet kädessään jotain uutuustavaraa ja laittaneet sen sitten takaisin kaupan hyllylle. Jälkeenpäin päätös on tuntunut tosi hyvältä.

Heidänkin kaapeistaan löytyy toki ihanaa tavaraa. Mutta he arvostavat niitä enemmän kuin ne, jotka ostelevat kaikkea uutta tusinatolkulla.

Asuuko Sinussa pieni kapinallinen?


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja