HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Keski-Karjalassa, aivan Venäjän rajan tuntumassa, asustaa kirkonpolttajat. Tämän liikanimen kiteeläiset saivat poltettuaan viisi kirkkoa. Millainen on paikkakunnan viides, jo kerran palanut, mutta vielä toistaiseksi pystyssä seisova kirkko?

kiteen kirkko 1

Kiteen kirkko on järjestyksessä paikkakunnan viides. Kirkon seinien harmaa graniitti on peräisin omalta paikkakunnalta ja tiiletkin on poltettu Kiteellä. 

 

Muita taloja korkeammalle kohoaa Kiteellä harmaasta graniitista rakennettu kirkko. Kirkko on järjestyksessä Kiteen viides ja samalla pitkäikäisin. Uusin kirkko on ehtinyt seistä paikallaan reilut 120 vuotta.

Tähän saavutukseen ei pysty yksikään aiemmista Kiteen kirkoista. Aiempien kirkkojen kohtaloksi päätyi tulipalo.

 

kiteen kirkko 2

Sähköt kirkkoon saatiin reilut 90 vuotta sitten. Tämä kattokruunu on kuitenkin huomattavasti tuoreempaa alkuperää. 

 

Ei ole siis lainkaan ihme, että kiteeläiset saivat naapurikuntalaisilta pilkkanimen: kirkonpolttajat. Kiteellä paloi kolmen ja puolensadan vuoden aikana, eli varsin tiheään tahtiin, viisi kirkkoa. Kirkonpolttajia kyläläiset eivät kuitenkaan ole, sillä kirkot paloivat onnettomuuksien ja sotien yhteydessä.

Kiteeläisen kirkon elinikä vaihteli 11 vuodesta 115 vuoteen. Yhden lyhyimmistä elämistä näki Kiteen ensimmäinen kirkko, joka tuhoutui 1650-luvulla luterilaisten ja ortodoksien välisissä kahnauksissa.

Tarina on suomalaisille varsin tyypillinen: ensin ortodoksit polttivat luterilaisen kirkon ja sitten luterilaiset kostoksi ortodoksisen.

Toinen kirkko päätyi venäläisten sotamiesten polttopuiksi miehityskausien aikana. Tämä kirkko kuitenkin kesti suhteellisen pitkään: yli 80 vuotta.

 

kiteen kirkko 3

Kirkon urut ovat isoon kirkkosaliin nähden harvinaisen pienet. Kangasalan Urkutehtaan valmistamissa uruissa on 28 äänikertaa. 

 

Kiteen kolmas kirkko kesti liki yhtä kauan kuin nykyinenkin: 115 vuotta. Juhannuksena 1876 aamuyöstä kirkko kuitenkin paloi maan tasalle kahdessa tunnissa.

Kansan tarinoiden mukaan kirkon poltti poppamies Väistö. Hänen uskottiin tehneen kirkossa noitatemppujaan, mutta edes poliisikuulusteluissa asia ei selvinnyt. Nykypäivänä palamissyyksi on arveltu taikuuden sijaan sen aikaisia valaistus- ja lämmityslaitteita.

 

kiteen kirkko 4

Kirkon alttaria koristaa jäljennös Leonardo da Vincin maalauksesta Pyhä ehtoollinen. Alkuperäinen maalaus sijaitsee Milanossa, Italiassa. Alttarimaalauksen yläpuolella on parveke, josta pappi saarnasi aiemmin kansalle. Nykyisin parvekkeella on saarnatuolin sijaan puutarha. 

 

Neljäs lautakirkko saatiin pystyyn ennätysajassa: puolessa vuodessa. Se oli alunperinkin väliaikainen ratkaisu, sillä koko kirkkokansa ei mahtunut kirkkoon. Talvella kirkossa oli myös niin kylmä, että siellä ei tarjennut ilman vällyjä.

Lautakirkon vielä olemassa ollessa aloitettiin viidennen, nykyisen kirkon rakennus. Rakennuksen piirustukset tilattiin ulkomailla asti opiskelleelta Frans Sjöströmiltä.

Kirkko valmistui etuajassa ja kaikki näytti menevän tällä kertaa nappiin. Kirkko vihittiin käyttöön 1887 ja jopa naapurikuntalaiset saapuivat komeaa temppeliä katsomaan.

Vielä samana vuonna kävi kuitenkin onnettomuus. Kirkon rakennusurakasta vastannut maakauppias Laurikainen sai tehtäväkseen korjata kirkon peltikattoa. Työssä käytettiin hehkuvia hiiliä ja ilmeisesti varomaton tulenkäyttö sai aikaan tulipalon.

Kiteen viidennestä kirkosta jäi jäljelle vain kiviset seinät. Kaikki kirkon puuosat paloivat ja samalla paloi väliaikainen lautakirkkokin.

 

kiteen kirkko 5

Kirkon lasten nurkkauksesta löytyy myös koristeellinen puu, jonka oksilta roikkuvat seurakunnassa kastettujen nimet. 

 

Kirkon palo oli paha isku seurakuntalaisille. Erityisen pahan siitä teki se, että kirkkoa ei ollut vakuutettu. Uuden kirkon rahat täytyi koota muulla tavoin.

Seurakuntalaiset hoitivat viidennen kirkon korjaustyöt tällä kertaa itse. Työtä valvoi seurakunnan rakennustoimikunta ja rakentamassa ahersivat myös seurakuntalaiset itse.

Kirkon korjaustyö valmistui kolmen vuoden päästä onnettomuudesta. Tänä vuonna Kiteen kirkko juhlii 125-vuotisjuhliaan. Kirkko on suosittu konserttien pitopaikka ja esimerkiksi laulaja Johanna Kurkela on mieltynyt kirkkoon. Kirkkoon mahtuu suurikin konserttiyleisö: kaiken kaikkiaan kirkossa on 1500 istumapaikkaa.

Kirkon viime vuodet ovat olleet varsin rauhallisia. 1880-luvun jälkeen suuria onnettomuuksia ei ole sattunut – onneksi.

 

kiteen kirkko 6

Itä-Suomessa monien kirkkojen hautausmailta löytyy pitkät rivit Suomen sodissa kaatuneita. Sodista on kulunut vuosikymmeniä, mutta hautoja hoidetaan edelleen hyvin. 

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja