HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

 leipaihme

Viikon tekeminen

Ilahduta perhettäsi tai ystäviäsi leipomalla leipää tai sämpylöitä. Tässä ohje yksinkertaisille ja nopeille teeleiville:

  • 4 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai esim. sämpyläjauhoja)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 50 g margariinia tai voita
  • 2 dl maitoa, vettä tai piimää

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää pehmeä tai sulatettu rasva ja neste. Muotoile taikinasta käsin leivinpaperille pellille kaksi pyöreää ja matalaa leipää. Painele leivät veitsellä neljään osaan, pistele haarukalla pieniä reikiä taikinaan. Paista uunissa 225 asteessa n. 15 min.

Nauttikaa yhdessä. Teeleivät maistuvat parhailta juuri paistettuina.

Viikon ajatus

Nälkä kurnii vatsassa, tuhansilla ihmisillä. He ovat kerääntyneet matkojen päästä kuuntelemaan viisasta opettajaa. Väkijoukolle ei ole kuitenkaan varattu ruokaa ja nälkä alkaa vaivata osallistujia. Mitä nyt pitäisi tehdä? Opettaja pyytää etsimään ruokaa. Löytyy poika, jolla on mukana viisi leipää ja kaksi kalaa. Eihän se riitä tuhansille ihmisille! Opettaja ottaa kuitenkin ruuat vastaan ja kiittää niistä Jumalaa. Sitten hän käskee jakaa ruuasta ihmisille syötävää. Tapahtuu ihme: kaikille riittääkin syötävää ja ruokaa jää vielä yli.

Tämä kertomus löytyy Raamatusta ja kertomuksen viisas opettaja on Jeesus. Tilanne on totta nykyäänkin: Nälkä kurnii vatsassa, tuhansilla ihmisillä. Ei niin usein Suomessa kuin joissakin muissa maissa. Kaikilla ei ole tarpeeksi ruokaa joka päivä. Nykyäänkin ne, joilla jaettavaa on, voivat antaa siitä muille.

Moni ei Jeesuksen aikaan uskonut, että pojan eväät voisivat riittää suuren joukon ruokkimiseen. Moni epäilee nykyäänkin, ettei esimerkiksi keräyksiin rahan antaminen kuitenkaan auta tarpeeksi. Jeesuksen esimerkki kannustaa meitä uskomaan toisin: kun ihmiset antavat yhteiseen käyttöön sen, mitä heillä on, voi tapahtua ihme. Jaettavaa riittääkin kaikille!

 

Viikon aihe ja raamatunteksti

pieni pyha hetkiElämän leipä

Liturginen väri: Sininen tai violetti

Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Evankeliumi: Joh. 6: 1-15

Jeesus lähti Galileanjärven eli Tiberiaanjärven toiselle puolen. Häntä seurasi suuri väkijoukko, sillä ihmiset olivat nähneet tunnusteot, joita hän teki parantamalla sairaita. Jeesus nousi vuorenrinteelle ja asettui opetuslapsineen sinne istumaan. Juutalaisten pääsiäisjuhla oli lähellä.

Jeesus kohotti katseensa ja näki, että suuri ihmisjoukko oli tulossa. Hän kysyi Filippukselta: "Mistä voisimme ostaa leipää, että he saisivat syödäkseen?" Tämän hän sanoi koetellakseen Filippusta, sillä hän tiesi kyllä, mitä tekisi. Filippus vastasi: "Kahdensadan denaarin leivistä ei riittäisi heille edes pientä palaa kullekin." Silloin eräs opetuslapsi, Simon Pietarin veli Andreas, sanoi Jeesukselle: "Täällä on poika, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi kalaa. Mutta miten ne riittäisivät noin suurelle joukolle?"

Jeesus sanoi: "Käskekää kaikkien asettua istumaan." Rinteellä kasvoi rehevä nurmi, ja ihmiset istuutuivat maahan. Paikalla oli noin viisituhatta miestä. Jeesus otti leivät, kiitti Jumalaa ja jakoi leivät syömään asettuneille. Samoin hän jakoi kalat, ja kaikki saivat niin paljon kuin halusivat. Kun kaikki olivat kylläisiä, Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Kerätkää tähteeksi jääneet palaset, ettei mitään menisi hukkaan."

He tekivät niin, ja viidestä ohraleivästä kertyi vielä kaksitoista täyttä korillista palasia, jotka olivat jääneet syömättä. Kun ihmiset näkivät, minkä tunnusteon Jeesus teki, he sanoivat: "Tämä on todella se profeetta, jonka oli määrä tulla maailmaan." Mutta Jeesus tiesi, että ihmiset aikoivat väkisin tehdä hänestä kuninkaan, ja siksi hän vetäytyi taas vuorelle. Hän meni sinne yksin.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja