Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Risteilyaluksen saapuessa Helsinkiin Uspenskin katedraali näkyy jo kaukaa. Komeassa Uspenskin katedraalissa vierailee tuhansittain turisteja joka vuosi. Katedraalissa on vieraillut myös useasti varkaita, viimeksi kolme vuotta sitten.

uspenskin katedraali 1

Uspenskin katedraali näkyy hyvin Helsingin Kauppatorilta.

 

Ortodoksinen Uspenskin katedraali vilisee täynnä turisteja. Se on yksi tärkeimmistä Helsingin turistikohteista. Tavallisena syksyisenä arkipäivänäkin katedraalin edessä seisoo turistibussi tai kaksi. Kaiken kaikkiaan katedraalissa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää. Vierailuni aikana katedraali on täynnä Japanista peräisin olevia matkailijoita, jotka kamerat kaulassaan kuvaavat aivan kaikkea.

 

uspenskin katedraali 3

Uspenskin katedraalissa vierailee tuhansittain turisteja vuodessa. 

 

Punatiilinen ortodoksinen katedraali kohoaa aivan Presidentinlinnan vieressä parin sadan metrin päässä Kauppatorilta. Katedraalin sipulimaiset kupolit on kullattu 24 karaatin lehtikullalla. Katedraali on kooltaan massiivinen. Rakennuksen koon ymmärtää oikeastaan vasta sisään astuttuaan. Katedraalin katto tuntuu nousevan taivaisiin ja kirkkosalillakin on kokoa.

 

uspenskin katedraali 2

Katedraalin ikonostaasi on komea ja se hohtaa kultaisena.

 

Uspenskin katedraalin ehkä kaikkein tunnetuin esine on Kozelshtshanin Jumalanäidin ikoni. Kolme romanialaismiestä murtautui Uspenskin katedraaliin rikkomalla ikkunan. Ryöstö tapahtui kahden aikaan yöllä. Varkaat veivät ihmeitätekevän ikonin ja sen ympärillä olleet noin neljäsataa korua. Varastettujen tavaroiden arvo oli noin 200 000 euroa.

Saman vuoden elokuussa Uspenskin katedraaliin murtauduttiin jälleen. Vartiointiliikkeen ja poliisin nopean toiminnan ansiosta ryöstöpaikalta jäi verekseltään kiinni kolme miestä. Oikeus tuomitsi miehille vankeusrangaistukset ja yksi miehistä tuomittiin maksamaan 183 000 euroa Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle. Ikonia ei kuitenkaan löytynyt. Poliisi epäili, että ikoni oli viety pois Suomesta.

 

uspenskin katedraali 4

Katedraalin kattokruunu on melkoisen massiivinen kooltaan.

 

Vasta helmikuussa 2011 tapahtui asioissa käänne. Vankeudessa ollut katedraaliin murtautumisesta tuomittu mies sai omantunnontuskia ja kertoi, että ikoni on haudattu maastokätköön Turkuun. Ikoni oli ollut silloin kateissa yli puoli vuotta. Poliisi kävi kaivamassa ikonin esille, minkä jälkeen ikoni puhdistettiin Valamon konservointilaitoksella. Ikoni palasi juhlasaatossa takaisin Uspenskin katedraaliin elokuussa 2011.

Nykyään ikoni on niin hyvin suojattu, että turistit eivät pääse lähellekään sitä. Siksi siitä on melko mahdotonta saada tämän jutun yhteyteen edes valokuvaa. Aiemmin katedraalista varastettua Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikonia ei ole löytynyt tähän päivään mennessä. Ikoni katosi keskellä päivää kesällä 2007.

 

uspenskin katedraali 5

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja