HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Nuuksion kansallispuiston viereen valmistui viime keväänä luontokeskus Haltia. Sotkanmuotoinen luontokeskus on rakennettu kokonaan puusta. Haltian päänäyttelyssä pääsee tutustumaan Suomen luonnon eläimiin ja neljään vuodenaikaan.

luontokeskus haltia 2

Luontokeskus Haltia on Suomen ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus.

 

Haltian päänäyttely alkaa lumikanjonista. Lumikanjoniin on koottu täytettyjä eläimiä talviturkeissaan ja muuta rekvisiittaa talvisesta luonnosta. Edelläni kulkevat turistit ovat aivan innoissaan erityisesti lasisen lattian alla näkyvästä lumesta. Lumikanjonissa pyörii myös kolmessa näytössä videoita talvisesta Suomen luonnosta.

 

luontokeskus haltia 1

Lumikanjonissa pääsee tutustumaan talviseen Suomen luontoon.

 

Lumikanjonin läpi käveltyäni saavun suureen näyttelysaliin. Salin keskellä nököttää puinen suuri sotkanmuna. Sotkanmunan sisälle pääsee kurkistamaan. Sinne on taiteilija Osmo Rauhala luonut taideteoksen shakkia pelaavista täytetyistä joutsenista. Teokseen kuuluvat myös lasilevyt, jotka pyörivät tuulettimien ansiosta. Videotykit heijastavat lasilevyille kuvaa joutsenista luonnossa.

 

luontokeskus haltia 3

Päänäyttelysalin keskellä on suuri sotkanmuna, joka on rakennettu 620 erilaisesta palasesta.

 

luontokeskus haltia 4

Taiteilija Osmo Rauhalan teos Peliteoria kuvaa luonnon ennalta-arvaamattomuutta.

 

Sotkanmunan jälkeen kierros jatkuu valoilla ja videotykillä luodulle virralle, joka kuvaa Suomen vesistöjä joista järviin ja meriin. Ison näyttelysalin keskellä on interaktiivinen Suomen kartta, jossa pääsee tutustumaan valokuvien avulla suomalaisiin luontokohteisiin ympäri maata. Kartan ohjelmointi oli käyntini aikana vielä harmillisesti kesken, eikä kartan käyttöön löytynyt kunnon ohjeita.

 

Riisitunturi-National-Park-Photographer-Markku-Pirttimaa

Riisitunturin kansallispuisto. Kuva: Metsähallitus / Markku Pirttimaa

 

Näyttelysalin 18 metriä pitkälle sivuseinälle on heijastettu videokuvaa jokaisesta Suomen neljästä vuodenajasta. Erityisen hieno on kuva kaamostalvesta Lapissa, jossa revontuletkin loimuavat. Näyttelysalista voi jatkaa pilkkopimeään viereiseen huoneeseen, jossa soi äänitaideteos Yöretki. Huoneessa voi istahtaa alas eläimentaljan päälle penkille ja laittaa vaikka silmät kiinni. Yölliset napsahdukset ja kolahdukset ovat aika yllättäviä.

 

Isojarvi-NP

Isojärven kansallispuisto. Kuva: Metsähallitus / Timo Nieminen

 

Yöretkeltä matka jatkuu karhunpesään ja perheen pienimmät voivat ryömiä ketunkoloon. Erityisen jännittävä juttu pienimmistä näyttelyvieraista tuntuu olevan suureen linnunpönttöön meneminen. Pöntön suuaukosta näkyy animoitu metsä ja välillä lintuemokin kurkistaa pönttöön kuin oikeassakin linnunpöntössä.

Linnunpöntöltä matka jatkuu piilokojulle, jossa näytöltä voi katsoa tarinaa isän ja pojan hivenen epäonnisesta kuvausreissusta. Kojun jälkeen vuorossa oli autiotuvalla vierailu, johon oli tuotu aito kamiinakin tunnelmaa luomaan. Autiotuvassa pääsee selaamaan tietoja ympäri Suomea sijaitsevista retkeilijöille tarkoitetuista tuvista. Erityisen kiinnostavia ovat autiotupien vieraskirjoista poimitut merkinnät.

 

Repovesi-National-Park-Photographer-Pertti-Heinonen

Repoveden kansallispuisto. Kuva: Metsähallitus / Pertti Heinonen

 

haltia luontokeskusAutiotuvan jälkeen pääsee selaamaan suurilta kosketusnäytöiltä karttaa Suomen retkeilyreiteistä ja -mahdollisuuksista. Samassa tilassa pyörii myös kuvia pääkaupunkiseudun luonnosta isoille kankaille heijastettuna. Sen jälkeen kipuan portaat Pohjanneula-näköalatorniin, jossa pääsee ihailemaan kaukana siintävää metsää.

Luontokeskus Haltia on kokemisen arvoinen paikka. Siellä vieraillessa vierähtää tunti jos toinenkin. Kannattaa varautua, että luontokeskuksessa on melkoisesti tungosta. Keskuksessa voi vierailla parhaimpina päivinä yli tuhat kävijää.

 

Luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84 Espoo, lisätietoja www.haltia.com.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori (1-4)


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja