HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

 pimee juttu

Viikon tekeminen

Oletko käynyt Cafe Pimeessä, siis kahvilassa jossa on ihan pimeää? Se on täysin pimeään tilaan rakennettu kahvila, jossa voi kokea millaista olisi, jos ei näkisi. Rahat pitää tunnistaa käsillään, löytää tuoli ja pöytä ja saada vielä ruokakin suuhun ilman valon apua.

Kokeile itse perustaa Pimee cafee tai vaikka Pimee luokka eli tehdä asioita (pimennetyssä tilassa tai silmät kiinni) niin, että et oikeasti näe. Pyydä lähellesi henkilö, joka auttaa tai ohjaa tarvittaessa. Minkälaisia haasteita syömisessä tai vaikka koulutehtävien tekemisessä on, jos ei näe? Missä kaikessa näkeminen ja valo on meille tärkeää?

Viikon ajatus

Jos kynttilänpäivä keksittäisiin nyt, siitä tulisi varmaan lampunpäivä. Nimitys kynttilänpäivä tulee nimittäin siitä vanhasta tavasta, että tänä sunnuntaina vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Nykyään valo saadaan lampuista.

Päivän varsinainen ajatus liittyy valoon ja pimeään. Olet varmaan joskus yrittänyt etsiä pimeästä huoneesta jotain tavaraa tai kulkea ihan pimeässä. Tiedät, miten vaikeaa se on. Jeesus neuvoo kulkemaan valossa. Aika itsestään selvä neuvo! Kyseessä onkin vertauskuva.

Valo näyttää asiat sellaisina kuin ne ovat. Se viittaa hyvään ja oikeaan. Pimeä viittaa salailuun, siihen, että asiat ovat sellaisia, joita ei oikeastaan voi näyttää. Pimeä on pahan ja väärän vertauskuva. Tässä Jeesuksen vertauskuvassa valoon uskominen tarkoittaa samaa kuin Jumalaan tai Jeesukseen itseensä uskominen.

Ihmiset tietävät, että pimeään kannattaa sytyttää valo, mutta eivät elämänsä suhteen aina tiedä, miten pitäisi elää. Jeesuksen mukaan asia on jotakin yhtä yksinkertaista kuin valon sytyttäminen pimeään huoneeseen. Itsestään selvää, jos sitä vain hiemankin mietimme.

 

Viikon aihe ja raamatunteksti

pieni pyha hetkiKynttilänpäivä: Kristus, Jumalan kirkkauden säteily

Liturginen väri: Valkoinen, maanantaista lauantaihin vihreä.

Alttarikynttilät: Kuusi alttarikynttilää

Vaihtoehtoinen saarnateksti: Joh. 12: 35-36

Jeesus sanoi: "Vielä hetken aikaa valo on teidän keskellänne. Kulkekaa niin kauan kuin teillä on valo, ettei pimeys saisi teitä valtaansa. Joka kulkee pimeässä, ei tiedä, minne on menossa. Niin kauan kuin teillä on valo, uskokaa valoon, jotta teistä tulisi valon lapsia." Tämän sanottuaan Jeesus lähti ja poistui heidän näkyvistään.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja