Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Lähdössä telttaleirille? Lue tästä hyvät vinkit! - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Tuikitarpeellinen tavaralista telttaleirille

Kesä ja kärpäset lähestyvät ja niiden ohella kesän kohokohdat, telttaleirit! Muutama päivä luonnonvoimien armoilla niin tuulessa kuin auringonpaisteessa antaa uudenlaisen kokemuksen ja nostaa arvostusta tavallisen arjen itsestäänselvyyksiä kohtaan.

Päätät osallistua leirille ja ilmoittaudut. Lopulta koittaa päivä, kun leiri alkaa, mutta matkareppu huutaa tyhjyyttään. Mitä mukaan?

telttaTeltta lienee tärkein varuste. Myöskään makuupussia ja -alustaa ei sovi unohtaa. Kannattaa ottaa muutamia jätesäkkejä, joissa ylimääräiset tavarat pysyvät kuivana ja pois tieltä teltan eteistilassa tai ulkopuolellakin. Pieni kynnysmatto teltan oviaukolla on jo luksusta!

Kunnollinen leirivaatetus on kaiken a ja o. Vaatteita kannattaa ottaa niin helle- kuin sadepäivienkin varalle. Sääolosuhteet ovat arvaamattomat, joten villapaita tai paksu huppari kera lämpimien villasukkien ovat Suomen koleassa kesässä kultaakin kalliimmat. Tuulipuku ja lämpimät käsineetkään eivät ole hullumpia ratkaisuja.

Joskus saattaa käydä huono tuuri ja leirijakson ajalle osuu mahtavia kaatosateita. Silloin kunnon sadetakki ja -housut saavat mittaamattoman arvon. Sateenvarjosta ei telttaleirillä ole juurikaan hyötyä. Sen kanssa on vaikea olla mukana eri puuhissa.

Lämpimien ja kuivana pitävien vaatteiden lisäksi kannattaa mukaan ottaa päähine, jos paahtava helle pääsee yllättämään. Pyyhe ja uimapuku ovat myös välttämättömät, sillä mikään ei voita yhteisiä uimataukoja!

Vaatteita valitessa pitää käyttää maalaisjärkeä ja jättää upouudet kirkkaan valkoiset farkut kotiin ja ottaa jo vähän kuluneet verkkahousut mukaan, sillä rokatessa roiskuu. Muista ottaa tarpeeksi vaihtovaatteita!

Telttaleireillä ollaan koko ajan liikkeessä. Päivän mittaan tulee käveltyä kymmeniä kilometrejä, joten kunnon kengät kuuluvat jokaisen konkarileireilijän matkavarustukseen. Parhaat ovat jo valmiiksi ”sisäänajetut” kengät, joihin jalka on tottunut, eivätkä rakkulat pääse yllättämään. Kumpparit ovat välttämättömät. Rantareissujen varalle kannattaa ottaa pienet läpöskät, jotka ovat nopeat tuikata jalkaan.

Meillä on paljon kaikenlaisia elektronisia vempaimia, mutta niiden ottamista leirille kannattaa miettiä kaksi kertaa. Tarvitsetko todella mp3-soitinta tai miniläppäriä? Leirielämä kannattaa ottaa pienenä haasteena ja testata, pystyykö elämään muutaman päivän ilman viihdelaitteita. Myös kännykän ja kameran pakkaamista kannattaa miettiä. Todennäköisesti kaikki ylimääräinen on vain tiellä ja vaarassa kadota tai hajota. Toisaalta kameralla saa ikuistettua hetkiä, joita voi syksyn tullessa muistella.

Kun reppu alkaa pursuta jo yli äyräidensä, on aika sulkea nyörit ja ottaa mukaan vielä yksi välttämätön, nimittäin leirimieli. Reissuun ei kannata lähteä ryppyotsaisena hapannaamana, vaan avoimin mielin valmiina uusiin seikkailuihin. Poutaa ja aurinkoa matkallesi!

Muista myös:

 • Hammasharja ja -tahna.
 • Pesuaineet. Varsinkin pitkällä leirillä shampooputeleita tulee ikävä.
 • Hiusharja tai -kampa, hiuslenkkejä.
 • Huulirasva.
 • Aurinkolasit ja -rasva.
 • Nenäliinoja ja kosteuspyyhkeitä.
 • Mahdolliset omat lääkkeesi. Särkylääkkeitä saat ohjaajilta.
 • Vesipullo.
 • Retkiastiat (muki, lautanen, lusikka, haarukka ja veitsi), kangaspussi niille ja pyyhe niiden kuivaamiseen. Useimmilla telttaleireillä ruoka syödään omista astioista ja astiat tiskataan itse.
 • Kyniä.
 • Kirja tai pelikortit vapaa-ajan viettoon. Leireillä on paljon ohjelmaa, mutta joskus saattaa olla aikaa omille touhuille.
 • Taskulamppu ja patterit.
 • Kavereiden osoitteita, jos paikan päällä on mahdollisuus ostaa postikortteja.
 • Vähän karkkia tai muuta naposteltavaa. Maittavalla leiriruoalla saa kyllä täytettyä mahansa. Usein leiripaikoilta löytyy kanttiini. Siitä mainitaan leirikirjeessä.
 • Muutama euro taskurahaa, jos siitäkin leirikirjeessä mainitaan.
 • Pieni reppu tai pussukka, jossa voi kuljettaa esimerkiksi rahoja ja kännykkää.
 • Puukko saattaa olla tarpeen, mutta kannattaa varmistaa se etukäteen ohjaajalta. Jos otat puukon, muista myös laastarit!


Teksti: Veera Virtanen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja