Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Marsu - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

marsut

Marsurouvat Rosita ja Vanamo eivät tappele keskenään oikeastaan koskaan. Yhteiselo luontuu myös perheen muiden lemmikkien kanssa. Petteri-kani sekä Portugalin podengo-koirat Lyyli ja Hilma vilkastuttavat helsinkiläisen Niklanderin perheen elämää.

Pörröinen Rosita ja sileäkarvainen Vanamo viihtyvät Roosan (13) ja Linnean (10) sylissä, eivätkä edes yritä hypätä pois. Ne pitävät myös toisistaan. Vappuna syntynyt 3-vuotias Vanamo menee usein vuotta vanhemman toverinsa kylkeen kyyhöttämään kuin turvaa hakemaan. Vanamo ostettiin Rositalle kaveriksi, kun edellinen Nasu-niminen marsu kuoli. Ja Rosita hyväksyi Vanamon heti.

Marsut ovat laumaeläimiä, joten niitä pitäisi aina hankkia vähintään kaksi. Mieluiten molemmat naaraita, ellei halua ryhtyä hoitamaan marsunpoikasia. Kaksi urosta taas ei välttämättä siedä toisiaan samalla reviirillä.

Marsujen hampaat kasvavat koko niiden eliniän. Siksi on tärkeää, että ne saavat ruuaksi pellettejä ja porkkanoita. Kova ruoka kuluttaa hampaita, näin ne eivät pääse kasvamaan ylipitkiksi ja vahingoittamaan purentaa. Häkissä täytyy olla aina saatavilla raikasta vettä sekä kalkki- ja suolakivet. Liian tuoretta ruokaa ei saa antaa liikaa. Voikukanlehdet ovat marsujen herkkua, mutta niistä voi tulla ripuli. Kaalin antaminen on jopa vaarallista: marsu voi kuolla ilmavaivoihin.

Kerran parissa kuussa Rositalla ja Vanamolla on ”kylpyläpäivä”. Roosa ja Linnea kylvettävät marsurouvat. Sen jälkeen vuorossa on parturi ja manikyyri. Pitkäkarvaisen Rositan turkki on leikattava, muuten se voisi kasvaa vaikka puolimetriseksi. Myös kynnet on lyhennettävä säännöllisesti. Lopuksi tytöt käärivät lemmikkinsä pyyhkeisiin ja antavat niille herkkuja, viinirypäleitä ja kurkkua.

Saan myös hyvän marsunkesytysvinkin. Kun eläin tulee uuteen kotiin, sille kannattaa antaa herkkuja vain silloin, kun sen ottaa syliin. Näin eläin oppii yhdistämään omistajansa seuran hyvään ruokaan, ja se kesyyntyy helposti.

Rosita ja Vanamo kujertavat edelleen tyytyväisinä tyttöjen polvella. Niillä ei ole kiire mihinkään.

Kuva: Susanna Saxell.

Julkaistu JiiPee-lehden numerossa 6/2009.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja