Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Kolin kesää kokemassa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Koli on innoittanut Jean Sibeliusta säveltämään, Eero Järnefeltiä maalaamaan tauluja ja Juhani Ahoa kirjoittamaan. Edelleenkin Koli on luonnossa liikkujien, vaeltajien ja muiden matkailijoiden rakastama kohde.

koli 1

"Hurraa! Koli valloitettu!" Paha-Kolin laella, josta avautuu huikea, avara näkymä Pieliselle. Koli valloitti valtaajansa. 

 

Koli lumosi myös nuoren "monitoimiretkeilijän". Hän löysi sieltä paljon mielenkiintoista ja hauskaa tekemistä, näkemistä ja kuulemista koko pitkäksi kesäpäiväksi. Aivan kaikkea retkisuunnitelmaamme kuuluvaa emme ennättäneet toteuttaa, sillä päivä oli siihen liian lyhyt aika. Ehkä ensi kesänä.

Nykyisin Kolilta löytyy tekemistä ja kokemista kaikenikäisille. Lapset, perheet ja liikuntarajoitteiset on huomioitu Kolin retkeilypalvelujen kehittämistyössä ja se näkyy kansallispuiston palvelutarjonnassa.

 

koli 2

koli 3

Kansallismaiseman tarkastelua lumoutuneena yli 250 metrin korkeudella Pielisen pinnasta. Mikäpä olisi ihanampaa kuin lekotella kesäpäivän auringossa luonnon äänimaisemaa kuunnellen?

 

koli 4

koli 5

Reilun kilometrin patikoinnin jälkeen monitoimiretkeilijä saapuu Mäkränaholle. Se on vanha asuinpaikka. Rakennuksista on enää jäljellä kunnostettu lato. Aho on ollut ennen viljeltyä niittyä, josta heinät on korjattu karjalle käsin niittämällä. Niittämisperinnettä jatketaan yhä talkoovoimin, sillä halutaan säilyttää luonnon kasvien ja hyönteisten elinpiirit ennallaan. Niinpä aholla onkin paljon erilaisia luonnonkukkia ja hyönteisiä, joihin täällä voi helposti tutustua.

 

koli 6

Monitoimiretkeilijä nauhoittaa matkapuhelimellaan heinäsirkkojen konserttia, joka on keskipäivällä liki taukoamatonta.

 

koli 7

Kultasiipi ahon laitamilla. Kukkaloiston seasta löytyy myös harvinaisia perhos- ja hyönteislajeja.

 

koli 8

Kimalaiskuoriainen ahon ruusuruohon kukinnossa.

 

koli 9

koli 10

Monitoimiretkeilijällä on aimo annos seikkailunhalua, mikä tulee tietenkin ottaa luontoretkillä huomioon.

 

koli 11

Ahoretken jälkeen retkeilijää kutsui uimaranta. Vesielämyksiin Kolilla on loistavat mahdollisuudet. Kolin satamasta löytyy myös vauhdikkaita vesielämyksiä, muun muassa vesitrampolointia ja -pyöräilyä. Vesitrampoliinin alla on 3,5 m vettä, joten hyvä uimataito on edellytys tämän elämyksen kokemiseen. Myös melontaopastusta kanooteilla on tarjolla.

 

koli 12

Vesileikkien jälkeen yllätti nälkä, joten siirryimme Likolahden nuotiopaikalle valmistamaan ateriaa. Vaahtokarkki kypsyy jälkiruoaksi nuotiolla.

 

koli 13

Nuotiopaikan vieressä on toinen hyvä uimaranta, jossa uimisen riemu jatkui. Samalla laskimme vesille kaarnalaivan, joka lähti seilaamaan Pielisen aalloille vieden mukanaan kivan viestin laivan löytäjälle.

 

koli 14

Maisemahissillä nousimme taas Ylä-Kolille ja kävimme ostoksilla luontokeskus Ukossa. Samalla näimme erikoiseen näyttelyyn valmistettuja taideteoksia.

 

koli 15

koli 16

Monenlaisten matkamuistojen joukosta löytyi muun muassa lohi, jota monitoimiretkeilijä tuijottaa silmiin. Luontokeskus Ukon käytävällä seisoo "luontopeikko".

 

koli 17

Musisointia Ylä-Kolin pihalla.

 

koli 18

Monitoimiretkeilijän eräs harrastus on ratsastus. Siksi hän halusi tutustua Paimentuvan tarjoamiin ratsastuspalveluihin. Ne löytyivät pienen matkan päästä Jerontien varrelta.

 

koli 19

Paimentuvan islanninhevosia ratsastajineen palaamassa maastoratsastusretkeltä.

 

koli 20

Mattilan tilan hakamailla käyskentelevät suomalaiset lampaat, joita eläimistä pitävä monitoimiretkeilijä tahtoi päästä katsomaan. Samalla tuli tutuksi pihapiirissä tepastellut kukko kanalauman kera.

 

koli 21

Päivän päätteeksi istahdimme hetkeksi Hiljaisuuden temppeliin juttelemaan ja kuulemaan luonnon ääniä ja hiljaisuutta – luonnon äänimaisemaa.

 

Mitä jäi kokematta?

koli 22

Monitoimiretkeilijä olisi halunnut luolaseikkailuun. Kolilta löytyy 33 m pitkä Z-kirjaimen muotoinen luola, jonka kattona on kalliohalkeamaan kiilautuneet kivilohkareet.

 

koli 23

Myös korkea Räsävaaran näkötorni oli suunnitelmissa? Se on yksi Kolin kansallispuistoalueen
parhaista näköalapaikoista.

 

koli 24

Näkymä Räsävaaran näkötornista Kolin suuntaan.

 

Myös vesipyöräily ja kanoottimelonta olisivat kiinnostaneet, mutta ilta oli jo saapunut ja kotimatka vielä edessä.

 

Kolin kansallispuistoon lapsen ehdoilla

Luonnossa liikkuminen ja retkeily ovat edullisia ja perhettä yhdistäviä harrastusmuotoja. Lasten kanssa liikuttaessa retken suunnittelu yhdessä ja toteutus lasten ehdoilla on tärkeää. Näin luodaan myönteisiä kokemuksia ja saadaan lapset jaksamaan paremmin. Jos on tylsää, yllättää väsymys jo alkumatkasta.

Muutamia vinkkejä perheen yhteiselle Koli-retkelle:

  • Tutustu kohteeseen osoitteessa luontoon.fi/koli. Näin saat listan tarjonnasta, jota esittelet lapsille.
  • Suunnitelkaa etapit ja retkiohjelma lasten ehdoilla.
  • Aikaa tulee varata riittävästi, lasten kunto ja retkeilytaidot huomioiden.
  • Havainnot, seikkailu ja leikit ovat tärkeitä ja vievät runsaasti aikaa.
  • Älä pidä kiirettä!
  • Oikea kohteiden mukainen varustus. Hyvät jalkineet maastoon, sadeasut, retkieväät ja runsaasti juotavaa.
  • Pieni ensiapupakkaus ja hyönteiskarkote.
  • Tärkeintä on rauhallinen yhdessäolo luonnossa, ei päämäärät. Retkeilytaidoissa edetään pienin askelin.
  • Yhteiset muistot säilyvät!

 

Kuvat: Pauli Kirkinen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja