HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Laita silmäsi kiinni. Kuvittele mielessäsi viehättävä keskiaikainen ritarilinna paksuine kivimuureineen. Avaa silmäsi. Kallion kirkko on jotakuinkin sen näköinen.

kallion kirkko 1

Kallion kirkko on Lans Sonckin vuonna 1912 valmistunut graniittinen kirkko.

 

Jos olet joskus käynyt Turussa vierailemassa Turun linnassa saatat huomata samankaltaisia piirteitä sekä Kallion kirkossa että Turun linnassa. Kallion kirkko muistuttaa melkoisesti linnaa. Sen graniittiset seinät ovat paksut ja vaaleanharmaat. Kirkossa on samanlaiset vaaleanvihreät katot kuin Turun linnassa. Ainoana erona on, ettei Turun linnassa ole läheskään yhtä paljon ikkunoita kuin Kallion kirkossa.

Helsingin Kallion kirkkoa on mahdotonta olla huomaamatta, jos käy Hakaniemen Ympyrätalossa ostoksilla. Kirkon torni kohoaa 94 metrin korkeuteen meren pinnasta ja se näkyy todella kauas. Kirkon näkyvyyttä parantaa vielä se seikka, että kirkko on rakennettu seudun korkeimmalle kalliolle. Ennen vanhaan kaikki kirkot sijaitsivat mielellään korkeimmalla mäellä, mutta nykyään asialla ei ole kovin suurta merkitystä uusia kirkkoja rakennettaessa.

Kirkkoa ympäröi hyvin hoidettu pieni puisto, jossa mustarastaat ja talitiaiset livertävät. Harpon kirkon portaat ylös. Melkoinen yllätys kuitenkin on, ettei kirkkoon mennäkään sisään julkisivun puolelta, vaan aivan päinvastaiselta puolelta. Koko kirkon voi kuitenkin kiertää suojamuurin ympäröimää tietä pitkin.

 

kallion kirkko 3

Kirkon suuremmissa uruissa on 48 äänikertaa.

 

Kallion kirkko on suosittu konserttikirkko. Syytä ei tarvitse miettiä kovin kauaa. Astuessani kirkkoon sisään ensimmäisenä kuulen urkujen pauhun. Ääni on melkoisen mahtava, sillä kirkon isommat urut eivät ole ihan pienimmästä päästä. Uruissa on peräti 48 äänikertaa. Kirkossa on myös toiset pienemmät urut.

Kirkon alttari ei ole kaikkien perinteisimmästä päästä. Kirkon alttaritaulu on taiteilija Hannes Autereen puuveistos. Erikoista teoksessa on, että veistoksen hahmojen mallina taiteilija käytti 1950-luvulla eläneitä Kallion asukkaita. Alttaritaulun molemmin puolin kasvaa pitkät vihreät köynnöskasvit. Samainen taiteilija on tehnyt katosta riippuvan puisen krusifiksin. Krusifiksi ihan konkreettisesti roikkuu pitkän köyden varassa alttarin yläpuolella.

 

kallion kirkko 4

Suuri kirkkosali on väriltään vaalea ja siellä on noin 1100 istumapaikkaa.

 

Kirkon seitsemän pronssikelloa eivät ole ihan tavallisia. Neljä kelloista soittaa joka päivä kello 12 ja 18 J. S. Sibeliuksen niille laatimaa sävelmää. Sibelius on Suomen kansallissäveltäjä. Itse en ehtinyt kuulla kellojen soittoa paikan päällä, mutta jälkikäteen sen voi kuunnella Ylen Elävästä arkistosta. Ihan jokaisen kirkon kello ei kuitenkaan soita kansallissäveltäjämme teosta.

 

kallion kirkko 2

Kallion kirkon erikoisuus on kirkon alla oleva uurnaholvi. Kuolleiden nimet ovat messinkilaatoilla kirkon takaseinällä.

 

Viimeksi vierailin kirkkokierroksellani Malmin kirkossa. Sitä en suositellut Helsingissä käyvälle turistille, mutta sen sijaan Kallion kirkossa kannattaa vierailla. Kesälomamatkalla viileä kivikirkko on ihana paikka istahtaa hetkeksi alas ja vain ihailla...

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja