HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

risto rappaaja ja yohaukkaPunatukkainen räppääjä on monelle tuttu kirjasarjasta ja elokuvista. Ensimmäistä kertaa Risto Räppääjä seikkaili kirjassa jo 18 vuotta sitten.

Sen jälkeen punapäätä on nähty tasaisella tahdilla ilmestyvissä kirjoissa, jotka perinteisesti ovat kohonneet vuoden myydyimmiksi lasten ja nuorten kirjoiksi.

Heinäkuussa ilmestyi Risto Räppääjän viidestoista osa. Risto Räppääjä ja yöhaukka on taattua Nopolan sisarusten laatua, mutta se ei yllä sarjan parhaimmistoon.

Nopoloilla alkaa olla vitsit vähissä. Aikaisempien osien menestys tuntuu kahlitsevan kirjailijoiden mielikuvitusta. Kirjan juonessa ei ole suuria yllätyksiä: kirja hyödyntää samoja elementtejä kuin koko aikaisempi sarja.

Kirjassa Risto Räppääjä pääsee ystävänsä Nellin kanssa viettämään lomaa Elvi-tädin kesäkotiin. Elvin luona ystävykset päättävät mennä onkimaan.

Matoja kaivaessa maasta löytyy kuitenkin käärmesormus. Sormus saattaa olla arvokas ja siksi paikalle päätetään kutsua arkeologi.

Tapahtumat saavat kuitenkin nolon käänteen, kun Rauha-täti päättää kokeilla salaa sormusta sormeensa. Sormus sujahtaa sormeen, mutta hän ei saa sitä millään irti. Silloin arkeologi luulee, että sormus on varastettu ja tuloksena on katastrofi.

Risto Räppääjä ja yöhaukka on kuin luotu elokuvan käsikirjoitukseksi ja kirjasta onkin tekeillä elokuva, joka saa ensi-iltansa ensi vuoden helmikuussa.

Kirja sijoittuu kesäaikaan ja hyvin rajattuun pihapiiriin. Näillä elementeillä saadaan aikaan halvalla ja helpolla elokuva.

Kirjan elokuvamaisuus ei ole pelkästään positiivinen piirre: aiemmin elokuvat on sovitettu vapaasti aiemmin ilmestyneiden kirjojen pohjalta tai luotu elokuvaa varten aivan oma käsikirjoituksensa.

Kirjassa monenlaiset mielikuvitukselliset tapahtumat olisivat mahdollisia toisin kuin elokuvissa. Nyt kirjailijat kuitenkin menevät siitä, mistä aita on matalin. Kirja voisi olla huomattavasti jännittävämpi, jos kirjan ja elokuvan ei tarvitsisi olla identtisiä.

Vauhtia teokseen saadaan yöllisillä hiippailukohtauksilla. Risto kuvittelee kirjassa olevansa seikkailija Indiana Jones ja kirjan nimen fonttikin jäljittelee seikkailijan elokuvista tuttua logoa. Risto osoittautuu kuitenkin melkoiseksi arkajalaksi, eikä lainkaan kuulun sankarin veroiseksi.

4 starSinikka Nopola ja Tiina Nopola
Tammi 2015
84 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja