Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Helsingissä riittää nähtävää ja koettavaa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Kiinnostavatko eläimet, huvitukset, historia tai taide? Kaikkia näitä löytyy Helsingistä. Jiipeenetti listasi neljä Helsingin päänähtävyyttä.

helsingissa riittaa nahtavaa ja koettavaa 1

Korkeasaaresta löytyy erilaisia eksoottisia ja hivenen tutumpia eläimiä. Kuvassa kiipeilevät alppikauriit.

 

Korkeasaaressa asustavat lukuisat eksoottiset eläimet

Näin kesäaikaan kävijä voi valita, matkustaako vesibussilla Kauppatorilta tai Hakaniemestä Korkeasaareen. Toinen vaihtoehto on kävellä Mustikkamaalta siltaa pitkin saareen. Vesibussimatka on toki jo kokemus sinänsä, joten sitä voin suositella kaikille eläintarhassa käyville.

Itse eläintarhassa eläinlajien määrä on huima: saaresta löytyy noin 150 erilaista lajia. Korkeasaaren näyttävimpiä eläimiä ovat ehdottomasti erilaiset kissaeläimet tiikereistä leijoniin. Kissaeläinten lisäksi saaressa asustaa lukuisia muita nisäkkäitä, lintuja, sammakkoja ja matelijoita. Nähtävää riittääkin siis useammaksikin tunniksi. Kesähelteillä tosin osa eläimistä on jäähdyttelemässä tarhojensa varjoissa ja kävijä saa tyytyä katselemaan varsin tyhjän oloisia häkkejä. Paras aika eläinten näkemiseen onkin aamupäivä tai ilta.

Jos saaressa sattuu nälkä yllättämään, niin ravintoloita löytyy saaresta kaksin kappalein. Kahviloitakin löytyy kaksi kappaletta saaresta. Omia eväitäkin voi syödä esimerkiksi lukuisten piknikpöytien ääressä.

Korkeasaaren eläintarha, Mustikkamaanpolku 12, Helsinki. Lisätietoja www.korkeasaari.fi.

 

helsingissa riittaa nahtavaa ja koettavaa 2

Linnanmäeltä löytyy laitteita jokaisen makuun. Kehrä on kaikkien vauhdin ystävien suosikki.

 

Linnanmäellä pääsee huvittelemaan

Linnanmäen huvipuistossa vierähtää hyvin vaikka koko päivä. Huvipuiston alueelta löytyy 44 erilaista laitetta. Puistosta löytyy jokaiselle jotakin: vauhdin hurmasta pääsee nauttimaan esimerkiksi Kehrässä ja Kirnussa, hyvät naurut saa puolestaan Vekkulassa ja lapset pääsevät huvittelemaan esimerkiksi KotKotissa ja Pilotissa.

Linnanmäen ainoa ongelma on se, että ranneke on melko kallis: sesonkiaikana se maksaa paikan päältä ostettuna 39 euroa ja netistä sen saa etukäteen ostettuna neljä euroa edullisemmin. Ranneke on saman hintainen kaikenikäisille. Kymmenen lasten laitetta on sentään maksuttomia, joten perheen pienimmille ei tarvitse ostaa omaa ranneketta. Myös koko perheelle suunnattu Panoraama on maksuton, joten Linnanmäellä voi käydä huvittelemassa aivan ilmaiseksikin.

Linnanmäeltä löytyy lukuisia ravintoloita ja kioskeja, joista saa isompaa ja pienempää purtavaa. Viime vuonna avattiin Linnanmäen ravintolamaailma Kattila, josta saa saman katon alta kaikkea suomalaisesta ruuasta Välimeren herkkuihin.

Linnanmäen läheisyydestä löytyy myös Merimaailma Sea Life ja Santa Claus World. Kaloja ja joulupukkia ei tosin pääse Linnanmäen rannekkeella tapaamaan, vaan näihin kohteisiin tarvitsee vielä oman lippunsa.

Linnanmäen huvipuisto, Tivolikuja 1, Helsinki. Lisätietoja www.linnanmaki.fi.

 

helsingissa riittaa nahtavaa ja koettavaa 3

Suomenlinnaan pääsee kesäaikaan myös vesibussilla. Taustalla näkyy yksi Suomenlinnan erikoisuuksista: Suomen ainoa sukellusvene Vesikko.

 

Historian havinaa Suomenlinnassa

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on suosittu turistikohde ja samalla yksi Helsingin asuinalueista. Saarella asuu vakituisesti noin 800 ihmistä. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin kaksi ja puoli vuosisataa sitten. Silloin Suomi oli osa Ruotsia ja Ruotsi oli vastikään menettänyt sodassa Venäjälle Itä-Suomen linnoitukset. Tuli tarve linnoitukselle, joka rakennettiin Helsinkiin.

Suomenlinnassa voi yhä tänä päivänä aistia historian henkäyksiä. Linnoituksen osat ovat nykyäänkin edelleen olemassa ja niitä pääsee ihastelemaan itsekseen tai opastetuilla kierroksilla. Suomenlinna on yksi Suomen Unescon maailmanperintökohteista. Maailmanperintökohteiksi on valittu ainutlaatuisia rakennuksia tai ympäristöjä, joita halutaan erityisesti suojella.

Suomenlinnaan pääsee lautalla Kauppatorilta ympäri vuoden tai kesäaikaan vesibussilla. Saareen voi purjehtia myös omalla veneellä. Saaresta löytyy lukuisia museoita, ravintoloita ja kahviloita. Saaren asukkaita ja turisteja palvelevat myös kirjasto ja kaupat.

Suomenlinna. Lisätietoja www.suomenlinna.fi.

 

helsingissa riittaa nahtavaa ja koettavaa 4

Kiasman Kimpassa-näyttelyssä on esillä Marimekon suunnittelija Jenni Tuomisen Jengi.

 

Nykytaidetta ihastelemaan Kiasmaan

Nykytaiteen museo Kiasma sijaitsee Postitalon vieressä parinsadan metrin päässä rautatieasemalta. Taidemuseossa pääsee tutkimaan nykytaidetta, joka monesti ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Kiasmassa on parhaillaan menossa kolme eri näyttelyä. Tarjolla on suomalaista nykytaidetta ja Marimekkoa yhdistettynä näyttelyssä nimeltä Kimpassa, Kiasma Hitsissä puolestaan esitellään taidemuseon tykätyimpiä teoksia ja kolmas näyttely on taiteilija Alfredo Jaarin näyttely.

Nykytaide koetaan usein kummalliseksi ja vaikeaselkoiseksi. Sitähän se onkin maallikon silmissä. Opastetuilla kierroksilla taideteosten merkitykset voivat kummasti aueta ja mystinen teos muuttuukin selkeämmäksi. Tyhjä taulukin voi alkaa näyttää taideteokselta oppaan kertomusten avulla.

 

helsingissa riittaa nahtavaa ja koettavaa 5

Hanna Vihriälän Ruusu-taideteoksen materiaalia ei kaukaa katsottuna arvaakaan. Teos koostuu yli 200 000 irtokarkista.

 

Jos nykytaide ei kuitenkaan nappaa, Helsingistä löytyy muitakin taidemuseoita. Esimerkiksi Tennispalatsista löytyy Helsingin taidemuseo ja Rautatientorin laidalta Ateneum. Näistä ja monista muista Helsingin taidemuseoista löytyy taatusti taidetta jokaisen makuun. Erityisesti Ateneumista löytyy monia suomalaisten rakastamia maalauksia Taistelevista metsoista Lemminkäisen äitiin.

Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2, Helsinki. Lisätietoja www.kiasma.fi.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja