Käyttäjän arvio: 2 / 5

HyväHyväHuonoHuonoHuono
 

Rakkaalla kirkolla on monta luonnehdintaa: ainutlaatuinen suomalaisen arkkitehtuurin helmi ja Suomen yhdeksänneksi rumin kirkko. Tampereen Kalevan kirkko herättää erikoisuudellaan monenlaisia tunteita.

kalevan kirkko 1

Kalevan kirkkoa peittävät tuhannet valkaisemattoman pellavan väriset tiilet. 

 

Tampereen Liisankalliolla kohoaa viljasiiloksikin haukuttu Kalevan kirkko. Kirkkoa ei ole turhaan verrattu viljasiiloon, sillä kirkko korkeudeltaan ja vaalealta ulkopinnaltaan muistuttaa epäilemättä viljan säilytykseen käytettävää varastoa. Kirkolla on korkeutta vaikuttavat 39 metriä ja korkea sijaintipaikka kallion laella takaa näkyvyyden kauas lähiympäristöön.

Kirkko on varsin omaperäisen näköinen: kirkko ei ole säännöllisen muotoinen, vaan koostuu koverista ja kuperista seinistä. Kirkossa ei ole yhtään suoraa kulmaa. Ulkoapäin katsellessa ei heti arvaisi, että kirkon suunnittelijoiden lähtökohtana oli kalan muoto. Vasta kirkon pohjapiirrokseen tutustuessa yhteyden kalaan oivaltaa: kirkko on sisäänkäynnin kohdalta kapea, levenee keskeltä ja kapenee alttarille päin.

 

kalevan kirkko 2

Kirkon keskikäytävällä on pituutta 50 metriä. Keskikäytävän päädyssä alttarilla on Reima Pietilän veistos Särkynyt ruoko. 

 

Kirkon ulkoseinät on päällystetty kylpyhuonelaattoja muistuttavilla kellertävillä tiilillä. Kirkko on kooltaan melko suuri ja siksi laattojakin on tarvittu melkoisesti: 150 000 kappaletta. Betoniakin on kulunut seiniin tuhansia kuutiometrejä. Seinien välissä kohoaa melkein lattiasta kattoon ulottuvat kapeat ikkunat. Kaikki 18 ikkunaa ovat erikokoisia.

Kalevan kirkko on ulkonäöltään siis varsin omaperäinen ja kaukana perinteisestä suomalaisesta kirkosta. Siksi kirkon ulkoasu jakaa tunteita. Tämänvuotisessa Helsingin Sanomien Suomen rumimman kirkon äänestyksessä Kalevan kirkko sijoittui yhdeksänneksi. Toisaalta Museovirasto kuitenkin pitää kirkkoa sen verran ainutlaatuisena kohteena, että kirkko on suojeltu.

 

kalevan kirkko 3

Kirkon kokoon nähden 41 äänikerran urut ovat yllättävän pienet. Urkujen mäntypuisen ulkoasun on suunnitellut Reima Pietilä. 

 

Myöskään kirkon suunnittelijapariskuntaa ei sovi unohtaa. Kirkon suunnittelijoiden Reima ja Raili Pietilän sanotaan olevan kansainvälisesti yhtä tunnettuja kuin Suomen ykkösmuotoilija Alvar Aalto. Pietilöiden kynästä on syntynyt esimerkiksi öljyvaltio Kuwaitin loisteliaita hallintorakennuksia, Suomen suurlähetystön rakennus Intian Delhiin ja Suomen tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi. Kaikki heidän suunnittelemansa rakennukset ovat jollain tavalla omalaatuisia. Esimerkiksi Mäntyniemessä on yli 200 ulkonurkkaa, 300 erikokoista ikkunaa ja 190 ovea.

 

kalevan kirkko 4

Saarnatuolin takana on taustalevy, jonka tarkoituksena on vähentää kaikumista. Kirkossa on muuten melkoinen, jopa 10-sekuntinen kaiku. 

 

Pietilöille tyypillinen omalaatuisuus näkyy myös Kalevan kirkossa. Kirkkosaliin astuessa hämmästyy kirkon avaruudesta ja valoisuudesta. Lattiasta kattoon on korkeutta 30 metriä. Alun perin kirkosta piti tulla vielä 15 prosenttia suurempi. Silloin kirkon katto olisi ollut vielä melkein viisi metriä korkeammalla. Korkea katto luo kirkkoon voimakkaan kaiun: ääni saattaa kaikua kirkkosalissa jopa 10 sekuntia.

Pituutta sisäänkäynniltä alttarille kertyy 50 metriä. Kirkossa naimisiin menevällä hääparilla riittääkin siinä käveltävää. Tosin Turun tuomiokirkossa keskikäytävällä on pituutta vielä yli 30 metriä enemmän. Kalevan kirkon keskikäytävän pituutta ei arvaisi heti niin pitkäksi, sillä Pietilät ovat luoneet kirkkoon valeperspektiivin, joka lyhentää kirkkosalin pituutta katsojan silmissä.

 

kalevan kirkko 5

Kirkon pitkät penkit ovat suomalaista mäntyä. Istumapaikkoja kirkossa on yli 1 100. 

 

Kalevan kirkko on kieltämättä karu: harmaan betonisille seinille vastapainoksi väriä tuovat ainoastaan puiset kalusteet ja viherkasvit. Kirkon alttarillakaan ei ole perinteistä alttarimaalausta, vaan mäntyinen veistos. Veistos on kirkon toisen arkkitehdin Reima Pietilän käsialaa. Veistoksella on pituutta koko alttari-ikkunan verran ja se kuvaa särkynyttä ruokoa.

Alttarille on sijoitettu myös risti, joka sekin on Pietilöille tyypillisesti omalaatuinen. Puinen risti kumartuu kirkkosaliin päin ja se symboloi siunaamista ja suojaamista. Alttarikaiteessakin näkyy suunnittelijoiden leima: kaide on käännetty nurin perin. Normaalisti kaide kaareutuu alttarin ympärille. Kalevan kirkossa puoliympyrä on käännetty kirkkosaliin päin.

 

kalevan kirkko 6

Kirkossa on huomioitu myös lapset: kirkosta saa lainata pehmoleluja messun ajaksi. 

 

kalevan kirkko 7

Kirkon kalamuoto selviää hyvin kirkon pienoismallista. Myös suorakulmattomuus näkyy hyvin pienoismallissa. 

 

Voit kurkistaa kirkkoon virtuaalinäkymässä.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja