Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Hevosia, historiaa ja hyvää ruokaa Länsi-Uudellamaalla - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Puolentoista tunnin ajomatkan päästä Helsingistä Länsi-Uudeltamaalta löytyy monta mielenkiintoista matkailukohdetta. Jiipeenetti tutustui neljään eri paikalliseen kohteeseen.

lansi uudenmaan nahtavyyksia 1

Yli 600 vuotta vanhan Raaseporin linnanrauniot kohoavat mäellä. Linnoituksen ollessa vielä toiminnassa kerroksia oli viisi, mutta ajan myötä linna rappeutui ja kerrosluku väheni kolmeen. 

 

Raaseporin linna

Raaseporin kivinen linnoitus seisoo korkealla kallionnyppylällä. Siinä samalla paikalla se on seissyt reilut 600 vuotta. Vuosisatojen aikana linnan ympäristö on ehtinyt muuttua melkoisesti. Enää merivesi ei loiski linnan kylkiä vasten: maa on noussut niin paljon, että entisen merenpohjan tilalla on nyt nurmea. Linnan ollessa vielä toiminnassa linnan viereen saattoi purjehtia veneellä.

Linna hylättiin 1550-luvulla ja sen jälkeen linna ehti rapistua pahoin. Nykyään linnasta on jäljellä enää seinät ja paksu pyöreä torni. Linnasta ei siis voida enää puhua, vaan pikemminkin jäljellä on vain rauniot. Se ei kuitenkaan Raaseporin linnan mielenkiintoisuutta vähennä. Linna todella henkii historiaa ja kävijä voi vain kuvitella, miltä linna mahtoi näyttää viisikerroksisena mahtavana merilinnoituksena.

Raaseporin linnasta saa huomattavasti enemmän irti oppaan johdolla järjestettävillä kierroksilla. Tarjolla on esimerkiksi opastuskierroksia historiallisiin asuihin pukeutuneiden oppaiden johdolla. Linnakäynnin jälkeen nälän yllättäessä voi poiketa Linnanvoudin tuvassa, jonka kurpitsansiemensämpylöitä voin suositella.

Raaseporin linna, Raaseporin linnatie, Snappertuna. Lisätietoja www.raseborg.org/slott/fin

 

lansi uudenmaan nahtavyyksia 2

Malmbackan miilunpolttajakylässä voi yöpyä yksinkertaisessa miilunpolttajan majassa. 

 

Malmbackan miilunpolttajakylä

Tom ja Kita Österlund yllättyivät muutama vuosi sitten kun heidän tontillaan olevat kuopat paljastuivat hiilimiilujen hiillostuskuopiksi. Hiilimiiluilla on pitkä historia, joka kantaa vuosisatojen päähän. Hiilimiiluja polttamalla tuotettiin puuhiiltä, jota alueen rautaruukit tarvitsivat raudan valmistamiseen.

Österlundit perustivat miilunpohjien ympärille kokonaisen miilunpolttajakylän. Alueelta löytyy pieniä puisia miilunpolttajan majoja, joissa voivat yöpyä kaikki kokemuksenhaluiset. Majoista ei löydy sisävessaa puhumattakaan sähköstä tai lämmityksestä. Miilunpolttajan majassa yöpyminen sopiikin erähenkisille matkailijoille. Majojen lisäksi kylästä löytyy hirsimökkejä.

 

lansi uudenmaan nahtavyyksia 3

Malmbackan vanhoista miilunpohjista löytyi satoja vuosia vanhoja puuhiiliä. 

 

Kylässä vietetään myös vuotuisesti syyskuun ensimmäisenä päivänä miilunpolttajan viikonloppua. Viikonloppuna sytytetään historiallisia perinteitä kunnioittaen miilu. Viikonloppuun kuuluu myös jumalanpalvelus miilun äärellä, tanssi- ja lauluesityksiä ja tietysti historiallista ruokaa ja juomaa. Seuraavan kerran miilunpolttajan viikonloppua vietetään 6. - 7.9.2014.

Malmbackan miilunpolttajakylä, Norrbyntie 45, Snappertuna. Lisätietoja www.malmbacka.fi

 

lansi uudenmaan nahtavyyksia 4

Storfinnhova Gårdin metsäkylän puumajoissa voivat yöpyä kaikki eksoottisia kokemuksia haluavat. 

 

Storfinnhova Gårdin metsäkylä

Parin metrin korkeudessa puunrunkojen varassa seisoo kuusi puumajaa. Ne ovat eksoottisia yöpymispaikkoja kokemuksenhaluisille. Majoihin kiivetään tikapuita pitkin ja sisällä majoissa on makuupaikat kolmelle. Majoissa ei ole sisävessaa, sähköstä tai juoksevasta vedestä puhumattakaan. Ainoa ylellisyys on lattialämmitys ja lämpöeristys, joten majoissa voi yöpyä talvellakin.

Majojen yhteydessä sijaitsee metsäkylän erikoisuus: maanalainen graniittinen savusauna. Saunan hämyisä tunnelma on jännittävä ja ainoana valonlähteenä toimivat sadat tuikkukynttilät ja myrskylyhdyt. Saunassa on myös allas ja vesiputous, joihin vesi pulppuaa viereisestä purosta. Ison savusaunan lämmitys ei ole aivan helppo juttu, vaan lämmittämiseen kuluu kahdesta kolmeen päivää. Saunan lämmettyä sinne mahtuu reilut 20 ihmistä saunomaan.

Metsäkylän yhteydessä on myös mahdollisuus ruokailla esimerkiksi Metsänhovissa. Ruuassa suositaan paikallisia ja sesongin mukaisia raaka-aineita. Oman kokeiluni pohjalta voin sanoa, että ruoka oli oikein herkullista. Salaattipöydästä löytyi monenlaisia makuja ja pääruokana tarjoillun possukastikkeen liha oli sopivan mureaa. Storafinnhova Gårdiin kannattaakin poiketa jo pelkästään ruuan vuoksi!

Storfinnhova Gård, Finnhovantie 163, Kemiönsaari. Lisätietoja www.storfinnhova.com

 

lansi uudenmaan nahtavyyksia 5

Islanninhevostalli Sólfarilla on yhteensä 14 islanninhevosta. 

 

Islanninhevostalli Sólfari

Jos mielii ratsastamaan, niin Länsi-Uusimaan seudulta löytyy useita vaihtoehtoja hevostalliksi. Yksi seudun hevostalleista on Karjaalla sijaitseva Sólfari. Tallista löytyy 14 islanninhevosta. Islanninhevoset ovat kooltaan pieniä, melkein poninkokoisia. Koostaan huolimatta ne ovat vahvoja ratsuja ja voivat kantaa jopa 100-kiloista lastia.

Hevostalli tarjoaa eripituisia retkiä, vaelluksia ja leirejä. Lyhyelle retkelle voi lähteä täysin kokematonkin ratsastaja, mutta useamman päivän vaelluksilla täytyy olla jo aiempaa kokemusta hevosista ja ratsastamisesta. Vaelluksilla voidaan käydä esimerkiksi aiemmin esitellyissä Raaseporin linnassa ja Malmbackan miilunpolttajakylässä.

Islanninhevostalli Sólfari, Vallardvedjantie 510, Karjaa. Lisätietoja www.tallisolfari.com

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja