HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

civilization-v-front-of-boxjuy27

Kun maailman paras peli saa jatko-osan, on siihen suhtautuminen kaksijakoista: joko pelätään, että vanha kunnon peli on pilattu uusilla jutuilla tai sitten odotetaan kieli pitkällä, mitä parannuksia on saatu aikaan.

Vanha kunnon Civilization ei petä tälläkään versiollaan. Uutuuksia on tullut sopivasti, jotta pelin opettelu on taas hauskaa, mutta mekaniikka ja itse peli ovat vanhaa tuttua. Peliin pääsee helposti mukaan ja kohta huomaa taas olevansa "vielä yksi vuoro" -kierteessä, josta pääsee pois vain väkisin.

Mistä pelissä on kysymys?

Pelissä pelaaja ottaa käskytettäväkseen yhden kylän. Aluksi tutkitaan ympäröivä maasto ja rakennetaan ensimmäiset rakennukset. Tiedemiehet laitetaan työhön tutkimaan jotain,  joka myöhemin avaa taas uusia tutkimushaaroja sekä antaa mahdollisuuden rakentaa uusia rakennuksia ja yksiköitä. Työläiset parantavan kylän maastoa antaen sille lisää tuottavuutta, uudisasukkaat rakentavat uusia kyliä. Tavoitteena on rakentaa imperiumi, joka selviää voittajana. Voittaa voi joko hallitsemalla maailmaa tai rakentamalla enemmän kulttuuria. Voittaa voi ilman sotaakin. Pelissä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tiet parantavat liikkumista, mutta niiden ylläpito maksaa rahaa joka vuoro. Kun raha loppuu, alkaa kartalta häviämään joukkoja. Joten talouden täytyy toimia. Kun ruoka loppuu, niin kaupunkien kasvu pysähtyy ja jos nälänhätä pääsee yllättämään, niin ihmisiä alkaa kuolemaan. Jos tuotanto ei ole kunnossa, rakennusten valmistuminen kestää ja kestää.

Pelissä uutuutena kartat ovat kuusikulmioista koostuvia, aikaisempien neliöiden sijaan. Yhdelle ruudulle mahtuu vain yksi joukko, joten sotiminen on taktisempaa ja joukkojen liikutteluun joutuun panostamaan. Vanhat uskonnot (jotka aiheuttivat epätasapainoa) on korvattu sosiaalipolitiikoilla, joista jokainen antaa lisää bonuksia pelaajalle. Pelaaja joutuu itse valitsemaan useista erilaisista sosiaalipolitiikan haaroista ja bonuksista. Uutuutena on mukana erilaiset kaupunkivaltiot, jotka eivät ole sotaisia, mutta jotka pelaaja voi alistaa tai tuhota tai sitten rakentaa niiden kanssa sopuisaa yhdessäoloa, josta on hyötyä pelaajalle.

Mitä vanhempien tulisi tietää pelistä?

Peli tarjoaa valtavan tietopaketin ihmiskunnan historiasta. Kaikki asiat ovat tapahtuneet, pelaaja vain voi päättää missä järjestyksessä. Peli kertoo meille keksinnöistä, kulttuureista, kansoista ja koko maailmasta enemmän kuin normaalisti tulisi ottaneeksi selvää, ja kaikki vain pelaamisen lomassa. Pelissä on paljon tekstiä ja kaikki englannin kielellä, joten kovin nuoret pelaajat eivät jaksa lukea kaikkea läpi. Pelin väkivalta on joukkojen välistä. Kun sotajoukko hyökkää toisen sotajoukon kimppuun, se esitetään pikku-ukkoina, jotka ampuvat toisiaan. Ei kuitenkaan kovin realistisena tai väkivaltaisena kuvauksena.

Peli on myös ryhmäpelinä erittäin toimiva. Peli asennetaan Steam-alustalle, jolloin steamin (valven oma peliportaali, josta voi ostaa pelejä, pelata niitä ja kommunikoida muiden pelaajien kanssa) sosiaaliset työkalut ovat käytössä. Pelaaja voi aloittaa pelin ja kaverit voivat liittyä siihen, vaikka asuttaisiin eri puolilla maapalloa. Steamin kautta voidaan myös keskustella ja kirjoitella viestejä. Pelissä itsessään on myös oma chat-kanava.

Pelissä voidaan myös pelata tiiminä, jolloin ihmispelaajat muodostavat tiimin ja pelaavat tietokonetta vastaan. Kaikki keksinnöt tulevat silloin kaikille tiimin jäsenille. Tiimipelinä on myös helppo opetella pelin perustiedot.

Kasvattajana en voi kuin suositella tätä peliä. Pelaaminen lapsen kanssa on hauskaa ja samalla se tarjoaa kasvattajalle mahdollisuuden kertoa maailmasta ja kulttuureista myös omin sanoin. Sanoisinko ikävän opettavainen ja "hyvä" peli ollakseen myös todella hyvä peli.

Pelin nimi: Civilization 5

Perustiedot: Strategiapeli, jonka tavoitteena on nostaa oma kansakunta maailman herruuteen

Julkaisija: 2K Games

Julkaisuvuosi: 2010

Formaatti (arvosteltu): PC windows (steam)

Muut formaatit: -

Laji, genre: Vuoropohjainen strategiapeli

Muu luokitus:

Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, moninpeli verkossa

Ikäraja ja sisältömerkinnät: +12 Väkivalta

Linkit:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Civilization_V

http://www.civilization.com/


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja