HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Luontoa uhkaavat nykyään monenlaiset ongelmat: Öljyvuodot, sademetsien hakkuut ja ilmastonmuutos ovat tästä esimerkkeinä. Oletko huomannut uutisissa ja lehdissä juttuja näistä tai muista luonnolle vahingollisista asioista?

arjen ekotekoja

 

Luomiskertomuksessa ihmisille annettu tehtävä viljellä ja varjella maata tuntuukin kokevan kovia kolauksia aina silloin tällöin. Välillä sitä saattaa miettiä, että ympäristönsuojelussa on kyse liian isoista asioista. Me emme voi tehdä itse yhtään mitään. Kun ongelmat ovat isoja, tuntuu mahdottomalta ajatella, että yhden ihmisen teot voisivat vaikuttaa lainkaan.

Monilla pienillä asioilla on kuitenkin yllättävän iso vaikutus. Kun sammuttaa joka päivä turhat valot tai pistää roskat aina roskakoriin, on vuodessa tehnyt suuren ympäristöteon. Ja kun moni tekee pieniä asioita säännöllisesti, kyse ei todellakaan ole pienestä asiasta!

Tähän juttuun on listattu muutamia vinkkejä siitä, miten sinusta voi tulla arkipäivän maailmanparantaja. Valitse mieleiset kohdat ja keksi itse, kavereiden tai perheen kanssa lisää.

 

1 pyoraily

1. Aina ei tarvitse autokyytiä. Jos matka ei ole pitkä, kulje kouluun, harjoituksiin, kaverin luokse tai lähikauppaan kävellen tai pyörällä.

 

2 irtokarkit

2. Vältä moneen kertaan pakattuja tuotteita. Irtokarkit paperipussissa ovat parempi kuin karkkipussi, jossa jokainen makeinen on pakattu erikseen.

 

3 banaaninkuoret

3. Roskat roskiin. Muista myös lajitella roskat: Banaaninkuoret biojäteastiaan, pahvi ja paperi erilleen. Panttipullojen palauttamisella pystyy jopa tienaamaan hiukan taskurahaa.

 

4 kirjasto

4. Jos luet kirjoja, tarkista kirjaston valikoima ennen kuin ostat itse.

 

5 valokytkin

5. Sammuta valot ja sähkölaitteet siksi aikaa kun et tarvitse niitä.

 

6 kengat

6. Suosi kestävämpiä ja pitkäikäisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi paremmat ja hiukan kalliimmat kengät kestävät usein pidempään kuin halpaversiot, ja tulevat siten halvemmiksi.

 

7 vaatteet

7. Tuunaa vanhat vaatteet uusiokäyttöön. Muista myös kirpputorit. Niistä voi tehdä löytöjä hyvään hintaan.

 

8 kokkaus

8. Jos kokkaat, uunin tai lieden levyn voi sammuttaa jo hetkeä ennen käytön lopettamista. Lämpö säilyy kyllä jonkin aikaa sammuneenakin

 

9 tulostus

9. Tulosta paperin molemmin puolin – Kulutus vähenee puoleen.

 

10 kasvisruoka

10. Liharuoan tuottamiseen kuluu paljon energiaa verrattuna kasvisruokaan. Vaihda silloin tällöin aamupalaleivän päälle kinkun sijaan kurkkua ja tomaattia.

 


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja