Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

viherpeukalo persiljan kasvatus

Kylvöaika: Varhain keväällä, jo helmikuussa.

 

persilja 1

Persilja taimettuu hitaasti. Siksi se kannattaa kylvää ruukkuihin jo helmikuussa. Satoa tosin saadaan koko kesän ajan. Kuvassa yli 2 kk:n ikäisiä persiljan taimia.

 

Tarvikkeet:

  • Viilipurkkeja
  • Ruukku (n. 1 - 3 l) + ruukun aluslautanen
  • Lannoitettua puutarha- tai yrttimultaa
  • Persiljan (Petroselinum crispum) kähäräislehtinen
  • Muovikelmua (esim. tuorekelmu)
  • Sumutinpullo ja puhdasta huoneenlämpöistä vettä

 

persilja 2

Idätys:

  • Liota siemeniä vedessä ennen kylvöä.
  • Itämisaika 3 - 4 viikkoa viileässä (+ 18 °C)
  • Tee reikiä idätysastian pohjaan.
  • Täytä astia hiekan ja turpeensekaisella mullalla.
  • Kylvä 3 - 5 siementä 6 - 8 cm:n korkuiseen turveruukkuun 1 - 3 cm:n syvyyteen. Suihkuta kylvös sumutinpullolla.
  • Peitä kylvös muovikalvolla ja tee kalvoon neulalla muutamia reikiä.
  • Aseta astia viileähköön (+18 °C) paikkaan.
  • Kouli (siirrä kasvatusruukkuun) kun taimissa on yksi lehtipari.

 

persilja 3

Kesällä ulkona grillatessa ja ruokailtaessa, voi persiljakasvuston pitää esillä jossain "kesäkeittiöön" sopivassa astiassa, josta se on helposti käyttöön saatavissa. Kuvassa vanha kirpparilta hankittu kahvipannu.

 

Kasvatus ruukuissa:

  • Laita ruukun pohjalle salaojitukseksi pieniä kiviä, mursketta, ruukunpalasia tai leca-soraa 3 - 5 cm:n kerros.
  • Täytä ruukku n. 15 cm paksulla lannoitetulla puutarha- tai yrttimultakerroksella.
  • Istuta samaan ruukkuun 6 - 12 tainta.
  • Aseta ruukku ikkunalaudalle, verannalle tai parvekkeelle suojaisaan puolivarjoisaan paikkaan. (Vie ruukku sisälle yöksi, jos hallat uhkaavat kevätkesällä.)
  • Kastele persiljakasvustoa loppukesästä esim. nokkosvedellä. Näin pidennät satokautta.
  • Latvo, niin saat uusia versoja.
  • Katkaise kukkavarret.
  • Taimenkasvatus ruukuissa n. 5 viikkoa.

 

persilja 4

Persiljakasvuostoa voi pitää myös koristeena keittiössä. Halutessaan voi hankkia koristeellisen "pitsireunaruukun". Samalla kasvista voi helposti leikata lehdyköitä voileivän päälle ja ruoan koristeeksi.

 

Sato ja sadonkorjuu: Lehtiä voi leikata käyttöön, kun persilja on 10 - 15 cm korkea. Pientä persiljaruukkua voi pitää esim. keittiön ikkunalaudalla ja napsia siitä tarpeen mukaan ruokiin.

Käyttö: Persilja on yleisin yleismausteyrttimme. Sitä ei keitetä vaan lisätään valmiisiin ruokiin. Tuoreena, kuivattuna, pakasteena. Sopii lähes kaikkiin ruokalajeihin. Erityisesti makkara- ja liharuokien mauste. Voit valmistaa myös teetä.

Vinkit: Vie kasvustosi talveksi maakellariin. Jaa keväällä juuret ruukkuihin ja kastele, niin uusi kasvu käynnistyy jo heti keväällä. Säilyy yleensä myös kasvimaassa lumen alla. Voi lisätä myös pistokkaista.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen