Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Yhdestoista käsky: Pidä huolta luonnosta - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Kymmenen käskyä kattavat kaikki elämän alueet. Ne neuvovat suhtautumaan oikealla tavalla Jumalaan, toisiin ihmisiin ja itseen.

Niiden perusajatus on sama kuin rakkauden kaksoiskäskyssä: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

Mihin unohtui ihmisen suhde luontoon? Eikö meitä pitäisi neuvoa siinäkin? Nykyäänhän luonto on joutunut suureen vaaraan.

Saasteet vahingoittavat vesistöjä, ilmakehää ja maaperää. Puiden hakkaaminen lisää aavikoitumista ja vähentää happea tuottavaa kasvistoa. Luonnon tasapainon järkyttäminen on hävittänyt sukupuuttoon monia eläin- ja kasvilajeja.

Jos olisi olemassa yhdestoista käsky, se kuuluisi näin: Pidä huolta luonnosta.

 

Viljele ja varjele

Oikeastaan tällainen käsky löytyykin Raamatusta. Se sisältyy käskyyn ”älä varasta”. Luonnon turmeleminen on tulevilta sukupolvilta varastamista. Se heikentää tulevien sukupolvien mahdollisuuksia elää ja toimia planeetallamme.

Myös aivan Raamatun alkulehdiltä löytyy luonnonsuojelun perussääntö.

Kun ihminen luotiin, Jumala käski häntä ”viljellä ja varjella” puutarhaansa.

Aluksi tuo puutarha oli Eedenin paratiisi. Kun ihminen sitten levittäytyi kaikkialle maailmaan, koko planeetasta tuli hänen puutarhansa.

Hänen kuuluu viljellä sitä saadakseen ruokaa ja suojaa. Ja luontoa on varjeltava, jotta kaikilla elävillä olennoilla olisi mahdollisuus jatkaa sukuaan ja elämä säilyisi tasapainoisena ja monimuotoisena.

 

Kohtuullinen kuluttaja

Kaikkein yksinkertaisin tapa viljellä ja varjella luontoa on se, että kuluttaa mahdollisimman vähän.

Kuluttaminen on sitä, että ostetaan tavaroita, joita käytetään ja heitetään sitten pois.

Mitä enemmän hankin esineitä, jotka heitän kohta pois, sitä enemmän kulutan luonnonvaroja. Kaikkien tavaroiden valmistamiseen kun tarvitaan luonnosta saatavia raaka-aineita ja energiaa.

Lisäksi kuluttaminen on energian käyttämistä. Käytämme energiaa talojen lämmittämiseen, liikkumiseen ja tarvikkeiden valmistamiseen. Kodit on pakko lämmittää, sillä kylmässäkään emme voi olla.

Mutta liikkumisenergiaa voidaan säästää käyttämällä julkisia kulkuvälineitä. Kun kaksikymmentä ihmistä liikkuu samalla bussilla viidentoista henkilöauton sijaan, säästyy valtavan paljon polttoainetta. Samoin turhaa edestakaista autoilua on syytä välttää.

 

Omat jalat vievät

Mitä sitten minä voisin tehdä? Tässä kaksi vinkkiä.

Mieti, mitä ostat. Ja mieti, miten liikut.

Kannattaa liikkua enemmän polkupyörällä. Ehkä sinulla on koulumatka tai harrastusreissu, jonne vanhemmat yleensä vievät sinut autolla. Siitä saattaa tulla kaksikin edestakaista automatkaa.

Jospa menisitkin polkupyörällä. Se voisi olla sinun hyvä ympäristötekosi. Voisit sanoa kotiväellesi vaikka näin: ”Minä menen nyt pyörällä. Se tekee hyvää minulle ja luonnolle”.

Kiinnitä huomiota siihen, miten käytät tavaroita. Hankitko helposti tavaroita, jotka päätyvät kohta kaatopaikalle? Voisiko joitakin tavaroita tai vaatteita sittenkin käyttää pitempään? Onko järkevää vaihtaa vaatteita tai käyttötavaroita vain muodin vuoksi?

Voit siis noudattaa yhdettätoista käskyä tarkkailemalla ostostottumuksiasi ja liikkumistasi. Se muuten säästää rahaakin.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja