HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Jaana Hallamaa toi vuonna 2007 idean elävästä joulukalenterista Keski-Euroopasta Helsingin Tapanilaan. Nyt kuusi vuotta vuotta myöhemmin perinne on levinnyt ympäri Suomea.

tapanilan kirkko 1

Tapanilan kirkko on valmistunut 1950-luvulla tapanilalaisen arkkitehti Pehr Björkvalin kynästä.

 

Vuonna 2007 Helsingin Tapanilassa asuva Jaana Hallamaa sai idean elävästä joulukalenterista saksalaiselta ystäväperheeltään. Joulukalenteriperinne yhdistää monia naapurustoja Saksassa ja Sveitsissä. Hallamaa toi idean mukanaan Suomeen ja tarjosi ideaa naapuruston rouvien kirjallisuuspiirissä. He innostuivat ideasta ja mukaan kalenteriluukkuja järjestämään tuli liuta tapanilalaisia.

Elävässä joulukalenterissa ideana on, että joulukuussa järjestetään päivittäin jouluaattoon asti erilaisia tapahtumia. Tapahtumapaikat ilmoitetaan yleensä netissä etukäteen, mutta tapahtumien tarkkaa sisältöä ei kerrota. Ohjelma on siis katsojalle täysi yllätys. Kalenteriluukussa voi olla esimerkiksi musisointia yksityispihalla tai muuta yksityisihmisten, yritysten, koulujen ja kirkon järjestämää puuhaa.

 

tapanilan kirkko 2

Seurakunnan lauluryhmät pääsivät esiintymään Tapanilan elävän joulukalenterin kahdeksannessa luukussa.

 

Tähän vuoteen mennessä elävä joulukalenteri on levinnyt ainakin Helsingin lukuisiin lähiöihin, Vantaalle, Jyväskylään, Orimattilaan, Kristiinankaupunkiin, Hollolaan ja Kotkaan. Elävän joulukalenterin perinne on säilynyt myös Tapanilassa, mistä se sai alkunsa Suomessa.

Tapanilan elävän joulukalenterin kahdeksas luukku avautui pienessä ja idyllisessä Tapanilan kirkossa lasten kauneimpien joululaulujen tahtiin. Kirkkosaliin mahtuu 200 ihmistä kerrallaan ja sali oli melkein täynnä innokkaita kuuntelijoita. Joululauluja oli esittämässä seurakunnan lasten DoReMi-kuoro ja Mini- ja Midi-lauluryhmät. Myös yleisö pääsi laulamaan yhdessä monia tuttuja jouluisia lauluja.

 

tapanilan kirkko 3

 Kirkon alttarin risti on kirkkaasti valaistu.

 

Perheen pienimmät odottivat malttamattomina kirkon penkeissä omaa esiintymisvuoroaan. Ensimmäisenä esiintymään pääsivät pienimmät 3 - 4-vuotiaat Midi-laulajat. He paukuttivat innokkaina kapuloitaan kanttori Merja Wirkkalan ohjatessa heitä. Pienokaisten esiintyminen tallentui lukuisten vanhempien muistikorteille.

Seuraavaksi lavalle pääsivät 5 - 6-vuotiaat Mini-laulajat ja DoReMi-kuoro. Heillä riitti todella intoa laulamiseen ja he kajauttivat kovaa ja korkealta lukuisat joululaulut. Ohjelmassa oli muun muassa Tonttujen jouluyö ja Pienet kellot soittavat.

 

tapanilan kirkko 4

Kirkon urut ovat erikoista mallia. Urkujen pillit on kiinnitetty seinälle, mutta koskettimet sijaitsevat kirkkosalissa joulukuusen takana.

 

Penkeissä istuvia perheen pienimpiä alkoi kyllästyttämään kesken ohjelman ja kirkkosalin takaosassa pienokaiset järjestivät hippaleikit. Siellä juostiin ilmeisesti kilpaa ja hihkuttiin. Viisikymmentä minuuttia on monelle pikkuiselle pitkä aika istua hiljaa penkillä. Tapanilan kirkon joulukalenteriluukku oli tavallista pidempikestoisempi. Yleensä elävän joulukalenterin ohjelmat kestävät enintään vartin verran.

Lisätietoja Tapanilan elävästä joulukalenterista löytyy Tapanilan kaupunginosan nettisivuilta. Voit selvittää vaikkapa Googlen avulla, järjestetäänkö omassa kotikunnassasi elävää joulukalenteria.

 

Jutun lähteenä on käytetty Kirkko ja kaupunki -lehdessä 27.11.2007 ilmestynyttä artikkelia Kaamosleikki kutsuu.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja