Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Ammattina nettipoliisi - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Ylikonstaapeli Marko Forss on sosiaalisessa mediassa tunnettu nettipoliisi. Hänet tunnetaankin netissä parhaiten nimellä "Fobba".

MarkoForss4 Katja Almgren

Nettipoliisi toimii näkyvästi sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja IRC-galleriassa. Se on suurilta osin ennaltaehkäisevää työtä.

"Puutumme akuutisti esimerkiksi kiusaamistapauksiin ja erilaisiin häiriöihin sosiaalisessa mediassa. Netin seksuaalirikokset ovat myös osa rikoksia, joissa tarjoamme alemman ilmoituskynnyksen lapsille ja miksei aikuisillekin," kertoo Marko Forss.

Hänen mukaansa sosiaalisessa mediassa tyypillisimpiä rikoksia ovat kunnianloukkaus, laiton uhkaus ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Muuten netissä erittäin yleisiä ovat esimerkiksi erityyppiset petokset.

Nettipoliisin työ ei eroa normaalin poliisin toiminnasta paljon, mutta "pelikenttä" asettaa omia erityishaasteita.

"Nettipoliisin työ on hieman kuin partiointia kentällä, mutta pelikenttä vaan on sosiaalinen media," sanoo Marko Forss. "Haastavinta on jatkuva muutos ja laaja työnkuva. Täytyy olla erityisosaamista usealta poliisin toimialalta ja soveltaa vielä kyseisiä oppeja sosiaaliseen mediaan, josta on hyvin vähän valmista tietoa."

Marko Forss kiinnostui nettipoliisin urasta tutkiessaan alle 18-vuotiaiden tekemiä rikoksia 2007.

"IRC-galleria näyttäytyi rikosilmoituksissa tuolloin melko usein," Marko Forss kertoo. "Idea lähti hetken mielijohteesta ja on kehittynyt jatkuvasti matkan varrella. Voidaan siis puhua, että tämä oli vähän vahingon kautta aloitettu duuni."

Työssä on hyvät sekä huonot puolensa.

"En pidä jatkuvasta kiireestä. Olisi kiva keskittyä johonkin tiettyyn asiaan tai projektiin tarkemmin, mutta viestitulva ei anna mahdollisuuksia tähän," sanoo Fobba.

Lapsilta ja nuorilta tuleekin yhteydenottoja kaikesta maan ja taivaan väliltä, joten Marko Forssin on vaikea sanoa, mikä olisi niiden yleisin aihe.

Mutta mikä työssä on parasta?

"Parasta on asiakkailta saatu palaute ja tunne siitä, että on oikeasti saanut antaa jotain merkittävää apua henkilölle."

 

Nettipoliisin yhteystiedot osoitteessa www.poliisi.fi/nettipoliisi

Kuva: Katja Almgren


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja