Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Hyvät pahat tietokonepelit - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Tietokonepelit ovat kiva harrastus. Miltei jokainen pelaaja on huomannut, että pelit suorastaan vangitsevat pelaajan lumoihinsa, niin isän kuin pojankin. Tuntikausia vierähtää aivan huomaamatta. Niin mukaansatempaavia ne ovat.

Siksi pelaaja tarvitsee itsekuria. Pelaamiseen ei kannata laittaa liikaa aikaa, sillä silloin muu elämä jää pian elämättä. Ja tulee riitoja vanhempien kanssa.

Lisäksi pelit maistuvat parhaiten, kun niitä ”annostellaan” harkitusti. Jos pelejä takoo tuntikausia päivittäin, niihin tulee yhtä aikaa riippuvuus ja kyllästyminen. On pakko pelata, vaikka se ei olisikaan enää hauskaa.

 

Peliviidakko

Pelejä on lukemattomia erilaisia. Ongelmanratkaisupelit voivat olla hyvin yksinkertaisia pelejä tai valtavan monimutkaisia seikkailu- ja roolipelejä. Simulaattoripeleissä liikutaan keksityllä tai mahdollisimman pitkälle todellisuutta jäljittelevillä kulkuvälineillä kuten lentokoneella tai autolla.

Urheilupelien kautta penkkiurheilija pääsee kokeilemaan miltei mitä tahansa urheilulajia. Ehkä suosituimpia ovat jääkiekko ja jalkapallo. Rakennuspeleissä pelaajan tehtävä on rakentaa kaupunki, tukikohta tai vaikka robotti, joka toimii mahdollisimman hyvin. Myös perinteiset pelit kuten shakki, monopoli ja erilaiset korttipelit löytyvät tietokoneversioina.

Ammunta- strategia- ja taistelupelien periaate on yksinkertainen: etsi ja tuhoa vastustaja. Näihin peleihin kuuluu tietty määrä ”räiskintää ja mäiskettä”, mutta joskus niissä on tarpeettoman paljon väkivaltaa.

Tästä syystä Suomessa pelipakkauksiin on merkitty suositeltava ikäraja.

On hyvä, että tietokonepelien väkivaltaisuuteen on kiinnitetty huomiota. Pelaajat tietävät hyvin, että väkivalta ei juurikaan lisää pelin vetovoimaa. Taistelupelin tekee hyväksi peliksi sen toiminnot, juoni ja jännitys, ei väkivalta ja raakuus.

 

Huijauskoodeja

Nykyisten tietokonepelien valmistaminen muistuttaa elokuvan tekemistä. Työryhmä kehittää idean, jonka pohjalta syntyy käsikirjoitus. Jotkut tekevät äänet ja musiikin, toiset suunnittelevat pelin grafiikan ja ulkoasun ja yksi ryhmä vastaa projektin teknisestä toteuttamisesta. Monista peleistä on myöhemmin tehtykin oikeita elokuvia.

Pelaajat ovat erityisen kiinnostuneita salakoodeista, joiden avulla pelien ominaisuuksia voidaan muuttaa. Näitä koodeja kutsutaan ”huijauskoodeiksi” (cheat, engl. huijata), koska niillä petkutetaan pelikonetta niin, että pelaaja pääsee jonkun vaikean tilanteen ohi.

Esimerkiksi tietyn koodin avulla pelaaja voi saada kaikki mahdolliset aseet, siirtyä kentältä toiseen tai vaikka tulla kuolemattomaksi. Nämä koodit on asennettu peleihin niiden valmistusvaiheessa, jotta pelin valmistajat voisivat kokeilla pelien toimivuutta. Esimerkiksi ”anna kaikki aseet” –koodin avulla pelin valmistajat voivat kokeilla pelimaailman aseiden toimivuutta.

Vaikka koodit ovat alunperin asennettu peliin niiden valmistamisen helpottamiseksi, niitä ei yleensä poisteta lopullisesta pelista. Näin peleihin saadaan jännittäviä lisäominaisuuksia. Koodeja ei kuitenkaan paljasteta pelipakkauksen yhteydessä, jotta pelaaja ei pilaisi hyvää peliä ohittamalla kaikki vaikeat tilanteet salakoodien avulla.

 

Jumala pelissä mukana

Mistä salakoodit saadaan selville? Useimmiten internetin kautta. Monille peleille on perustettu fanisivuja, jolla on peliin liittyvää tietoa ja oheismateriaalia. Fanisivun jossakin nurkassa on yleensä sana Cheat, jota klikkaamalla pelaaja saa listan huijauskoodeista.

Erästä pelien muuntotoimintoa kutsutaan yleisesti ”jumalamoodiksi” eli jumalatoiminnoksi. Kun jumalatoiminnon koodin näppäilee koneelle, pelaaja tulee haavoittumattomaksi ja hän saa pelin kaikki mahdolliset mahtiominaisuudet.

Myös oikeassa elämässä on olemassa koodi, jolla saadaan yhteys Jumalaan.

Se näppäillään laittamalla kädet ristiin ja puhumalla Jumalalle. Sitä kutsutaan rukoukseksi. Se ei tee ihmistä haavoittumattomaksi, mutta se auttaa monella tavalla. Kun pyydät Jumalaa avuksi, voit luottaa siihen, että kaikkivaltias on kanssani.

Silloin et ole yksin vaikemmassakaan tilanteessa.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja