Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Raamatun ajan harrastuksia - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Kops, taas osui. Kivi napsahti tarkasti puun runkoon juuri siihen kohtaan, mihin Daavid tähtäsi.

Hän on se Daavid, josta Raamatussa puhutaan. Nuorena poikana hänen tehtävänsä oli paimentaa perheen lampaita. Lampaiden vahtiminen oli välillä tylsää, joten Daavid ryhtyi heittelemään kiviä ajan kuluksi.

Se olikin hänestä niin mukavaa, että hänestä kehittyi vähitellen melkoinen mestari. Hän sai kiven osumaan juuri siihen mihin halusi.

Voidaan siis sanoa, että Daavid harrasti kivenheittoa. Monissa maissa se on edelleen suosittu harrastus, koska se on niin helppoa. Erityisiä välineitä ei tarvita ja kiviä löytyy kaikkialta.

Raamatun ajan lapset harrastivat muutakin. Usein harrastukset liittyivät arkipäivän askareisiin. Lähellä merta tai järveä asuvat kalastivat, koska siitä oli myös hyötyä. Kuinka mukavaa olikaan viedä äidille itse saatu kala, josta sitten tehtiin iltapalaa koko perheelle.

 

Tarina on minun juttu

Monet pitivät tarinoiden kuuntelemisesta ja toiset niiden kertomisesta.

Useita Raamattuun kirjoitettuja tarinoita onkin alun perin kerrottu suullisesti. Kun perhe kokoontui illalla syömään, isä, äiti tai joku lapsista saattoi kertoa mukavan tarinan jota muut kuuntelivat.

Joistakin tuli aivan erityisen hyviä tarinan kertojia. He muistivat ulkoa pitkätkin seikkailut ja osasivat kertoa ne niin hyvin, etteivät kuulijat malttaneet syödäkään mitään, kun tarina oli niin jännittävä.

 

Piirrustuksia ja pienoismalleja

Askarteluakin harrastettiin. Väsättiin tarvekaluja ja leluja.

Eräs mielenkiintoinen tieto löytyy profeetta Hesekielin kirjasta. Hesekiel halusi varoittaa Jerusalemin kaupungin ihmisiä tulevasta sodasta.

Kun kukaan ei tahtonut uskoa profeettaa, hän teki erikoisen tempun. Hän piirsi kaupungin kuvan suureen savitiiliin ja rakensi sen ympärille sotakoneiden pienoismalleja. Hän teki muurinmurtajia, telttoja ja pikkuruisia sotilaita piirittämään kaupungin kuvaa. Näin profeetta varoitti tulevasta sodasta.

Ehkä Hesekiel oli jo pienenä rakentanut pienoismalleja, jolla hän leikki veljiensä ja siskojensa kanssa. Siksi hän osasi väsätä niitä aikuisenakin.

Piirtääkin hän osasi. Tuohon aikaan piirrettiin hiekkaan tai saveen. Jotkut ikivanhat savipiirrokset ovat säilyneet nykypäivään asti.

 

Musiikki hoitaa mieltä

Musiikkia on aina rakastettu, myös Raamatun aikana. Jotkut olivat tuolloinkin erityisen hyviä laulamaan tai soittamaan.

Esimerkiksi paimenpoika Daavid soitti harppua kauniisti. Hänet otettiinkin kuninkaan hoviin eräänlaiseksi musiikkiterapeutiksi (musiikkihoitajaksi). Kun kuningas Saulille tuli paha olo, Daavid kutsuttiin soittamaan hänelle, jolloin hänen olonsa helpottui.

Harpun lisäksi soitettiin huilua, kitaran tapaista näppäilysoitinta ja monenlaisia rumpuja.

Soittimen hallitseminen on melko vaikeaa. Sen sijaan jokainen lauloi mielellään. Laulaminen oli mukavaa ajanvietettä. Kun kokoonnuttiin yhteen, vaikkapa sukujuhlaan, yhteislaulu kajautettiin ilmaan.

Rukouksetkin olivat usein lauluja. Monet Raamattuun tallennetut rukoukset ovat runomitassa, koska niitä on lausuttu ja laulettu. Kun rukous lauletaan, se kuulostaa kaunimmalta ja kaikki voivat tulla siihen mukaan, kukin omalla äänellään.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja