Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Rahaa kuin roskaa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Jipii! Viikkorahapäivä. Pääsee ostamaan karkkia tai vaikka t-paidan.

Mutta jos rahan saa liian helposti, se ei tunnu miltään. Rahaa täytyy odottaa tai se täytyy ansaita, jotta sen saaminen tuntuisi joltain.

Kaikkein parhaimmalta tuntuu itse ansaittu raha. Tässä yksi vinkki. Eräs tyttö keksi kaverinsa kanssa ”siivousfirman”. He lupasivat vanhemmilleen putsata koko talon 20 eurosta. Imurointi ja keittiön siistiminen kesti koko päivän, mutta sitten olikin tosi kiva saada itse tienattu palkka käteen. Tytöt taisivat mennä sinä iltana elokuviin. Sekin tuntui erilaiselta, kun lippurahat oli itse ansaittu.

Viisas käyttää roponsa harkiten. Joskus vaate tai esine näyttää kaupassa kivalta, mutta kun sen tuo kotiin, se ei enää tunnukaan miltään. Turha ostos harmittaa.

Toisaalta kaikkea rahaa ei kannata säästääkään. Rahan käytön nimittäin oppii parhaiten kokemuksen kautta.

Hyvä idea on rahapäiväkirjan pitäminen. Siitä näkee, milloin on käyttänyt rahaa ja miten paljon. Parin kuukauden kuluttua saa jo hyvän kuvan siitä, mihin omat eurot hupenevat.

 

Roope Ankka

Rahaan pätee sama sanonta kuin tuleen: ”hyvä palvelija, mutta huono isäntä”.

Isännäksi raha pääsee silloin kun se alkaa hallita ihmisen mieltä liikaa. Roope Ankka, on maailman kuuluisin rahanhimon orja. Aku Ankan lukija ei ehkä tule ajatelleeksi, miten kieroutunut Roopen arvomaailma pohjimmiltaan on.

Raha on hänelle tärkeämpää kuin läheiset ihmiset. Hän käyttää sumeilematta hyväkseen Akua ja veljenpoikia saadakseen lisää rahaa. Monissa Roope-seikkailuissa on sama kaava.

Roope narraa tai pakottaa Akun apulaisekseen aarteenetsintään tai liikematkalle. Aku vaarantaa itsensä, saa monta kolhua ja kuhmua ja jää tarinan lopussa yhtä köyhäksi kuin sen alussa. Roope sen sijaan korjaa voitot pohjattomaan rahasäiliöönsä. Usein hän vielä riistää Akun tai muiden ystäviensä osuuden huijaamalla heitä jollakin tavalla.

Roope Ankka on tietenkin satuhahmo. Hän kuitenkin kuvaa osuvasti erästä ihmisluonteen piirrettä, ahneutta. Jos ahneus saa ihmisen valtaansa, hän voi tehdä mitä vain saadakseen lisää rahaa. Joskus niin tapahtuu oikeassakin elämässä.

Rahanhimo sokaisee varastamaan tai pettämään.

 

Rahalla voi auttaa

Vanha rahankäytön ohje on seuraava: laita raha kolmeen paikkaan. Suurin osa käytetään omaan elämiseen. Jokunen ropo laitetaan aina säästöön, koska koskaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Ja osalla saadusta rahasta autetaan muita.

Suomessa muiden auttaminen tapahtuu miltei huomaamatta. Yhteiskunta kerää veroja ihmisten palkasta. Verorahoilla autetaan sitten niitä, jotka eivät pysty itse pitämään huolta itsestään. Näin veroja keräävä valtio ikään kuin pakottaa kansalaiset rakastamaan heikommassa asemassa olevia lähimmäisiään. Tätä ihmiset eivät aina tule ajatelleeksi silloin kun he harmittelevat verojen maksamista.

Omasta rahapussista on hyvä antaa joskus vapaaehtoisestikin. Siksi kirkoissa kerätään jumalanpalveluksissa kolehti.

 

Osta onni!

Voiko onnea ostaa? Moni haaveilee rikkaudesta ja kuuluisuudesta, koska uskotaan, että raha tekee ihmisen onnelliseksi.

Ei ihme, että tällainen ajatus tulee helposti mieleen. Kaikki kun unelmoivat jostakin, jota heillä ei vielä ole. Unelmat saavat ihmiset pyrkimään eteenpäin elämässään. Joku haaveilee uudesta polkupyörästä ja säästää sitä varten. Toinen odottaa joulua, jolloin saa jonkun hänelle luvatun lahjan.

Haaveillessamme ajattelemme, että sitten kun saamme sen mitä odotamme, tulemme onnelliseksi. Tämä voi harhauttaa luulemaan, että ne, jotka saavat heti kaiken haluamansa, ovat aina tyytyväisiä elämäänsä. Esimerkiksi miljonäärinäyttelijät voivat hetkessä hankkia mitä tahansa, joten he ovat varmaankin tosi onnellisia. Jos on paljon rahaa, voi ostaa onnea.

Onnellisuutta ei kuitenkaan voi ostaa. Mikään tavara ei tee ihmistä pysyvästi onnelliseksi.

Jos et usko tätä, tee onnikoe. Etsi kaapistasi pari vuotta vanha esine, jonka saamista kerran odotit niin, että et meinannut pysyä nahoissasi. Se voi olla vaikkapa kännykkä.

Nyt tuo unelmien täyttymys tuntuu kuitenkin arkipäiväiseltä. Se ei olekaan tehnyt sinusta huippuonnellista, ainakaan kovin pitkäksi aikaa. Onnea ei voi ostaa.

Onnellisuus ei riipu ulkoisista olosuhteista. Pienessä vaatimattomassa kodissa voi asua onnellinen ja tasapainoinen perhe. Onni kun tulee ihmisen sisältä.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja