Käyttäjän arvio: 4 / 5

HyväHyväHyväHyväHuono
 

Toivakassa ehkä suosituimpana matkailunähtävyytenä toimii Toivakan kirkko. Sen upeat ja "erilaiset" kattomaalaukset houkuttelevat paikalle myös ulkomaalaisia.

Toivakan kirkko on kaunis puukirkko, jonka ikkunoita reunustavat goottilaistyyliset jäsennykset.

 

Kirkko on rakennettu vuosina 1879 - 1882. Tämän päätytornillisen pitkäkirkon on suunnitellut arkkitehti L. I. Lindqvist. Kellotapuli valmistui aikaisemmin vuonna 1871. Kirkkoa ja tapulia ympäröi vanha hautausmaa.

Alvar Aallon johdolla kirkkoa uusittiin vuonna 1923. Katon maalaukset, kirkkoesineistö ja alttaritaulun yläpuolella oleva lasimaalaus ovat Aallon suunnittelemia. Irtoesineet siirrettiin 1988 Alvar Aalto -museoon Jyväskylään säilytettäviksi ja hoidettaviksi.

 

Kirkon alttari. Katossa maalauksien lisäksi on kaunis kattokruunu.

 

Kiinnostavinta Toivakan kirkossa ovat sen ainutlaatuiset kattomaalaukset. 70-luvun alussa kirkko tarvitsi uutta maalausta ja työhön palkattiin oman kylän ainut taidemaalari, Ateneumin käynyt Pellervo Lukumies. Hän maalasi kirkon kattoon kuvia esimerkiksi enkeleistä ja Jeesuksesta. Lukumiehen maalauksista nousi suuri kohu, sillä tyylillisesti ne erosivat täysin siitä, mihin kirkoissa oli totuttu.

Hahmot olivat muodikkaasti puettuja, aivan kuin poptähtiä ja sarjakuvahahmoja. Maalaukset tuovat mieleen nykyäänkin poptaiteen vaikka taiteilija puhuukin omasta tyylistään. Omasta mielestänikin hän on ollut maalauksia tehdessään aikaansa edellä. Toivakan kirkossa on hahmoja kaikkialta maailmasta; enkeleistä löytyy egyptiläinen, hindulainen, kiinalainen ja romani. Piruja ja viittauksia helvettiin on kuitenkin turha etsiä.

 

Kattoon maalattu Kati Josefiina. Hän edustaa Pellervo Lukumiehen ihmisenkeleiden joukossa suomalaista nykyihmistä.

 

Toinen maalaus Matteuksen evankeliumista ja Jesajan kirjasta, jossa on enkeli siipineen. Lukumies kertoo, että siivet ovat sen takia, että ne viittaavat tuonpuoleiseen. Ilman niitä hahmo olisi vain ihminen.

 

Tunnelma pienessä kylässä oli kireä. Eniten maalauksia vastaan oli sen ajan kirkkoherra, vaikka Lukumies osoitti kyllä jokaisen kuvan pohjautuvan Raamatun teksteihin. Taiteilija ajettiin ulos ja kirkon ovet lukittiin.

Lukumies oli kuitenkin päättänyt tehdä työnsä loppuun. Itse 78-vuotiaan taiteilijan sanoin: "Mulla oli semmonen apulainen siellä, joka kiipes tornin ikkunan kautta ja sitten aukaisi välioven sillai että minä puskin oven auki ja siitä lähti tuo kynnyskin irti ja vieri tuonne mäkkeen". Taiteilija maalasi maalaukset loppuun. Onneksi hänellä oli kannattajia kirkkoneuvostossa, olihan hän edellisen kirkkoherran poika. Toivakan kirkkovaltuusto hyväksyi kattomaalaukset 10.9.1973. Pellervo oli maalannut niitä kaksi vuotta. Yleisölle kirkko avattiin uudestaan itsenäisyyspäivänä samana vuonna.

Toivakan kirkko on näkemisen arvoinen paikka! 40 vuotta täyttävät maalaukset ovat upeita. Useat tiekirkkojen kiertäjät pysähtyvätkin täällä ihastelemassa Lukumiehen kädentaitoja.

 

Kuvat: Pinja Lampinen. Lähteet: Ohjelma Puoli Seitsemän 5.9.2013 YLE TV2, Keskisuomalainen 9.8.2013 juttu "Taivasta kohti kurottaa", www.ymparisto.fi, www.toivakka.fi.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja