Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Kesän kukkaloiston päätyttyä jäävät ruukut ja amppelikorit tyhjiksi. Ruukkuihin ja koreihin voit tehdä syyssomisteita kotisi pation, verannan, parvekkeen tai eteisen koristeeksi. Kylmässä tilassa ne säilyvät hyvin talven yli.

Tarvikkeita tähän tarjoaa syksyinen metsäluonto. Somistusta suunnitellessasi voit jo ennakoida myös talven suurta juhlaa – joulua.

somista syksylla 4

Suomen syksyinen luonto suorastaan houkuttelee somistamaan kotia. Mielikuvituksen ja kokeilujen tuotoksena saat syntymään helposti näyttäviä ja kiintoisia koristeita kotiisi koko talveksi. Kuvassa muutamia luonnon syksyisiä "somistustarvikkeita".

 

Somistustyö on helppoa ja sitä voi tehdä yhdessä perheen kanssa. Neuvottele vanhempiesi kanssa somistustarvikkeiden hankkimisesta, sillä ilman maanomistajan lupaa niitä ei saa metsästä ottaa. Vanhempasi varmaan tuntevat jonkun metsänomistajan, jolta luvan somistusmateriaalin keräämiseen saa.

 

somista syksylla 1

 

Isoon kukkaruukkuun voi vaihtaa somistuksen vuodenaikojen mukaan. Sitä voi käyttää ympäri vuoden pation tai parvekkeen koristeena. Se on myös riittävän painava pitämään pystyssä myös joulukuusen.

Poistettuasi kuihtuneet kesäkukat, poista myös hieman multaa, jotta talvikoristeet pysyvät ruukussa. Tee multaan ruukun keskelle terävällä kepillä syvä reikä, johon saat mahtumaan kuusen kannan noin 30 - 40 cm:n pituudelta. Hyvä keino on myös laittaa reikään valmiiksi sopivankokoinen muovi- tai rautaputken pätkä, johon saat mahtumaan tukevasti kuusen kannan. Täytä ruukku reunoja myöten sammalilla ja jäkälillä. Laita väriä antamaan esimerkiksi pihlajanmarjaoksia ja mustikan tai puolukan varpuja.

 

somista syksylla 2

 

Joulukuussa voit pujottaa kuusen ylle valoverkon (myytävänä kaupoissa) ja näin saat ulos upean joulukoristeen, jonka ympärille voi tehdä vaikkapa lumi- tai jäälyhtyjä.

 

somista syksylla 3

 

Tyhjiksi jääneet kukka-amppelit ja parvekelaatikot voit somistaa talveksi helposti kanervilla, havuilla ja pihlajanmarjoilla, puolukan ja muilla värikkäillä varvuilla sekä ruusun kiulukoilla. Ulkona ne säilyvät näyttävinä pitkälle kevääseen.

 

somista syksylla 5

Kuusen ylle pujotettu valoverkko valaisee talven pimeitä iltoja.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja