Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Viisas elokuvan katsoja - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Kun haluaa päästä irti arjesta, hyvä elokuva tarjoaa mainion tavan virkistäytyä.

Viisas elokuvan katsoja katsoo filmia monesta eri näkökulmasta. Hän viihtyy hyvin kerrotun tarinan äärellä, nauttii loistavista näyttelijäsuorituksista ja ihailee hämmästyttäviä erikoistehosteita. Hyvän elokuvakokemuksen jälkeen katsoja on vähän aikaa muissa maailmoissa ja arkikin näyttää hetken aikaa toisenlaiselta.

 

Erilaisia eläviä kuvia

Elokuvia on olemassa monta eri lajia niinkuin koiria konsanaan. Komedioissa eli huumorielokuvissa esitellään hauskoja ihmishahmoja, huvittavia tapahtumia ja nokkelaa sanailua. Ihmissuhde- ja rakkauselokuvissa katsoja kokee syviä tunteita menetyksen tuskasta rakastumisen ja löytämisen riemuun.

Nämä elokuvat muistuttavat eniten todellista elämää, joten jokainen voinee samaistua niihin ainakin jossakin määrin. Jokainen ihastuu joskus ja kenelläpä ei olisi joskus vaikeuksia ihmissuhteissa.

Toimintaelokuvissa vauhdikasta tarinaa siivittävät räjähdykset, ammuskelu, tappelut ja kaahailu erilaisilla ajopeleillä. Katsoja voi samaistua sankarinsa voimaan ja kykyyn selviytyä kiperistä tilanteista.

Mielikuvitus-, fantasia- ja tieteiselokuvissa voi olla samoja piirteitä. Ne esittelevät katsojalle mielikuvituksen rajoja hipovan kertomuksen, keksinnön tai idean siitä, mitä maailmassa voisi tapahtua. Upeat erityistehosteet tuovat näihin elokuviin oman höysteensä.

Eri lajeista huolimatta elokuvien perusrakenne on aina sama.

Alussa näytetään ihmiset ja ympäristö, jossa tarina tapahtuu. Sitten esitellään perusongelma, jota tarinassa ratkaistaan. Tämän jälkeen ongelmaa ratkaistaan eri tavoin, kunnes elokuvan huippukohdassa se lopulta selviää. Loppukohtauksessa näytetään lyhyesti, miten elämä jatkuu tästä eteenpäin.

 

Valikoitua todellisuutta

Viisas katsoja ymmärtää, että elokuvassa elämä näyttää hyvin erilaiselta kuin todellisuudessa. Elokuva esittää tapahtumat aina valikoivasti. Puolentoista tunnin aikana ei voida kertoa kaikkea pääosahenkilöiden elämästä. Katsojalle kerrotaan vain tarinan kannalta tärkeät ja jännittävät asiat. Myös ihmiset kuvataan värittyneesti. Tunteita liioitellaan, pahojen ihmisten pahuutta korostetaan, samoin hyvien hyvyyttä.

Tästä syystä elokuvan maailma on hyvin epätodellinen. Kuvitellaanpa, että Sinun elämästäsi tehtäisiin elokuva. Siinä kerrottaisiin elämäsi kiinnostavista huippukohdista ja alamäistä ja tavallinen arki sivuutettaisiin nopeasti. Niinpä sinusta tehty elokuva ei anna lähellekään todellista kuvaa sinun elämästäsi.

Tästä syystä elokuvan maailma on aina todellisuutta mielenkiintoisempi. Siinä tavallinenkin arkikin kerrotaan paljon mukavampana kuin mitä se on oikeasti. Ei mikään ihme, että joku voi tuntea halua paeta elokuvan ja television mielikuvitusmaailmaan.

 

Mustavalkoinen maailma

Toimintaelokuvat vääristävät käsitystä väkivallasta. Niissä ihmisiä lyödään monta kertaa ja jopa ammutaan ilman että siitä seuraa suurempia vammoja. Todellisuudessa yksi aikuisen miehen nyrkinisku toisen nenään voi sokeuttaa ja aiheuttaa elinikäisen kasvohalvauksen.

Lisäksi toimintaelokuvien roistot eli ”pahikset” ovat usein muita kuin valkoihoisia ihmisiä, esimerkiksi arabeja, tummaihoisia ihmisiä, kiinalaisia tai japanilaisia. Tällaiset elokuvat väkisinkin vaikuttavat siihen, miten me tulkitsemme television uutiskuvat vaikkapa arabimaailmasta.

Viisas elokuvan katsoja ymmärtää, että elokuvassa on aina kyse eräänlaisesta sadusta. Elokuvan tarina ei ole todellinen, koska käsikirjoittajat ovat suunnitelleet sen juonen ja esittämistavan. Tapahtumat keksitään ja kuvataan sen mukaan, minkä uskotaan tekevän vaikutuksen katsojaan.

Kun elokuvan katsoja on selvillä tästä, hän osaa katsoa elokuvaa oikealla tavalla.

 

Oheistuotteilla lisää rahaa

Mistä saadaan raha elokuvien tekemiseen? Elokuvalippujen ja videoiden vuokratuloista. Lisäksi nykyään elokuviin liittyy valtava määrä oheistuotteita.

Erityisesti lasten elokuvia tehdään usein juuri oheistuotteiden takia. Miltei jokaisen Disney-elokuvan kannoilla tulee aiheeseen liittyvät lelut, julisteet, vihot, ja musiikit.

Kaikkein kannattavimpia on koko perheelle tehdyt elokuvat. Niissä on jokaiselle jotakin. Isälle jännitystä, äidille romantiikkaa ja lapsille molempien lisäksi lapsi- ja eläinhahmoja, joihin hän voi samaistua.

Jo käsikirjoitusvaiheessa varmistetaan, että elokuvan hahmoista voidaan tehdä oheistuotteita.

 

Hyvä tarina A ja O

Minkälainen sitten on hyvä elokuva? Eri elokuvalajeja tietenkin arvioidaan eri tavalla. Komediaa arvioidaan sen sisältämän huumorin perusteella. Rakkauselokuvan kohdalla kysytään, miten kauniisti ja uskottavasti tarina on kuvattu.

Jokaisessa elokuvassa kaikkein tärkeintä on lopulta hyvä ja kiinnostava perustarina. Huippunäyttelijät ja häikäisevät erikoistehosteet eivät paikkaa huonon tarinan puutteita. Siksi elokuvan käsikirjoittaja on sen tärkein henkilö.

On mielenkiintoista ajatella elokuvaa katsellessa, että sen henkilöt eivät ymmärrä, että käsikirjoittaja ohjaa heidän elämänvaiheitaan ja päättää tapahtumien käänteistä. He eivät voi puhua käsikirjoittajalle ja esittää ”vastalauseitaan” heitä kohtaavien onnettomuuksien vuoksi. Eivätkä he voi kiittää käsikirjoittajaa hyvistä asioista.

Myös oikeassa elämässä on suuri Käsikirjoittaja, joka ohjaa tapahtumia ja seuraa niiden kulkua. Koko maailma on Jumalan, elämämme käsikirjoittajan, kädessä. Mutta me voimme olla yhteydessä häneen.

Saamme valittaa, pyytää ja kiittää. Tätä on rukous.

Jumalan ”elokuva” on vielä kesken. Kun emme ole nähneet sen loppuratkaisua, emme ymmärrä kaikkia tarinan käänteitä. Tämä on hyvä muistaa etenkin silloin, kun maailman pahuus ja kärsimys ahdistaa.

Onneksi Jumala on hyvä. Siksi voimme luottaa siihen, että hänen ”suuri kertomuksensa” päättyy onnellisesti.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja