Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Moni eteläsuomalainen suuntasi pääsiäislomalla Lappiin, niin myös meidän perheemme. Tälläkään matkalla emme malttaneet olla käymättä bongaamassa paikallisia kirkkoja.

revontulikappeli 1

Revontulikappelin edessä kohoaa yli 400 vuotta vanhasta kelohongasta tehty risti.

 

Pikajunan tasainen kolina ja heilunta tuudittaa matkailijan alta aikayksikön uneen. Ennen nukahtamista ehtii kuitenkin pohtia yhtä jos toista. Junan määränpäänä on Rovaniemi ja siitä sitten on tarkoitus jatkaa vielä puolitoista tuntia autolla kohti pohjoista.

Tätä matkaa on odotettu jo kauan. Koulussakin jaksoi kevään pitkät vähälumiset kuukaudet puurtaa sen ajatuksen voimalla, että reissu lumiseen Lappiin oli tulossa. Näiden ajatusten jälkeen uni ottaa vallan ja pohjoinen tulee junan matkatessa entistä lähemmäksi tunti tunnilta.

 

revontulikappeli 2

Revontulikappelin alttarin yllä on arkkitehti Kari Ojalan eri puulajeista sommittelema revontulia esittävä taideteos.

 

Kolmentoista tunnin ja liki 900 kilometrin junamatkan jälkeen ollaan perillä Rovaniemellä. Pohjoisen matkalla on tarkoitus käydä myös kirkoissa ja niin teemmekin. Ehkä kaikkein mielenkiintoisin kirkko matkalla on aivan Pyhätunturin kupeesta löytyvä matkailijoille suunnattu Revontulikappeli. Pieni kappeli sijaitsee aivan päätien varressa samaten kuin oikeastaan kaikki muutkin seudun palvelut.

Vierekkäin sijaitsevilla Luosto- ja Pyhätuntureilla vierailee vuosittain tuhansia matkailijoita. Näistä lumilautailijoista, hiihtäjistä ja kesän patikoijista noin 35 000 vierailee vuosittain kappelissa. Kappeli palvelee matkailijoiden lisäksi myös lähiseudulla asuvia paikallisia.

 

revontulikappeli 3

Kappelin alttaria reunustaa jykevä kelohongasta tehty kaide. Myös itse alttari on täyttä puuta.

 

Revontulikappeli on Lapin ensimmäinen turisteille suunnattu kappeli. Se kohosi nykyiselle paikalleen kohta kolmekymmentä vuotta sitten pitkälti talkoovoimin. Rahaa kappelia varten kerättiin erilaisilla tempauksilla ja kolehdeilla. Kolehtien kerääminen aloitettiin jo kymmenen vuotta ennen kappelin valmistumista, joten kyseessä ei todellakaan ollut nopea projekti.

Kappelin edessä seisoo tukevasti yli 400 vuotta vanhasta kelosta tehty puuristi. Itse kappeli on harmaansininen ja tunnelmallinen. Puusta rakennetussa kappelissa on todella se tuntu, että nyt ollaan Lapissa. Kappelin alttarikaidekin on aitoa kelohonkaa ja lattiamateriaalina on Sodankylästä peräisin olevaa Lokan liusketta. Kappelissa sirot ja jyhkeät materiaalit vuorottelevat sopusoinnussa: massiivisen alttarikaiteen ohella kappelista löytyy hyvin siroja pieniä katosta roikkuvia lamppuja.

 

revontulikappeli 4

Kappelin jykevää saarnastuolia koristaa kävyistä tehty kranssi.

 

Kappeliin astuva matkailija kuitenkin hämmästyy, kun missään ei näykään ainakaan keskipäivällä revontulia. Mistä kappelin nimi on oikein peräisin? Kappelin nimen ymmärtääkseen täytyy käyttää hieman mielikuvitusta ja kääntää katseensa alttarin yläpuolelle. Sinne arkkitehti Kari Ojala on sommitellut punahongasta ja harmaasta kelosta kohokuvan, joka esittää revontulia. Toki, jos on onnea matkassa, voi ainakin yöllä nähdä Revontulikappelin suuresta alttarin takana olevasta ikkunasta myös aitoja revontulia.

Revontulikappelin jälkeen matkamme jatkuu hotellille poronkäristyksen ääreen. Sitä paikallisherkkua ei voi Lapissa olla maistamatta. Lapissa riittäisi nähtävää ja koettavaa useiksi viikoiksi, mutta pääsiäisloma on harmittavan lyhyt. Muutaman päivän päästä koittaakin jo samanlainen junamatka kohti etelää ja kotia.

 

revontulikappeli 5

Korea sininen kivi on ametisti. Se on paikallinen erikoisuus, sillä sitä kaivetaan parin kilometrin päässä Lampivaaran Ametistikaivoksessa. 

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja