HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

SadeUlkoilu erilaisissa sääolosuhteissa on pukeutumis- ja varustautumiskysymys.

Jos leirillä sade estäisi toiminnan, pitäisi sateen sattuessa leiri lopettaa! Tavallinen sade ei vaikuta yleensä juuri mitenkään hyvin varustautuneen leirin elämään.

Vesi on neste – ei este.

Leirillä kannattaa rakennella sateen varalle suojia jo hyvän sään aikana. Tähän varustautumiseen kuuluu myös telttojen sijoittaminen maastoon siten, ettei valuva vesi tule telttaan. Vedelle voidaan tehdä esteitä ja rakentaa pieniä ojia ja muita virtausreittejä. Jos leirialueella kaivaminen on kiellettyä, on telttapaikan valinnalla merkitystä! Pystytä siis telttasi mieluummin pienelle kumpareelle, josta vesi valuu pois.

Teltoille kannattaa varata sadesuoja.

Telttojen yläpuolella olevalla suurella pressulla voidaan suojata useita telttoja ja niiden lähialueita. On miellyttävää tulla sateella ulos teltasta kastumatta heti.

Älä koskettele sateella teltan sisäpintaa, sillä teltta alkaa helposti vuotaa kosketuskohdasta. Järjestä sateella teltan tuuletus esimerkiksi teltan tuuletusikkunoiden ja oviaukon kautta.

Nukkujat erittävät yön aikana runsaasti kosteutta hengityksen mukana ja muun kehon kautta. Jos teltta ei hengitä, vesi tippuu aamulla katosta.

kuva-39-31Leirin ohjaajat voivat ottaa leirille sateen varalle kamiinateltan kamiinoineen. Lämmitetyssä teltassa on hyvä kuivattaa varusteita pidempäänkin jatkuvien sateiden aikana. Katso kamiinan asennusohjeita retkeilykirjoista.

Lämpimällä sadesäällä on mukava uida. Sadesään ohjelmaksi voi leirillä järjestää vaikka saunomista telttasaunassa tai tavallisessa saunassa.

Ukkosella ei kannata mennä veteen eikä veneeseen!

Älä tahallaan kastele itseäsi sateessa. Kuivattamisesta on aina vaivaa ja märät vaatteet johtavat kylmää lävitseen.  Pysyt paremmin lämpimänä, jos vaatteesi ovat kuivat!

Sadesäällä pärjääminen on myös asennekysymys: jos jokaisesta pikkuasiasta nariset, et kestä pieniä sateita, suurista puhumattakaan.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja